Välfärden måste prioriteras i höstbudgeten
2020-08-28
I omställningen från tillfällig krispolitik till investeringar för att stimulera ekonomin och förbättra välfärden krävs rejäla ekonomiska tillskott till kommuner och regioner. Statsminister Stefan Löfven har tidigare meddelat att Sverige ska ha ”världens bästa äldreomsorg” och i kommande höstbudget utlovas kraftiga investeringar i vård, skola, omsorg och klimatet.
När finansminister Magdalena Andersson igår presenterade regeringens och samarbetspartiernas inriktning för höstens budgetproposition utlovades kraftiga investeringar i välfärden. Coronapandemin har krävt, och fortsätter att kräva extremt mycket av kommuner och regioner. När Sverige nu ställer om från tillfällig krispolitik till omfattande investeringar för att stärka välfärden och stimulera ekonomin måste välfärden i allmänhet, och kommuner och regioner i synnerhet prioriteras.
- De politiker som krävt ekonomiska resurser till välfärden och hyllat de anställda måste nu göra praktisk politik av sina uttalanden. Jag tänker envist påminna dem om vad de sagt, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
Vision föreslår sju åtgärder för att stärka och förbättra välfärden:
- Förhandla om en långsiktig, parlamentarisk och övergripande överenskommelse om en jämlik och hållbar välfärd.
- Ge välfärdens chefer förutsättningar att leda – minska antalet medarbetare per chef till max 25 stycken. Ett närvarande ledarskap är nödvändigt för att minska smittspridning av covid-19 och skapa attraktiva arbetsplatser.
- Öka kontinuiteten inom äldreomsorg, socialtjänst och vården genom goda villkor. Dessa yrken måste bli mer attraktiva för att locka nya medarbetare och få befintlig personal att stanna kvar.
- Säkerställ socialtjänstens resurser så de motsvarar lagens krav på verksamheten och att individers rättigheter kan tillgodoses.
- Se till att det finns pengar för stabila löneökningar för välfärdens medarbetare och chefer som tagit ett stort ansvar under en svår tid.
- Ta fram en nationell infrastruktur för digital hantering av uppgifter i den offentliga förvaltningen. Det är varken effektivt eller möjligt att varje kommun och region använder olika system.
- Staten behöver ta ett större ansvar för att möjliggöra klimatomställningen i kommuner och regioner.