Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Veronicas tal på EFS-kongressen 2019

Överallt i världen samlas människor – digitalt och fysiskt – och kräver att vi tar klimatförändringarna på allvar. Vi ser en folkrörelse växa fram. Vi ser en av våra främsta svenskar någonsin, Greta Thunberg, strejka tillsammans med miljontals unga för klimatet. Jag har själv tre barn. Tanken på att vår livsstil berövar dem deras framtid är outhärdlig.

Varje generation måste sträva efter att skapa en bättre framtid för nästa. Vi har alla, även vi fackliga ledare, en förväntan på oss att agera och att ta klimatförändringarna på allvar.

Agerandet som krävs är omställning. En omställning i hur vi konsumerar, äter, reser. Men också en omställning i hur, och vad, vi jobbar med. Den nödvändiga klimatomställningen kommer att påverka även arbetsmarknaden.

Vi har varit den positiva kraften i omställning tidigare. Vi fackliga är experter på social och ekonomisk omställning. På att man ska må bra på jobbet, ha goda villkor och möjlighet att lära om och lära nytt. Men. Vi behöver också tänka in miljömässig omställning.

Ett annat verktyg i omställning är vår gemensamma agenda för hållbar utveckling - Agenda 2030. Den ger oss stöd för den utveckling vi vill se. Vi måste bli ännu bättre på att ställa våra regeringar till svars i att faktiskt följa den agenda som världens länder har ställt sig bakom.

Vi fackliga bör vara en tydlig röst för klimatet och för de anställda. Vi ska fokusera på lösningar och få arbetsgivarna att ta sitt ansvar i omställningen. Därför är det så glädjande att Handlingsprogrammet tydligt visar vägen.

En annan viktig fråga vi nu enas kring i Handlingsprogrammet är digitalisering. Digitalisering kommer att förändra vårt arbetsliv i grunden. Och när arbetsuppgifter och yrken utvecklas måste den viktigaste resursen – medarbetarna – vara med och forma utvecklingen.

Medbestämmande, inflytande och systematiskt arbetsmiljöarbete är klassiskt fackligt arbete. Det är en stor del av lösningen på de utmaningar som teknikutvecklingen medför. Lika självklart vi tagit oss an den fysiska arbetsmiljön, lika självklart ska vi ta oss an den digitala arbetsmiljön.

På vissa arbetsplatser går det snabbt – på andra går det långsamt. Där är det standard att fortfarande faxa, och att ha system som inte ”pratar med varandra”. Det tar onödigt mycket tid och energi. Vi vet att Visions medlemmar i snitt lägger 27 minuter per dag på IT-strul.

På andra arbetsplatser går det undan. I norra Sverige, i Umeå, finns Idun. Det är en klinik för tandvård och för innovationer. Här testar personalen ny teknik och arbetssätt hela tiden. Det är en del av jobbet. De har tre timmars innovationstid varje vecka. Och här finns roboten Aida som ska frigöra tid för tandsköterskorna.

Men. Självklart är det nödvändigt, och vi kan aldrig acceptera något annat, än att den grundläggande arbetsledningen och arbetsmiljöansvaret alltid går att härleda till en ansvarig person. Det är inte maskinerna eller algoritmerna som måste följa lagar och regler – det är personerna bakom, som har ansvaret och som kan ställas till svars.

Vi tror att en digitalisering för alla är en vinst för alla. Här är jämställdhet och mångfald nycklar. Vilka grupper inkluderas i verksamhetens digitalisering? För vem skapas nytta?

AI drar egna slutsatser utifrån data vi lägger in. Här vill vi inte förstärka förlegade normer. Vi vill bryta dem. Det är 2019. AI, robotar och nya arbetssätt ska ge oss jämställda och schysta lösningar och analyser.

Vid förändringar i verksamheten, som digitalisering och klimatomställning, är vårt budskap självklart: Ta vara på de anställdas kompetens! Vi har idéer som utvecklar organisationerna och företagen. Vi räds inte utvecklingen – men vi kräver att den medför en förbättring för våra medlemmar.

Låt oss bevisa att vi kan omställning – både ekonomisk, social och miljömässig. I framtiden vill jag inte att omvärlden ska prata om fackföreningsrörelsen och säga; varför gjorde de inget? Jag vill att de ska säga: tänk att de klarade det!

Nyheter

Till arkivet

174 nya medlemmar under december

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar