Det föreslår Framtidens socialtjänst i efterlängtat betänkande
2020-08-27
Betänkandet från utredning Framtidens socialtjänst har kommit och förväntningarna på en modern och hållbar socialtjänstlag är höga. Vision har med ett stort antal medlemmar inom socialtjänsten deltagit i utredningens expertgrupp och bidragit med förslag på förändringar som behövs för en kunskapsbaserad socialtjänst som utgår från den enskildes behov och som främjar social trygghet.
I april 2017 tillsatte regeringen en särskild utredare för att göra en översyn av socialtjänstlagen och vissa av socialtjänstens uppgifter. Utredningens direktiv var omfattande och utredaren har bland annat haft i uppdrag att se över och lämna förslag beträffande följande:
- Socialtjänstlagen struktur,
- Tillgången till en jämlik, jämställd och likvärdig socialtjänst som främjar det förebyggande arbetet,
- Stärka en kunskapsbaserad socialtjänst och mer tillgängliga insatser,
- Se över behovet av en ny äldrelag,
- Förtydliga barnrättsperspektivet, samt
- Se över socialnämndens delegationsmöjlighet.
Av direktivet framgår även att detta ska göras utan att det ska leda till ökade kostnader.
- Att resurser är begränsade och ska användas ansvarsfullt är rimligt, men det måste råda balans mellan krav och resurser. Socialtjänsten är redan underfinansierad vilket resulterar i otillräckliga arbetsvillkor och bristande kvalitet vilket gång på gång påvisas i tillsyns- och lägesrapporter från de statliga myndigheterna. I en undersökning Novus nyligen genomfört på uppdrag av Vision säger en av tio socialchefer att de har svårt att ge individer de insatser de har rätt till. Dagens och morgondagens socialtjänstlag måste vara tillräckligt finansierad, säger Sara Gustavsson Roxell, socialpolitisk strateg på Vision.
Mer generella bestämmelser - mindre detaljreglerande lagstiftning
I betänkandet "Hållbar socialtjänst - En ny socialtjänstlag" som nu har lämnats till regeringen föreslås mer generella bestämmelser och mindre detaljreglerande lagstiftning. Visions förhoppning är att professionen ges det handlingsutrymme som krävs för en kunskapsbaserad socialtjänst som främjar den enskildes sociala trygghet.
- Tyvärr vittnar Visions medlemmar om att det är svårt att leva upp till socialtjänstlagens intention att den enskildes behov ska utgöra grund för bedömningar av insatser. Allt för ofta finns kommunala riktlinjer som begränsar det professionella handlingsutrymmet att i samråd med den enskilde göra bedömningar av behovet och tillsätta insatser och stöd, säger Sara Gustavsson Roxell.
Staten behöver garantera kommunerna tillräcklig finansiering av välfärden medan kommunpolitiker måste ta sitt ansvar för att det råder balans mellan å ena sidan de krav som socialtjänstlagen ställer och de resurser som socialnämnden och i förlängningen medarbetarna har att förfoga över.
- Det är den sortens frihet under ansvar som den kommunala självstyrelsen handlar om, friheten kring hur kvaliteten uppnås, inte friheten att tolka lagstiftningen för snävt, säger Sara.
Utredningen har lagt en mängd förslag och Vision kommer närmare kommentera de när betänkandet går ut på remiss. Många av förslagen är bra och gör lagen mer överblickbar och likvärdig.
Några övergripande synpunkter vill vi föra fram redan nu
- Socialtjänstens förebyggande uppdrag behöver tydliggöras
- Insatser ska vara lika tillgängliga oavsett vilken kommun du bor i
- Hemtjänst och korttidsboende ska inte ingå i insatser utan behovsprövning
- Beslutsordningen i socialtjänsten behöver ses över
Vision har tillsammans med Kommunal, SSR och Vårdförbundet skrivit ett särskilt yttrande kring förslaget om att hemtjänst och korttidsboende förslås kunna ges utan behovsprövning. Ta del av yttrandet här