Nya rekommendationer förutsätter möjlighet att jobba på distans
2020-12-21
I fredags presenterades nya rekommendationer om att stänga all icke-nödvändig verksamhet som drivs av staten, kommuner och regioner. Det här innebär att allt fler behöver jobba på distans. Trots det jobbar var åttonde från kontoret – även om det går att utföra arbetet hemifrån.
De nya rekommendationerna gäller från julafton och innebär att all verksamhet som inte är nödvändig och som drivs av staten, regioner och kommuner ska stängas ner.
Med anledning av detta uppkommer frågor för Visions alla medlemmar inom sektorn som berörs. Många medlemmar arbetar redan idag hemifrån i viss utsträckning men fler förväntas ges möjlighet att göra det efter nya rekommendationer. Enligt en medlemsundersökning som Vision nyligen har genomfört uppger en av åtta att de kan utföra sina arbetsuppgifter på distans, men att arbetsgivaren inte tillåter detta. Undersökningen visar också att en av fem väljer att gå till jobbet trots att man får och kan arbeta hemifrån.
– Vår undersökning visar att stora delar av välfärdens verksamheter sköts på distans, och att det fungerar bra. Men vi ser också att fler arbetsgivare behöver göra ett jobb kring de nya riktlinjerna, utarbeta tydligt stöd till cheferna och skapa fler möjligheter till distansarbete. Alla som kan måste ges möjlighet att jobba från hemmet, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
Förutsättningar för distansarbete
Vid distansarbete är det viktigt att du får tillgång till adekvat utrustning att låna till hemmet för att skapa en så god arbetsmiljö som möjligt. Dina individuella förutsättningar och behov måste vara utgångspunkten för anpassning av arbetsplatsen. För vissa kan det röra sig om att låna en skärm, mus eller tangentbord medan det för andra kan finnas behov av kontorsstol eller annan utrustning.
Arbetsbefria vid nedstängning av verksamhet
Om din arbetsplats stängs ner med anledning av de nya rekommendationerna och arbetsgivaren inte kan erbjuda dig arbetsuppgifter att utföra kan du inte tvingas till att ta ut semester eller annan ledighet som inte tidigare inplanerats för att lösa arbetsgivarens brist på arbetsuppgifter.
– Finns inte arbetsuppgifter att utföra bör din arbetsgivare arbetsbefria dig, säger Oskar Pettersson, biträdande förhandlingschef på Vision.
För mer frågor och svar om distansarbete och coronaviruset hänvisar vi till vårt frågeforum.