Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Med hjälp av uppgifterna du lämnar betalas din medlemsavgift genom automatiskt avdrag på din lön varje månad. Om det inte går att dra avgiften får du ett inbetalningskort hemskickat med posten, eller till Kivra om du har en digital brevlåda. Du kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Om du betalar medlemsavgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien för dina personförsäkringar att dras på samma sätt.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Ny praxis för vilka examina som kan ligga till grund för legitimation som hälso- och sjukvårdskurator

2020-02-19

Från och med 1 juli 2019 är hälso- och sjukvårdskurator ett legitimationsyrke i Sverige. Det har därför införts en hälso- och sjukvårdskuratorsexamen som ska vara grunden för legitimation.

Examen blir en yrkesexamen på avancerad nivå som omfattas av 60 högskolepoäng. För att få en hälso- och sjukvårdskuratorsexamen kommer också ställas krav på socionomexamen eller annan motsvarande examen.

Övergångsgångsbestämmelser till och med 1 juli 2024

Yrkesverksamma kuratorer som har socionomexamen eller annan relevant examen på minst grundnivå i högskolan samt yrkeserfarenhet som kurator inom hälso- och sjukvården i minst fem år eller socionomexamen eller annan relevant examen på minst grundnivå i högskolan samt yrkeserfarenhet som kurator i hälso- och sjukvården i minst två år om personen dessutom har relevant vidareutbildning kommer under en övergångsperiod fram till fram till 1 juli 2024 kunna ansöka om legitimation som hälso- och sjukvårdskurator. 

Inget generellt krav på legitimation

Som huvudregel är en legitimation på hälso- och sjukvårdsområdet inte knutet till en ensamrätt att utöva yrket. Det är upp till arbetsgivaren att avgöra om den anställda har tillräcklig kompetens för att arbeta som kurator utan att ha en hälso- och sjukvårdskuratorsexamen och legitimation för detta.

Ansökan

Ansökan om legitimation som hälso- och sjukvårdskurator gör hos Socialstyrelsen.

Nyheter

Till arkivet

Frågor & svar