Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Veronica Magnusson: ”Låt 27 september bli startskottet för att växla upp klimatarbetet”

2019-09-18

Den 27 september kommer klimatet att uppmärksammas över hela världen i samband med FNs klimattoppmöte.

Vision uppmanar alla sina medlemmar att intensifiera klimatarbetet på arbetsplatsen denna dag. ”Vår roll är att stötta medlemmarna i genomförandet av en hållbar utveckling på sina arbetsplatser”, säger ordförande Veronica Magnusson.

Nätverket Fridays for Future har uppmanat Vision och övriga fack att strejka den 27 september, något som såväl Vision som de andra facken har avböjt.

Varför väljer Vision att inte strejka?

-Först av allt vill jag säga att Vision tycker att nätverket Fridays for Future gör ett fantastiskt jobb med att sätta fokus på klimatfrågan. Det är bra att Fridays for Future sätter press på Vision och andra organisationer, vi behöver alla göra mer, säger Veronica Magnusson.

-Men Vision tycker inte att strejk är rätt i detta läge. Strejk är den kraftfullaste stridsåtgärd som en facklig organisation kan vidta. Dessförinnan finns ganska många andra åtgärder som är mindre omfattande och som kan användas för att sätta tryck på arbetsgivaren.

-Vi väljer istället att uppmärksamma klimatet på arbetsplatserna den 27 september, samt att stärka arbetet framöver. Visions medlemmar utvecklar arbetsplatsen genom att vara där och påverka. Därför uppmuntrar vi till insatser på arbetsplatsen den 27 september och alla andra dagar.

Vision är en Fair Union. Är inte en strejk ett bra sätt att få uppmärksamhet i frågan?

-Vår ingång är att klimatfrågan kräver samarbete snarare än konflikt. Samarbete mellan fack, arbetsgivare och politiker. Ett exempel är Agenda 2030 där Vision påverkat och lyft fram betydelsen av att utveckla det partsgemensamma arbetet på arbetsplatserna. Det är detta arbete som vi nu måste intensifiera, till exempel genom fler klimatsmarta innovationer, hållbara upphandlingar och minskade utsläpp.

På vilket sätt trycker Vision på arbetsgivare och politiker för att minska klimatpåverkan?

-Visions hållbarhetsarbete utgår från medlemmarnas arbetsplatser och ska innefatta Agenda 2030 och de tre dimensionerna av hållbarhet: miljömässig, social och ekonomisk. Vi är medvetna om vår egen viktiga roll som samhällsaktör i kampen för klimatet och en hållbar värld. Genom att lyfta hållbarhetsfrågorna i förhandlingar och samarbeten kan vi påverka utanför våra egna medlemmar.

-Inom ramen Världsfacket, som representerar mer än 200 miljoner arbetstagare i 163 länder, kan vi påverka globalt. Vi finns också med i Europafacket, som är vår kontinents största organiserade rörelse och har klimatet som en av sina topprioriteringar.

-Ett annat perspektiv handlar om skattepolitiken. Vår centralorganisation TCO har under en längre tid drivit på för en genomgripande förändring av skattesystemet. En bärande del i den politik vi driver handlar om att det måste bli dyrare att ägna sig åt verksamhet som skadar miljö- och klimat. Det är inte hela lösningen, men det är ett nödvändigt steg på vägen.

Vad kan jag göra som förtroendevald eller medlem i Vision för att påverka?

-Genom din klubb eller avdelning kan intresseförhandlingar föras med arbetsgivaren. Exempelvis kring vilket fika ni köper in till arbetsplatsen, att arbetsgivaren har en klimatmedveten mötes- och resepolicy, om Fair trade certifierad bomull i arbetskläder eller att klimatfrågan ska tas upp på varje arbetsplatsträff.

-Samtal om klimat och klimatpåverkan är också ett bra sätt att påverka på arbetsplatsen. Det kan t.ex. handla om hur verksamheten kan bli mer klimatsmart, eller hur er verksamhet egentligen bidrar till de globala målen i Agenda 2030. Man kan ordna aktiviteter exempelvis på lunchen eller i anslutning till arbetsdagens början eller slut. Gärna tillsammans med andra förbund så att så många som möjligt berörs.

-Vision jobbar med vad vi ska göra den 27 september och vad vi själva kan ta för steg. Har du förslag så får du väldigt gärna höra av dig till Visions strateg för Fair Union Maria Suarez. Själv hoppas jag att den 27 september kunna träffa någon av alla medlemmar som på sin arbetsplats jobbar med klimatfrågor, avslutar Veronica Magnusson.

Vision är en Fair Union 
Tips för påverkan på arbetsplatsen
Visions och FNs mål för hållbar utveckling

Nyheter

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar