Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar.

Visions stadgar 

Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Medlemskap i A-kassan

Kom ihåg att ansöka om medlemskap i A-kassan.

A-kassan Vision

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Ny praxis för vilka examina som kan ligga till grund för legitimation som hälso- och sjukvårdskurator

2020-02-19

Från och med 1 juli 2019 är hälso- och sjukvårdskurator ett legitimationsyrke i Sverige. Det har därför införts en hälso- och sjukvårdskuratorsexamen som ska vara grunden för legitimation.

Examen blir en yrkesexamen på avancerad nivå som omfattas av 60 högskolepoäng. För att få en hälso- och sjukvårdskuratorsexamen kommer också ställas krav på socionomexamen eller annan motsvarande examen.

Övergångsgångsbestämmelser till och med 1 juli 2024

Yrkesverksamma kuratorer som har socionomexamen eller annan relevant examen på minst grundnivå i högskolan samt yrkeserfarenhet som kurator inom hälso- och sjukvården i minst fem år eller socionomexamen eller annan relevant examen på minst grundnivå i högskolan samt yrkeserfarenhet som kurator i hälso- och sjukvården i minst två år om personen dessutom har relevant vidareutbildning kommer under en övergångsperiod fram till fram till 1 juli 2024 kunna ansöka om legitimation som hälso- och sjukvårdskurator. 

Inget generellt krav på legitimation

Som huvudregel är en legitimation på hälso- och sjukvårdsområdet inte knutet till en ensamrätt att utöva yrket. Det är upp till arbetsgivaren att avgöra om den anställda har tillräcklig kompetens för att arbeta som kurator utan att ha en hälso- och sjukvårdskuratorsexamen och legitimation för detta.

Ansökan

Ansökan om legitimation som hälso- och sjukvårdskurator gör hos Socialstyrelsen.

Nyheter

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar