×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Ny praxis för vilka examina som kan ligga till grund för legitimation som hälso- och sjukvårdskurator

2020-02-19

Från och med 1 juli 2019 är hälso- och sjukvårdskurator ett legitimationsyrke i Sverige. Det har därför införts en hälso- och sjukvårdskuratorsexamen som ska vara grunden för legitimation.

Examen blir en yrkesexamen på avancerad nivå som omfattas av 60 högskolepoäng. För att få en hälso- och sjukvårdskuratorsexamen kommer också ställas krav på socionomexamen eller annan motsvarande examen.

Övergångsgångsbestämmelser till och med 1 juli 2024

Yrkesverksamma kuratorer som har socionomexamen eller annan relevant examen på minst grundnivå i högskolan samt yrkeserfarenhet som kurator inom hälso- och sjukvården i minst fem år eller socionomexamen eller annan relevant examen på minst grundnivå i högskolan samt yrkeserfarenhet som kurator i hälso- och sjukvården i minst två år om personen dessutom har relevant vidareutbildning kommer under en övergångsperiod fram till fram till 1 juli 2024 kunna ansöka om legitimation som hälso- och sjukvårdskurator. 

Inget generellt krav på legitimation

Som huvudregel är en legitimation på hälso- och sjukvårdsområdet inte knutet till en ensamrätt att utöva yrket. Det är upp till arbetsgivaren att avgöra om den anställda har tillräcklig kompetens för att arbeta som kurator utan att ha en hälso- och sjukvårdskuratorsexamen och legitimation för detta.

Ansökan

Ansökan om legitimation som hälso- och sjukvårdskurator gör hos Socialstyrelsen.

Läs mer och ansök

Nyheter

Till arkivet

Oroliga tider är vår grej.

Just nu är vi inne i en tuff period med mycket oro både för ekonomi och smittspridning. Det väcker såklart många frågor. Vår rådgivning är kostnadsfri för dig som är medlem och vi hjälper gärna till med råd och stöd kring alla frågor som har med ditt jobb att göra. 

Vision Direkt

Välkommen till Vision

Värna dina rättigheter. Försäkra din inkomst. Gå med i fack och a-kassan.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb