×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

 • Här är världens tio sämsta länder att arbeta i

Ny rapport listar världens tio sämsta länder att arbeta i

2019-06-19

På många håll i världen är situationen för fackligt aktiva en dyster historia. Allt fler länder begränsar yttrandefriheten, rätten att demonstrera och möjligheten att förhandla kollektivt, visar en ny rapport från världsfacket ITUC. För sjätte året i rad har ITUC Global Rights Index rankat världens tio sämsta länder att arbeta i, där Nordafrika och Mellanöstern fortsätter toppa listan.

Här är de tio sämsta länderna att vara fackligt aktiv i*

 • Algeriet
 • Colombia
 • Filipinerna
 • Zimbabwe
 • Bangladesh
 • Guatemala
 • Saudiarabien
 • Brasilien
 • Kazakstan
 • Turkiet

*enligt ITUC Global Rights Index 2019

Bara sedan förra året har läget i världen försämrats på flera sätt. Bland annat har antalet länder som utesluter arbetstagare från rätten att starta eller gå̊ med i en fackförening ökat från 92 länder 2018 till 107 länder 2019.
– Siffrorna bekräftar det jag och mina kollegor ser och hör när vi träffar fackligt aktiva runt om i världen. Det blir allt svårare att organisera sig fackligt och de få som väljer att göra det riskerar allt från avsked till i vissa fall dödshot, säger Visions internationella sekreterare Magnus Andersson.

Rankingen i rapporten baseras 97 kriterier, grundade på rättspraxis och FN-organet ILO:s konventioner.

– Det är chockerande att läsa om hur många fackligt aktiva som mördas för sitt engagemang. Bara i Colombia, ett av länderna på listan, mördades 34 fackliga ledare under det senaste året vilket är förskräckligt.


Är du förvånad över att läget ser ut som det gör?

– Nej, tyvärr inte. Vision har projekt i Honduras som inte är med på listan men ändå rankas som ett av de värsta länderna att vara fackligt aktiv i. Våra kollegor i Honduras berättar om hur det brutala våldet i samhället och arbetslösheten får en hel generation att fly landet. De som stannar och kämpar för fackliga rättigheter får leva med mordhot, trakasserier och förtryck, säger Magnus Andersson.

Ekonomiskt stöd till Turkiet

Tillsammans med det globala fackförbundet Public Service International (PSI), driver Vision och andra aktörer flera projekt som syftar till att stärka de fackliga förbunden i världen. I Turkiet bidrar Vision med pengar till aktiviteter som ska öka unga och kvinnors fackliga engagemang. Vision har också närvarat under rättegångar där fackligt aktiva står anklagade.

– I Turkiet måste den som anklagas för den här typen av brott i praktiken bevisa sin oskuld, de här processerna kostar de turkiska facken mycket pengar. Som ett stöd till våra fackligt utsatta kollegor i Turkiet skänkte Visions Lundaavdelning 75 000 kronor förra året.

Fortsätter stå upp för mänskliga rättigheter

Trots att rapporten vittnar om ett försämrat läge i många länder sker också förbättringar på sina håll. Ett exempel är Tunisien.
– De har en stark facklig rörelse som Vision stöttat i snart åtta år. Vi ser också förbättringar i Paraguay där förbund inom energisektorn lyckats avtala fram löneförhöjningar under förra året.

ITUC Global Rights Index 2019 visar hur viktigt det är att Vision och andra fackförbund fortsätter arbeta för att stärka fackliga och mänskliga rättigheter runt om i världen, menar Magnus.

– Rapporten visar tydligt att det är inget vi kan ta för givet och att svaga fackförbund innebär ett krympande demokratiskt utrymme. Därför är det otroligt viktigt att vi fortsätter stå upp för rätten att organisera sig fackligt och kämpa för bra arbetsvillkor. På hemmaplan kan konsumenter i Sverige kräva schysta villkor på varor och tjänster och offentlig sektor kan ställa tuffare sociala krav i upphandlingar, säger Magnus Andersson.

Läs mer om Visions arbete med Fair Union

Nyheter

Till arkivet

1045 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

 • Personlig rådgivning

 • Schysta medlemsförmåner

 • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum