Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Levnadslön - en förutsättning för Agenda 2030

2019-07-05

Offentlig upphandling har en jätteviktig roll i arbetet med levnadslön i andra länder. Det lyfte Visions förbundsordförande Veronica Magnusson under ett seminarium där det pratades om hur alla i världshandeln ska kunna leva på sitt arbete.

Sverige importerar en mängd varor från låginkomstländer där odlare och anställda ofta tjänar hälften av en levnadslön. Levnadslön är den lön som behövs för att man ska kunna försörja sig och sin familj med mat, bostad, utbildning och hälsovård.

På onsdagen under Almedalsveckan deltog Visions förbundsordförande Veronica Magnusson i ett seminarium om hur viktigt det är att anställda i hela världen får en levnadslön och en levnadsinkomst. Det är även en förutsättning för att vi ska kunna nå de globala målen inom Agenda 2030, Rätten till en tillfredsställande levdandsstandard är en del av mänskliga rättigheterna.

– Det handlar om att människor runt omkring i världen ska ha en lön som de kan leva ett gott liv på. Och vi kan verka för att det ska bli så. Det är en facklig kärnuppgift och det är precis det vi jobbar med här hemma på svenska arbetsplatser. Man ska ha en rimlig lön som man kan leva på och man ska ha en löneutveckling så att man kan höja sin levnadsstandard. Så vill vi att det är nationellt men även internationellt. Vi pratade även om olika aktörers roll i att se till att det blir så, säger Veronica Magnusson.

Vad lyfte du fram?

– Det jag lyfte är att offentlig upphandling är ett jätteviktigt verktyg. Vi upphandlar för omkring 700 miljarder varje år i svenska offentliga verksamheter. Våra medlemmar arbetar som upphandlare och de arbetar i verksamheter som upphandlar. Då är det viktigt att vi ställer krav på arbetsrättsliga villkor i upphandlingarna. Våra medlemmar måste då få rätt förutsättningar för att göra det och verkligen se till att kraven ställs. Där kan våra lokala förtroendevalda på arbetsplatserna spela en väldigt viktig roll, säger Veronica Magnusson och fortsätter:

– Sedan tryckte jag mycket på att man inte bara ska titta på lönenivåerna utan vi måste verka för rätten att organisera sig i runt omkring världen. Med vår erfarenhet och det vi vet är att organisering och det långsiktiga arbetet, som vi har gjort i Sverige, har haft så fina framgångar i exempelvis i Agenda 2030-målen. Där är vi världsledande. Vi från väst ska inte bestämma att lönerna ska se ut på ett visst sätt i andra delar av världen, utan vi ska främja att människor kan organisera sig och driva sina egna krav. Då blir det så mycket bättre i stället för att någon annan kommer och säger hur de ska ha det.

Hur är det då ut i de länder där Vision har projekt och hjälper till?

– Det är svårt och förenat med livsfara att organisera i många av de länder vi har projekt. Och vi jobbar för att det ska bli ändringar, avslutar Veronica Magnusson.

Läs mer här: Vision i världen

Övriga medverkande i seminariet var Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare och chef för externa relationer på UNDP, FN, Ardalan Shekarabi, civilminister, Socialdemokraterna, Lars Hjälmered, ordförande för riksdagens näringsutskott, närings- och energipolitisk talesperson, Moderaterna, Åsa Domeij, hållbarhetschef, Axfood, Hewan Temesghen, generalsekreterare, Fairtrade Sverige och Sofia Östmark (moderator), kanslichef, Union to Union.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar