Medicinska sekreterare kräver bättre villkor
2019-10-08
Medicinska sekreterare får vården att rulla, men de är för få. Lön och arbetsvillkor behöver förbättras för att locka fler till yrket. Det visar den rapport om medicinska sekreterare i Norden som Vision genomfört.
Trivs på jobbet men inte med lönen
Rapporten, som grundar sig på enkätsvar bland medicinska sekreterare i hela Norden, visar också att de allra flesta medicinska sekreterare trivs bra med sitt jobb. De känner sig också i hög grad uppskattade av sin arbetsgivare. Däremot är de inte nöjda med sin lön. 43 procent av de svarande är missnöjda med sin lön. 28 procent är ganska missnöjda och 15 procent är väldigt missnöjda.
−Medicinska sekreterare i hela Norden är välutbildade, professionella och älskar sitt jobb! Deras insatser i vården måste värderas högre. Arbetsgivarna måste göra yrket mer attraktivt genom att erbjuda moderna arbetsvillkor och en bättre löneutveckling, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
Många är utbildade
Medicinska sekreterare är i regel välutbildade – närmare hälften av de svarande har investerat i en eftergymnasial utbildning. Samtidigt upplever många att de inte får tillräckligt erkännande för sin kompetens och att yrkesgruppen hamnar långt ner i en gammaldags hierarki.
− Medicinska sekreterare är en nyckelkompetens i den nordiska hälso- och sjukvården, säger Veronica Magnusson. Våra grannländer har i vissa fall har kommit mycket längre när det gäller att höja statusen och attraktiviteten i yrket. På Island är utbildningen numera på universitetsnivå och liknande diskussioner pågår i Danmark. Här kan Sverige lära och inspireras – hög kompetensnivå är helt central för en patientsäker vårdadministration.
Det nordiska yrkessamarbetet NOLO kräver:
- Att arbetsgivare uppvärderar de kunskaper och kompetenser som medicinska sekreterare har och ökar yrkesgruppens inflytande i den nordiska hälso- och sjukvården.
- Att medicinska sekreterares arbetslivserfarenhet lönar sig mer så att lönerna motsvarar de högt ställda kompetenskraven i yrket.
- Att arbetsmiljön i yrket är hållbar och professionens arbetsvillkor är moderna och flexibla.
Läs hela rapporten