Få pensionärer väljer sektionsmedlemskap
2020-04-17
Den främsta anledningen till att medlemmar väljer fortsatt medlemskap i Vision även efter pensioneringen är för att behålla de försäkringar som man har genom förbundet. Av de medlemmar som väljer att stanna kvar är det endast 30 procent som aktivt väljer att gå med i en sektion.
Det är något som framkommer i den utvärdering som togs fram i och med förbundsmötet 2018 och som rör utredningen som presenterades i en rapport inför förbundsmötet 2010. Rapporten är ett resultat av en utredning av den senior- och pensionärsorganisation som fanns i dåvarande SKTF, och som man vid förbundsmötet 2008 beslutade om att utreda. Efter förbundsmötet 2010 där utredningen presenterades trädde den nya pensionärsverksamheten i kraft.
Syftet med utvärderingen var att se hur pensionärsverksamheten fungerar idag utifrån vad som beslutats om tidigare. Utvärderingen visar att pensionärsverksamheten idag i huvudsak fungerar väl och på det vis som var syftet utifrån förändringarna som gjordes 2010. Det framkommer bland annat att den främsta anledningen till att medlemmar väljer att stanna kvar i förbundet även efter pensionering är för att ha kvar sina försäkringar. Däremot är det endast 30 procent av dessa medlemmar som också väljer att gå med i en pensionärssektion, en siffra som minskat med åren.
Lennart Merking som är pensionärsmedlem i Vision och som själv tillhör en sektion i Göteborg, tycker att den låga siffran är problematisk.
– Det stora problemet kan vara att sektionen är knuten till en ort, men att det i och runt orten finns andra avdelningar och klubbar. Pensionärsmedlemmarna kan alltså bo i ett område och tillhöra en annan sektion, och inte den avdelning eller klubb som de tillhörde när de var yrkesverksamma, säger Lennart Merking.
Anledning till uteblivet sektionsmedlemskap
I utvärderingen lyfts det långa avstånd till närmsta sektion där man kan bli medlem samt uteblivet intresse för ett sektionsmedlemskap som de främsta anledningarna till att pensionärer väljer att inte gå med i en sektion. Ytterligare en anledning kan vara att tidigare yrkesverksamma inte identifierar sig som pensionärer och därför väljer att avstå från att bli medlem i en sektion.
Tidigare har man kunnat se att brist på information till nyblivna pensionärsmedlemmar har varit en anledning till att man inte blir sektionsmedlem. Utvärderingen visar däremot att informationen från förbundet har blivit bättre och man tror att detta inte längre är en stor anledning till uteblivet sektionsmedlemskap.
Minskat inflytande i förbundet
– Innan den nya pensionärsverksamheten trädde i kraft var den en mer sammanhållen riksorganisation med ett förhållande både till förbundet och förbundsstyrelsen. Det fanns möjligheter till inflytande och man hade mandat på förbundsmöten, inte enbart observatörsplatser. Detsamma gällde arbetssökande medlemmar, säger Lennart Merking.
Efter förbundsmötet 2010 då den nya pensionärsverksamheten trädde i kraft har mycket förändrats. Den tydligaste skillnaden är att pensionärsverksamheten gick från att vara en central organisation till att bli mer lokal och i form av just sektioner.
Lennart Merking uppmanar pensionärsmedlemmar att även gå med i en sektion.
– Om man som pensionär inte har valt sektion kan man välja genom kontakt med medlemsenheten på Vision, säger Lennart Merking.
Du som är pensionärsmedlem kan hitta mer information om sektioner här. Om du väljer att vara med i en sektion tillkommer, utöver årsavgiften till förbundet, en avgift som går till sektionen. Sektionsavgiften varierar och beror på vad din sektion har beslutat, men den brukar ligga på runt 80 kronor.
Läs mer