Nytt avtal gör Sverige redo för kris
2019-06-28
Det nya avtalet ger högre ersättningar och tydliga regler kring arbetstid och återhämtning för samtliga medarbetare som är i tjänst under ett krisläge.
Avtalet har undertecknats av arbetsgivarna Sveriges Kommuner och Landsting samt Sobona och fackförbund inom välfärdssektorn. De nya reglerna ska tillämpas vid händelser som klassats som krissituationer. Det kan till exempel handla om terrordåd, pandemier och större skogsbränder.
− Det är bra att vi nu har ett avtal som ger bättre ersättningsnivåer och bättre möjligheter till återhämtning. Det finns en tydlighet för alla som jobbar under en kris- eller katastrofsituation kring vad som gäller, och det är viktigt, kommenterar Visions förbundsordförande Veronica Magnusson.
Under fjolårets stora bränder tvingades berörda räddningstjänster kalla in förstärkning från andra räddningstjänster. Det aktualiserade behovet av att komma överens om anställningsvillkor och ersättning för tillrest och in− och utlånad personal. Parterna påbörjade förhandlingar om ett särskilt avtal för krissituationer i början av 2019 och är nu alltså överens om en lösning som gäller tillsvidare.
− Skulle det uppstå en liknande situation som förra sommarens bränder kommer våra medlemmar som jobbar att få bättre villkor.
Det nya avtalet gäller sektorer som kan beröras, såsom räddningstjänsten. Avtalet innehåller bland annat högre ersättningsnivåer och möjliggör större flexibilitet i förläggningen av arbetstid – så att man inte drabbas av problem med att arbetskvoten blir för hög i samband med en kris.
Fakta om Krislägesavtalet
- Arbetstidslagen har ersatts av bestämmelser i kollektivavtalet som är specialanpassade utifrån krissituationen.
- Det ordinarie arbetstidsmåttet är 48 timmar per vecka under en beräkningsperiod om max 4 veckor.
- En särskild nödfallsövertid kan tas ut utöver den ordinarie arbetstiden.
- Anpassade regler för dygns- och veckovila.
- Månadslön eller timlön utges. Därutöver utges en krisersättning på 120 procent av lönen per timme. Detta innebär sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme.
- Krisersättningen förhöjs till 150 procent av lönen per timme vid uttag av särskild nödfallsövertid.