Så får du en bättre arbetsmiljö vid köksbordet
2020-08-11
Under våren är det många som har bytt kontoret till köksbordet. För att fortsatt minska risken för smittspridning av corona rekommenderar Folkhälsomyndigheten nu att de som har möjlighet att arbeta hemma fortsätter med det även under hösten. Ta del av forskares bästa tips på hur du bibehåller en bra arbetsmiljö i hemmet.
I en artikel lyfter Suntarbetsliv några forskares bästa tips på hur du som köksbordsjobbare säkrar en bra arbetsmiljö. Att sätta gränser mellan arbete och fritid, och att ta pauser under dagen är viktigt nog. När det gäller gränssättning handlar det om både fysiska och mentala gränser. Exempelvis kan det vara en bra idé att ta hjälp av Pomodoro-tekniken vilket innebär att sätta ett alarm på en viss tid under vilken du enbart ska fokusera på jobbet. Om du under den har tiden börjar tänka på andra saker du behöver göra men som inte berör arbetet kan du skriva ner det på ett papper och därefter släppa tanken.
Andra tips som lyfts i artikeln är vikten av att stänga av notifieringar när du arbetar. Ständiga avbrott på grund av SMS, mejl och andra notiser påverkar ditt fokus negativt. Se det istället som en belöning att få ta del av inkomna meddelanden när du har paus eller slutar för dagen.
Viktigt att variera arbetsställning
Avslutningsvis tipsar forskare om varierade arbetsställningar, och att tänka extra mycket på ergonomin. Det kan till exempel vara bra att arbeta i soffan - så länge du gör det under en begränsad tid och varierar arbetsställningen efter det genom att förslagsvis stå upp och jobba.
Ta del av alla tips och läs hela artikel på Suntarbetslivs hemsida.