×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Jokkmokk vände rekryteringstrenden

2019-09-20

Fler chefer med renodlat ansvar, ett nytt stipendium för de som vill plugga vidare och närhet till kommunens stödfunktioner. Det är några av framgångsfaktorerna som under de senaste åren förbättrat rekryteringsläget inom socialtjänsten i Jokkmokks kommun.

Att positiva vindar blåser i Jokkmokks kommun är ett resultat av flera strategiska åtgärder. En av dem är att man anställt en förste socialsekreterare inom individ- och familjeomsorgen som hanterar det övergripande ärendeflödet.

– Det är ett ansvar som tidigare legat på cheferna, men som nu gör att cheferna får bättre förutsättningar för att leda verksamheten, berättar Maria Larsson, socialchef. Hon fortsätter:

– Införandet av den nya rollen som förste socialsekreterare har också gjort att socialsekreterarna får mer stöd i sin vardag, bland annat genom att den förste socialsekreteraren gör mycket av det administrativa arbetet. Så indirekt har den nya tjänsten förbättrat situationen för flera arbetsgrupper.
 
Fler chefer delar på ansvaret

För att cheferna ska få bästa möjliga förutsättningar att göra ett bra jobb har Jokkmokks kommun anställt fler chefer till socialtjänsten. Här jobbar i dag tio chefer där alla har cirka 25 medarbetare under sig.

– Det är en drastisk skillnad jämfört med tidigare, då en chef kunde ha ansvar för upp emot 90 medarbetare. Att möta personalen och vara lyhörd för medarbetarnas arbetssituation är chefens viktigaste roll. Har du för mycket administrativa uppgifter eller för mycket personal att ansvara för så hinner du inte fånga upp allt som händer i verksamheten. En lyhörd chef som verkligen ser till verksamhetens bästa skapar en bättre arbetsmiljö för alla, menar Maria.

Läs också: Svårt men åt rätt håll med rekrytering inom socialtjänsten

Stipendium lockar nyexaminerade

Med tio mil till närmaste grannkommun Gällivare blir Jokkmokks läge i Norrbottens inland extra utmanande för framtidens kompetensförsörjning. För att locka fler att söka jobb inom fjällkommunen har man bland annat inrättat ett nytt stipendium för högskole- och universitetsstudenter. Det består av ett tillskott av 3 000 kronor i månaden under nio månader, samt en garanterad tillsvidaretjänst efter examen. Ytterligare 30 000 delas ut som en klumpsumma efter tre års anställning i kommunen.

– Det är ett sätt för oss att säkra framtidens kompetensbehov. Stipendiet delas ut två gånger om året inom områden där vi ser extra stora rekryteringsbehov. Socialtjänsten är ett av dem, berättar Maria.

Samarbetar med andra enheter

En av fördelarna med en liten kommun är de korta och snabba kontaktvägarna mellan olika stödfunktioner. Här sitter socialtjänsten i samma korridor som kommunens ekonomi- och personalavdelning vilket gör att alla känner till varandras möjligheter och utmaningar.

– Hos oss är det en stor vinst att andra kommunala enheter är insatta i vår verksamhet. När alla siffror och namn får ett sammanhang får de en annan innebörd. Att vi jobbar tätt ihop gör det också lättare att sätta långsiktiga strategier för kompetensförsörjning och arbetsmiljö.

Alla socialtjänster brottas med olika behov. För att skapa ett bra arbetsklimat och hitta ett sätt att locka nya medarbetare gäller det att våga prova sig fram och se vad som fungerar, menar Maria.

– Vi provade tidigare med att inrätta en administratör som skulle avlasta våra socialsekreterare, men resultatet blev att flödet blev hackigt. Det slutade med att vi istället anställde en till sekreterare. Ibland blir det fel, men att cheferna lyssnar och tar in medarbetarnas åsikter bygger ett förtroende som välkomnar förändringar.

Kartlägger arbetsbelastning

För att fortsätta förbättra villkoren inom socialtjänsten har Jokkmokks kommun infört regelbundna belastningssamtal som förste socialsekreterare håller med alla handläggare. 

– På så vis får vi en fullständig kontroll över varje medarbetares arbetsbelastning i realtid. Det är ett värdefullt verktyg som gör att vi kan snabbt kan tillsätta åtgärder om vi ser att någons arbetsbelastning är allt för stor. Det har snabbt gett positiv effekt så det planerar vi att jobba vidare med, säger Maria Larsson.

Text: Sofie Lundmark

 

 

Nyheter

Ångestpodden om Socialrättsdagen: ”De som drabbas får aldrig glömmas bort”

Den 16 mars deltar Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg, skaparna av Ångestpodden, på Socialrättsdagen. På konferensen kommer de berätta om kampanjen #mellanstolarna – ett samarbete med Vision, BRIS, Suicide Zero och Hjärnkoll som engagerade socialministern Lena Hallengren.  för 10 dagar sedan

Så lyckas du koppla bort jobbet i jul

Många har svårt att ta ledigt från jobbet under julen. Här kommer några tips från Angela Ahola, doktor i psykologi, om hur du kan koppla bort arbetet under julledigheten.  2019-12-16

Veronica Magnusson: "Alla som arbetar med barn måste få förutsättningar att tillgodose barnens rättigheter"

Den 4 februari inleder Visions förbundsordförande Veronica Magnusson Barnkonventionsdagen tillsammans med JP Infonets VD Jörgen Palmberg.  2019-12-10

Svårt men åt rätt håll med rekrytering till socialtjänsten

Det har blivit något lättare att rekrytera medarbetare till socialtjänsten. Men fortfarande anser 44 procent av landets socialchefer att det är fortsatt svårt att hitta personal, det visar årets upplaga av Visions Socialchefsrapport.  2019-09-20

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb