×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

  • Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Coronaviruset – vad gäller på jobbet?

2020-02-28

Får jag stanna hemma för att jag är orolig att smittas av coronaviruset? Kan jag arbeta hemifrån om jag tillhör en riskgrupp? Kan arbetsgivaren kräva att jag åker på tjänsteresa? Oskar Pettersson, enhetschef på Vision, reder ut vad som gäller på arbetsplatsen.

I Sverige har flertalet fall av coronavirus bekräftats. Folkhälsomyndigheten bedömer nu att risken är mycket hög för att personer upptäcks i Sverige som smittats av det nya coronaviruset utomlands. Även risken för smittspridning i Sverige bedöms som mycket hög.

Arbetsgivaren kan uppmana dig att stanna hemma

– Så länge arbetsgivaren betalar lön för den som stannar hemma, kan arbetsgivaren bestämma att en arbetstagare stannar hemma från arbetet. Arbetsgivaren kan kräva att du utför arbete hemifrån eller arbetsbefria dig under perioden, säger Oskar Petterson, enhetschef på Vision.

Om arbetsgivaren stänger av dig utan lön bör du omgående kontakta ditt lokala ombud.

Du har bara rätt att stanna hemma om du är sjuk – även om du tillhör en riskgrupp

Arbetsgivaren leder och fördelar arbetet och kan kräva att du kommer till jobbet om du inte är sjuk.

– Du kan inte stanna hemma på grund av rädsla för smitta om du inte kan komma överens med din arbetsgivare om att till exempel få utföra arbetet hemifrån. Detta gäller även om du tillhör en riskgrupp. Möjligtvis kan din läkare sjukskriva dig. Möjligtvis kan det också finnas en omplaceringsskyldighet för arbetsgivaren ur ett arbetsmiljöperspektiv, förklarar Oskar.

– Om du till exempel har en kollega som vistats i drabbade zoner ska ta upp din oro med din arbetsgivare. Eventuellt kan arbetsgivaren uppmana din kollega att vara hemma med lön alternativt utföra arbete hemifrån under en period. Om arbetsgivaren inte går med på detta är du dock fortfarande arbetsskyldig.

Om du väljer att inte arbeta trots att arbetsgivaren kräver din närvaro gör du dig skyldig till arbetsvägran och kan eventuellt riskera uppsägning.

Arbetsgivaren bör följa Utrikesdepartementets rekommendationer

Arbetsgivaren kan i regel bestämma att resor ska genomföras, men bör följa UD:s rekommendationer.

– Om UD avråder från alla resor till ett visst område menar vi att arbetsgivaren ska följa rekommendationen, inte minst för att försäkringar och annat då inte gäller. Om arbetsgivaren vidhåller att resan ska genomföras, kontakta Vision Direkt för stöd, säger Oskar.

Om du blir smittad

Coronaviruset har klassats som en samhällsfarlig sjukdom. Det innebär att den omfattas av smittskyddslagen och att en läkare kan besluta om inskränkningar så som att den smittade inte får vistas på sin arbetsplats.

– Om du satts i karantän ska du kontakta arbetsgivaren och berätta om beslutet. Ett beslut om karantän följer av smittskyddslagen och måste respekteras. Man kan inte som vid andra sjukdomar ”friskskriva” sig själv och gå till arbetet. Om man på grund av konstaterad coronasmitta inte kan gå till arbetet, men i sak är frisk nog för att arbeta, ska man få smittbärarpenning från Försäkringskassan, vilket regleras i 46 kap. socialförsäkringsbalken, säger Oskar.

För att få rätt till smittbärarpenning måste man alltid ha ett läkarintyg som visar att man inte får arbeta på grund av risken för smitta. Läs mer om smittbärarpenning

Regeringen slopar karensavdrag

Från och med 2020-03-11 och en och en halv månad framåt kommer staten ersätta karensavdraget för anställda.  

Här hittar du fler frågor och svar om coronaviruset. 


Texten uppdaterades 13 mars 2020

Nyheter

Krislägesavtalet aktiverat i Region Stockholm

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har nu aktiverat krislägesavtalet för medarbetare inom intensivvården efter att begäran inkommit från Region Stockholm. Avtalet ger högre ersättningar och tydliga regler kring arbetstid och återhämtning för de medarbetare som berörs.  igår kl 12:44

Avtalet med Svenska kyrkan förlängs till hösten

Med anledning av corona-pandemin flyttas avtalsrörelsen med Svenska kyrkan fram till hösten. Nuvarande avtal förlängs till den 31 oktober 2020. Inga löneförhandlingar eller lönesättande samtal kan genomföras under tiden.  i förrgår kl 15:01

Avtalsrörelsen med Fastigo skjuts upp

Vision har tillsammans med Fastigo enats om att skjuta upp avtalsförhandlingarna till i höst. Beslutet tas för att underlätta arbetet mot coronavirusets allvarliga effekter.  för 4 dagar sedan

Förstärk företagshälsovården under coronakrisen

Vision och övriga fack i välfärden vänder sig nu tillsammans med SKR och Sobona till regeringen och ber om resurser för att stärka företagshälsovården under coronakrisen. Det handlar bland annat om att täcka kostnader för hjälp med samtalsstöd och riskbedömningar i arbetsmiljön.  för 12 dagar sedan

Till arkivet

Oroliga tider är vår grej.

Just nu är vi inne i en tuff period med mycket oro både för ekonomi och smittspridning. Det väcker såklart många frågor. Vår rådgivning är kostnadsfri hela mars, även för dig som inte är medlem, och vi hjälper gärna till med råd och stöd kring alla frågor som har med ditt jobb att göra. 

Vision Direkt

Välkommen till Vision

Värna dina rättigheter. Försäkra din inkomst. Gå med i fack och a-kassan.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb