Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Människor är viktigare än tekniken!

2019-02-21

Roboten Pepper hälsade välkommen till Visions midvintermingel 2019 som hade temat "Framtidens arbetsliv". Förbundsordförande Veronica Magnusson pekade på att vi är mitt inne i stora förändringar när många arbetsuppgifter i välfärden digitaliseras. Då är det viktigt att medarbetare får vara ledande och får inflytande.

Det är viktigare än att sia om framtidens teknik, för den är ändå enormt svår att förutse, inledde Veronica Magnusson.

− Vem kunde förutse att vi skulle ha nyllet tre, fyra timmar framför skärmen? Och att vi skulle ställa frågor till AI-tjänsten Siri? Faktum är att mina barn tycker att de får bättre svar av Siri än av mig.

Många av gästerna som samtalade med Veronica Magnusson på scenen pekade på att digitalisering sällan blir framgångsrik om det blir för mycket fokus på system och teknik. Människan och verksamhetens behov måste få vara med.

Anders Ygeman, Energi- och digitaliseringsminister, tar Polisen som exempel. Myndigheten gjorde stora IT-investeringar för några år sedan som inte föll ut väl, vilket tvingade dem till att tänka om.

− IT-investeringarna som Polisen gjorde för några år sedan var snarast skadliga. De fick börja om och grundligt gå igenom hur de skulle kunna förändra så att arbetet för poliser kunde underlättas ute i verksamheten. Allting gick bättre när de drog nytta av medarbetarnas perspektiv.

Ann Hellenius, IT- och digitaliseringschef i Scandic, menar att det är ointressant hur tekniken kommer att utvecklas. Historiskt har vi också varit dåliga på att förutsäga den tekniska utvecklingen. Hon menar att vi ska avdramatisera digitaliseringen och använda medarbetares kraft för att åstadkomma förändringar.

− Vi kan få bort de tunga administrativa bördorna och istället lägga människors varma händer där de gör nytta, säger hon. Det är inte hela jobb som försvinner utan delar av dem. Men det gör att vi kan skapa krafttid där vi använder hjärta och hjärna.

Siduri Poli, innovationsexpert och IT-entreprenör, ser att digitaliseringen kan ge möjligheter till ökad demokratisering. Men det kräver ett de som har makt inser att de är priviligierade. Vi måste våga ta med andra perspektiv in i rummet där besluten fattas och göra människor till medskapare. Hon tar stadsplanering som ett exempel på något som nästan bara män har ansvarat för hittills.

− Vad händer om kvinnor får bygga städer, undrar Siduri Poli.

Louise Callenberg, chef för sektionen för digital samverkan på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), menar att fackförbunden och SKL behöver kroka arm och använda samverkan mycket mer för att hitta nya arbetssätt, ledarskap och uppmuntran till risktagande. Ett sätt kan vara att innovera tillsammans i det partsgemensamma välfärdsrådet.

Ashkan Fardost, doktor i organisk kemi och samarbetspartner på Hyper Island, menar att vi nu lever i ett globalt och digitalt stamsamhälle. Alla har nu en möjlighet att nå ut med sitt budskap, eftersom vi har internet som en egen tryckpress i våra fickor. Vi kan alla vara dem som tävlar om att utmana makten, vilket också medför att det är svårt att hitta värderingar som alla i samhället är överens om. Han menar att vi nu behöver risktagande ledare som vågar experimentera och testa gränser.

Visions midvintermingel hålls i början av varje år på olika teman. Visions förbundsmöte bestämde i höstas att Framtidens arbetsliv ska vara en prioriterad hjärtefråga. Midvinterminglet är ett tillfälle då vi kan komma närmare svaren på vad facket kan bidra med när arbetsuppgifter digitaliseras och välfärdens verksamheter förändras.

Nyheter

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar