Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Medarbetare i välfärden ska ha ett hållbart arbetsliv

2019-12-16

Vision har lämnat över krav till arbetsgivaren på förändringar i rådande kollektivavtal för medarbetare inom kommun, region och Sobonabolag. Kraven, eller "yrkanden" lägger grunden för vårens avtalsförhandlingar. I fokus står ett hållbart arbetsliv och en grön omställning.

Lönespridning, arbetstid och grön omställning

Ökad lönespridning, större inflytande över arbetstiden och möjligheter att bidra till en grön omställning på arbetsplatsen. Det är några av de viktiga avtalskrav som Vision kommer att driva i den kommande avtalsrörelsen.

– Erfarenhet och yrkesskicklighet måste löna sig bättre! Det krävs riktigt bra anställningsvillkor för att rekrytera ny kompetens till välfärden och för att behålla erfarna medarbetare. Bättre arbetsvillkor är nödvändigt för att klara de stora rekryteringsbehov som väntar kommuner och regioner, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Medlemmarnas reella möjligheter att påverka sin lön och sina villkor lyfts fram i yrkandet. Det handlar dels om reallöneökningar och möjligheten att göra lönekarriär, men också om att ha balans.

– Medlemmarna vill ha ett mänskligt arbetsliv där vi mår bra på jobbet och har balans mellan arbete och privatliv. Att ha inflytande över sin arbetstid och i större utsträckning påverka när man jobbar är ett önskemål från många. Baksidan av flexibla arbetstider kan vara krav, uttalade eller mellan raderna, på att vara tillgänglig hela tiden. Här behövs mer tydlighet. Vi har rätt till återhämtning och att koppla bort jobbet när vi är lediga, säger Veronica Magnusson.

Vision driver också en grön omställning på arbetsplatsen och tecknande av gröna avtal. Ett grönt avtal innehåller konkreta åtaganden för verksamheten som värnar om miljön.

– Tillsammans kan fackförbund och arbetsgivare inom välfärden gå i spetsen för en grön omställning. Genom att teckna gröna avtal för att minska klimatpåverkan på arbetsplatsen kan vi inspirera och bidra till implementeringen av agenda 2030. Våra nära 200 000 medlemmar runt om i landet kan göra stor skillnad – vi vill ge dem rätt förutsättningar, säger Veronica Magnusson.

I samband med överlämningen gav arbetsgivaren Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona även sina förslag till förändringar i avtalet. Utbytet av yrkanden markerar startskottet för kommande avtalsförhandlingar. Nuvarande avtal löper ut 31 mars 2020.

Till SKR:s webbplats>

Vi har lyssnat på våra medlemmar

Under hela hösten har Vision samlat input från medlemmar runt om i landet om vad de behöver i framtidens arbetsliv genom till exempel webbenkäter, sociala medier och arbetsplatsträffar. Representanter från avdelningar och klubbar har sedan samlats i avtalsgruppen där man sorterat och sammanfattat våra avtalskrav för 2020. Du kan läsa mer om processen här.

Innehållet i yrkandet i korthet:

  • Ökad hållbarhet: För att bidra till ökad hållbarhet ska parterna gemensamt inspirera till implementering av Agenda 2030 och uppmuntra till tecknande av gröna avtal, det vill säga lokala avtal för större klimatmässig hållbarhet.

  • Reallöneökningar: Medarbetarna ska ha reallöneökningar under den kommande avtalsperioden. Möjligheterna till lönekarriär under arbetslivet måste förbättras. Yrkesskicklighet ska ge högre lön över tid.

  • Bättre löneprocess: Vision och Akademikerförbundet SSR vill tillsammans med SKR ta ett större ansvar för kvaliteten i den lokala lönebildningsprocessen, inte minst hos de stora arbetsgivarna i regioner.

  • Bättre förutsättningar för chefer: Dialogen mellan chef och medarbetare är en avgörande del av den lokala lönebildningen. Chefernas delaktighet i arbetsgivarens lönepolitik och mandat i lönesamtalet behöver stärkas.

  • Inflytande över arbetstiden: Medarbetarna ska ha större inflytande över arbetstidens omfattning och förläggning, exempelvis genom arbetstidskonton eller fler semesterdagar.

  • Tillgänglighet: Arbetsgivarens krav på att vara ständigt nåbar ska begränsas till exempel genom beredskapsbestämmelserna.

Här kan du läsa hela yrkandet

Nyheter

Till arkivet

270 nya medlemmar under december

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar