Krislägesavtalet aktiverat i Region Stockholm
2020-04-03
Sveriges kommuner och regioner (SKR) har nu aktiverat krislägesavtalet för medarbetare inom intensivvården efter att begäran inkommit från Region Stockholm. Avtalet ger högre ersättningar och tydliga regler kring arbetstid och återhämtning för de medarbetare som berörs.
Arbetsgivarorganisationen SKR har nu gjort bedömningen att Coronapandemin uppfyller de fyra krav som krävs för att krisavtalet ska kunna aktiveras i Region Stockholm, dvs att situationen:
- avviker från det normala,
- innebär allvarliga samhällsstörningar,
- kräver omedelbara insatser av en kommun, region, kommunalförbund eller kommunalt företag eller flera i samverkan,
- medför omfattande eller avgörande påverkan på personalförsörjningen i den kommunala verksamheten.
Region Stockholm inkom med en begäran till SKR under torsdagskvällen om att aktivera krislägesavtalet för medarbetare inom intensivvården.
– Det här är en unik åtgärd. Vi står mitt uppe i en pandemi och vi ser ett växande antal patienter varje dag. Vi bygger ut intensivvårdens kapacitet kraftigt och vi behöver personal för att bemanna de vårdplatser vi behöver för att rädda liv. Vi vill att våra medarbetare ska ha goda villkor när de går till jobbet och vi vill kunna befoga över schemaläggning, säger Irene Svenonius (M), finansregionråd i Stockholm.
När avtalet väl är aktiverat så tar krislägesavtalet över bestämmelserna i såväl lokala kollektivavtal som enskilda överenskommelser avseende arbetstid och ersättningar för de yrkesgrupper som berörs.
− Att krislägesavtalet aktiveras för första gången är inte i sig goda nyheter eftersom det betyder att vi har en krissituation att hantera. Men avtalet ger bättre ersättningsnivåer och bättre möjligheter till återhämtning för den personal som gör sitt yttersta för att Sverige ska ta sig igenom den här svåra tiden – och det är bra, kommenterar Visions förbundsordförande Veronica Magnusson.
Fakta om krislägesavtalet
- Arbetstidslagen ersätts av bestämmelser i avtalet som är specialanpassade utifrån krissituationen. Kortfattat innebär det att arbetsskyldigheten och arbetstiden har utökats för medarbetare.
- Det ordinarie arbetstidsmåttet är 48 timmar per vecka under en beräkningsperiod om max 4 veckor.
- En särskild nödfallsövertid kan tas ut utöver den ordinarie arbetstiden.
- Anpassade regler för dygns- och veckovila.
- Månadslön eller timlön utges. Därutöver utges en krisersättning på 120 procent av lönen per timme. Detta innebär sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme.
- Krisersättningen förhöjs till 150 procent av lönen per timme vid uttag av särskild nödfallsövertid.
Läs mer:
Här kan du ta del av Krislägesavtalet
Är du förtroendevald? Vision uppmanar alla lokala företrädare att teckna LOK om krislägesavtalet vilket krävs för lokal aktivering. Läs mer