×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Sopsortera bland dina pensionsfonder

2019-11-28

Att sparande i fonder också innebär ägande i ett företag är det många som inte tänker på. Ägandet är visserligen litet, men tillsammans har vi stor makt att påverka. Därför är det viktigt att tänka till när vi placerar pengar i fonder. Nu finns det användbara verktyg för att välja hållbara pensionsfonder.

När vi pratar om hållbarhet i vardagen är det lätt att tänka på det som ligger närmast – såsom energiförbrukning, sopsortering och val av färdsätt. Men det är minst lika viktigt att vi väljer ämnen som vi vill stödja när det gäller placering av pengar.

– Tillsammans förvaltar vi mycket pengar inom pensionssystemet i Sverige så de val vi gör kan göra stor skillnad, säger Visions pensionsexpert Sari Wonsell.

Tidigare har det varit svårt för privatpersoner att se vilka fonder som arbetar med en etisk och hållbar profil. De flesta säger att de jobbar med hållbarhet, men hur kan vi vara säkra på det? Sari berättar att det idag finns flera bra verktyg för dig som vill göra ett aktivt val och se var du placerar dina pengar. Det är bland annat minpension.se och hållbarhetsprofilen.se. Även på Pensionsmyndighetens fondtorg kan du sortera ut fonder som uppfyller kraven på etik och miljö genom att bocka i en ruta.

– Jag rekommenderar alla att gå in och se över sina investeringar. De här verktygen bidrar till att öka transparensen och genom att vi ökar våra krav på var våra pengar placeras så ser vi också resultat av det längre fram.

Ungefär hälften av alla som har premiepensionsfonder har gjort aktiva val över pengarnas placering. Den andra halvan har inte gjort ett aktivt val, även om det i sig inte behöver vara negativt.

– För den allmänna pensionen placeras pengarna i statens årskullsförvaltningsalternativ AP7 Såfa om du inte gjort ett aktivt val. De har dock under flera år arbetat med hållbara och ansvarsfulla investeringar så valet behöver inte vara sämre än något annat. Att inte flytta sina pengar kan också vara ett medvetet val, säger Sari.

Val av fondplaceringar går snabbt och är inte svårt. Jämfört med att sortera sopor eller välja tåg istället för bil är hållbara placeringsval bara några tangentklick bort.

– Vi behöver påminna oss själva om att använda vår konsumentmakt och välja fonder som är hållbara på ett sätt som vi tycker är viktigt. Det gäller inte bara fonder i Sverige utan även globalt. Även pensionsfonder behöver ”sopsorteras” för att vi ska kunna påverka på bästa sätt, säger Sari Wonsell.

Ytterligare en hjälp till hållbara fondval är att välja fonder märkta med Svanen, Sveriges officiella miljömärkning. I dag är det bara 17 fonder som har certifieringen.

Se över dina pensionsplaceringar – så här gör du

  • Logga in på minpension.se och se var dina pengar är placerade idag.
  • Du kan också jämföra fonder på hållbarhetsprofilen.se samt på pensionsmyndigheten.se.
  • En bra tid att göra det är i samband med att det orangea kuvertet kommer hem i brevlådan efter nyår och på hösten i samband med tjänstepensionens dag, då kommer du lättare ihåg det.

Nyheter

”En kris som corona prövar alla chefers mod”

För Magdalena Jonsson, avdelningschef på socialtjänsten i Piteå kommun, har de senaste månaderna varit intensiva och extraordinära. Coronapandemin har tagit upp all tid i kalendern. ”Min strategi från start har varit att planera för det värsta men hoppas på det bästa”, säger Magdalena.  för 4 dagar sedan

Stärk äldreomsorgen nu!

Tillsammans kräver nu Visions Veronica Magnusson och Kommunals Tobias Baudin att politiker på alla nivåer ska inse allvaret och ta krafttag för en tryggare och mer uthållig äldreomsorg.  för 6 dagar sedan

Pausa – för att hitta arbetsglädjen som nyexad

I examenstider är det dags för många nyexaminerade att ta steget ut på arbetsmarknaden. Att unna sig en paus, ställa rimliga krav på sig själv och att ta tillvara digitala möjligheter är några av framgångsfaktorerna för att lyckas i arbetslivet, tipsar kommunikationsexperten Anna Almberg.  för 10 dagar sedan

Bra att tänka på inför sommarjobbet

Har du fått ett sommarjobb? Grattis! Med hjälp av vår rådgivare Robin Stjernfelt på Vision Direkt rätar vi ut några frågetecken kring vad som kan vara bra att tänka på inför, under och efter sommarjobbet.  för 12 dagar sedan

Till arkivet

Oroliga tider är vår grej.

Just nu är vi inne i en tuff period med mycket oro både för ekonomi och smittspridning. Det väcker såklart många frågor. Vår rådgivning är kostnadsfri för dig som är medlem och vi hjälper gärna till med råd och stöd kring alla frågor som har med ditt jobb att göra. 

Vision Direkt

Välkommen till Vision

Värna dina rättigheter. Försäkra din inkomst. Gå med i fack och a-kassan.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb