×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Coronaviruset – vad gäller på jobbet?

2020-02-28

Får jag stanna hemma för att jag är orolig att smittas av coronaviruset? Kan jag arbeta hemifrån om jag tillhör en riskgrupp? Kan arbetsgivaren kräva att jag åker på tjänsteresa? Oskar Pettersson, enhetschef på Vision, reder ut vad som gäller på arbetsplatsen.

I Sverige har flertalet fall av coronavirus bekräftats. Folkhälsomyndigheten bedömer nu att risken är mycket hög för att personer upptäcks i Sverige som smittats av det nya coronaviruset utomlands. Även risken för smittspridning i Sverige bedöms som mycket hög.

Arbetsgivaren kan uppmana dig att stanna hemma

– Så länge arbetsgivaren betalar lön för den som stannar hemma, kan arbetsgivaren bestämma att en arbetstagare stannar hemma från arbetet. Arbetsgivaren kan kräva att du utför arbete hemifrån eller arbetsbefria dig under perioden, säger Oskar Petterson, enhetschef på Vision.

Om arbetsgivaren stänger av dig utan lön bör du omgående kontakta ditt lokala ombud.

Du har bara rätt att stanna hemma om du är sjuk – även om du tillhör en riskgrupp

Arbetsgivaren leder och fördelar arbetet och kan kräva att du kommer till jobbet om du inte är sjuk.

– Du kan inte stanna hemma på grund av rädsla för smitta om du inte kan komma överens med din arbetsgivare om att till exempel få utföra arbetet hemifrån. Detta gäller även om du tillhör en riskgrupp. Möjligtvis kan din läkare sjukskriva dig. Möjligtvis kan det också finnas en omplaceringsskyldighet för arbetsgivaren ur ett arbetsmiljöperspektiv, förklarar Oskar.

– Om du till exempel har en kollega som vistats i drabbade zoner ska ta upp din oro med din arbetsgivare. Eventuellt kan arbetsgivaren uppmana din kollega att vara hemma med lön alternativt utföra arbete hemifrån under en period. Om arbetsgivaren inte går med på detta är du dock fortfarande arbetsskyldig.

Om du väljer att inte arbeta trots att arbetsgivaren kräver din närvaro gör du dig skyldig till arbetsvägran och kan eventuellt riskera uppsägning.

Arbetsgivaren bör följa Utrikesdepartementets rekommendationer

Arbetsgivaren kan i regel bestämma att resor ska genomföras, men bör följa UD:s rekommendationer.

– Om UD avråder från alla resor till ett visst område menar vi att arbetsgivaren ska följa rekommendationen, inte minst för att försäkringar och annat då inte gäller. Om arbetsgivaren vidhåller att resan ska genomföras, kontakta Vision Direkt för stöd, säger Oskar.

Om du blir smittad

Coronaviruset har klassats som en samhällsfarlig sjukdom. Det innebär att den omfattas av smittskyddslagen och att en läkare kan besluta om inskränkningar så som att den smittade inte får vistas på sin arbetsplats.

– Om du satts i karantän ska du kontakta arbetsgivaren och berätta om beslutet. Ett beslut om karantän följer av smittskyddslagen och måste respekteras. Man kan inte som vid andra sjukdomar ”friskskriva” sig själv och gå till arbetet. Om man på grund av konstaterad coronasmitta inte kan gå till arbetet, men i sak är frisk nog för att arbeta, ska man få smittbärarpenning från Försäkringskassan, vilket regleras i 46 kap. socialförsäkringsbalken, säger Oskar.

För att få rätt till smittbärarpenning måste man alltid ha ett läkarintyg som visar att man inte får arbeta på grund av risken för smitta. Läs mer om smittbärarpenning

Regeringen slopar karensavdrag

Från och med 2020-03-11 och en och en halv månad framåt kommer staten ersätta karensavdraget för anställda.  

Här hittar du fler frågor och svar om coronaviruset. 


Texten uppdaterades 13 mars 2020

Nyheter

”En kris som corona prövar alla chefers mod”

För Magdalena Jonsson, avdelningschef på socialtjänsten i Piteå kommun, har de senaste månaderna varit intensiva och extraordinära. Coronapandemin har tagit upp all tid i kalendern. ”Min strategi från start har varit att planera för det värsta men hoppas på det bästa”, säger Magdalena.  för 8 dagar sedan

Stärk äldreomsorgen nu!

Tillsammans kräver nu Visions Veronica Magnusson och Kommunals Tobias Baudin att politiker på alla nivåer ska inse allvaret och ta krafttag för en tryggare och mer uthållig äldreomsorg.  för 10 dagar sedan

Pausa – för att hitta arbetsglädjen som nyexad

I examenstider är det dags för många nyexaminerade att ta steget ut på arbetsmarknaden. Att unna sig en paus, ställa rimliga krav på sig själv och att ta tillvara digitala möjligheter är några av framgångsfaktorerna för att lyckas i arbetslivet, tipsar kommunikationsexperten Anna Almberg.  för 14 dagar sedan

Bra att tänka på inför sommarjobbet

Har du fått ett sommarjobb? Grattis! Med hjälp av vår rådgivare Robin Stjernfelt på Vision Direkt rätar vi ut några frågetecken kring vad som kan vara bra att tänka på inför, under och efter sommarjobbet.  2020-06-23

Till arkivet

Oroliga tider är vår grej.

Just nu är vi inne i en tuff period med mycket oro både för ekonomi och smittspridning. Det väcker såklart många frågor. Vår rådgivning är kostnadsfri för dig som är medlem och vi hjälper gärna till med råd och stöd kring alla frågor som har med ditt jobb att göra. 

Vision Direkt

Välkommen till Vision

Värna dina rättigheter. Försäkra din inkomst. Gå med i fack och a-kassan.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb