Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • Foto: Nils&Sebastian Photography

Kvinnor jobbar gratis 54 minuter om dagen

2019-02-13

Lönegapet mellan kvinnor och män är 11,3 procent. Omräknat i arbetstid och på en arbetsdag mellan klockan 8 till 17 betyder det att kvinnor jobbar gratis efter klockan 16:06.

Kvinnor har lägre lön än män inom alla sektorer och i stort sett alla yrken på den svenska arbetsmarknaden. Varje månad tjänar kvinnor i genomsnitt 4 000 kronor mindre än män. På ett år blir skillnaden 48 000 kronor.

”Vi kan inte vänta 25 år på jämställda löner”

Idag avslöjades det nya klockslaget då kvinnor slutar få betalt för sitt arbete vid en fotografering på Sergels torg i Stockholm: 16:06. Det är fyra minuter mer än förra året och den största förändringen sedan kampanjen #lönheladagen startades år 2012.

– Det går åt rätt håll, men det måste gå snabbare. De senaste sju åren har det här klockslaget flyttats fram från klockan 15:51 till klockan 16:06. Med den förändringstakten kommer vi att nå jämställda löner först år 2044. Vi kan inte vänta 25 år på jämställda löner. Det är hög tid för lön hela dagen, säger Veronica Magnusson förbundsordförande i Vision.

Så når vi jämställda löner

Löneskillnader byggs strukturellt och måste därför ändras strukturellt. För att öka takten och nå jämställda löner ställer 16:06-rörelsen fyra gemensamma krav:

  • Jämställd föräldraförsäkring.
  • Samma möjlighet till heltidsarbete och trygga anställningsformer.
  • Skärpt tillsyn av diskriminering och årliga lönekartläggningar.
  • Att även strukturella löneskillnader synliggörs och åtgärdas.

Om 16:06-rörelsen och #lönheladagen

16:06-rörelsen är en sammanslutning av politiska kvinnoförbund, fackförbund och kvinnorörelsens organisationer, som tillsammans är avsändare av kampanjen Lön hela dagen. Initiativtagare är Sveriges Kvinnolobby. Vision deltar i kampanjen #lönheladagen tills kvinnor har lön hela dagen.

Kampanjen baseras på statistik från Medlingsinstitutet. Läs mer om kampanjen #lönheladagen

Debattartikel i Aftonbladet: Kvinnor får inte betalt efter 16:06

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar