Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Så skapar du ett starkt team

2019-11-21

En trygg grund med starka gemensamma mål. Det är två av huvudingredienserna i ett starkt team enligt Åsa Bergman, VD och koncernchef på Sweco.

När Åsa Bergman inledde Stora ledarskapsdagen på Berns i Stockholm låg fokus på en central uppgift för alla chefer – att skapa starka team.

– Med starka team når vi längre och hittar bättre lösningar. Men det krävs mycket jobb och tar tid.

Enligt Åsa finns fem grundläggande principer att jobba efter för att få till ett starkt och effektivt team:

 • Sätt tydliga mål

  Alla måste förstå och anamma en gemensam målbild. Målen behöver diskuteras i teamet så att alla har samma bild av vad de betyder för gruppen och för individen. Tydlighet och en gemensam bild skapar förutsättningar för att alla ska förstå hur man kan bidra – och det skapar engagemang. 

 • En trygg grund

  När man som chef är tydlig med förväntningar skapas trygghet. När vi är trygga vågar vi testa nytt och fatta egna beslut. Trygga team anstränger sig och delar med sig av både framgång och misstag. Motsatsen är en grupp där man är rädd för att göra fel, där medarbetare är försiktiga och inte vågar säga vad de tycker.

  – Har man makt måste man vara snäll – är man chef måste man vara snäll. Mitt ledarskap handlar mycket om att vara empatisk.
 • Olikheter

  Heterogena team är mer effektiva och når bättre resultat. Därför är det viktigt att satsa på en variation av kön, ålder, bakgrund och utbildning. När olika perspektiv finns representerade i teamet uppnås bäst resultat.

 • Lyssna och ge feedback

  När man tar sig tid att lyssna skapas förtroende och teamet delar med sig till dig som chef. Lyssna och ge feedback – medarbetare vill ha coachning för att veta om de är på rätt spår. Förändringsledning handlar om att ta sig framåt tillsammans, ta kliven gemensamt och ha en dialog längs vägen. Gå inte före utan vänta in dina medarbetare.

 • Uppföljning

  Hur funkar delarna ovan? Har ni en tydlig målbild och trygghet? Lyssnar ni på varandra och ger feedback? Utvärdera hela tiden och försök jobba med alla delar kontinuerligt. Följ upp hur ni rör er mot målen, utvärdera det som gått bra och vad ni lärt er av det som inte lyckats lika bra.

– Det kan även vara bra att sätta upp gemensamma regler om hur vi ska förhålla oss till varandra. Spelregler för gruppen. Till exempel vilken samtalston vi använder eller hur vi ger feedback, tipsar Åsa Bergman vidare.

Storleken har betydelse

Ett team ska inte vara större än att man som chef hinner se till varje individ. Åsa rekommenderar att man börjar med en mindre grupp, på runt sju personer, som sedan kan växa.

– Men det går att skapa trygga team även i större grupper just genom att ha tydliga mål och förväntningar, menar Åsa Bergman.

Stora ledarskapsdagen anordnas av Vision Chef tillsammans med Unionen och Finansförbundet i Stockholm varje år. 

Nyheter

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar