Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Socialtjänstens samarbete med polis och åklagare

2019-05-21

Den senaste tiden har flera medier uppmärksammat "IS-återvändare" och hur kommuner ska hantera dessa. Visions socialpolitiska strateg Sara Roxell har intervjuats av SVT Sthlm om frågan.

 Misstänkta IS-terrorister som återvänder till Sverige kommer att utredas för krigsförbrytelser, folkmord och brott mot mänskligheten. Stockholms stad kommer att ge instruktioner till socialtjänsten för att säkerställa att information om terror- och krigsbrott kommer polisen och åklagarmyndigheten till del.

Pressmeddelande: Liberalerna i Stockholms stadshus

Vision anser att:

1. Ökad samverkan mellan socialtjänst och polis är bra för det brottsförebyggande arbetet

Det  är generellt bra med tydlighet kring samverkan mellan myndigheter – det gör det ofta lättare för den anställda att göra sitt jobb på ett bra sätt. Vi har ett bra samarbete med Polisförbundet och delar synen på att ökad samverkan mellan socialtjänst och polis är bra för det brottsförebyggande arbetet.

2. Risken för att bli polisanmäld kan avskräcka från kontakt med socialtjänsten

Socialtjänstens uppdrag bygger i stort på frivillighet och motivation från den enskilde. Risken för att bli polisanmäld kan verka avskräckande för den som behöver kontakt med socialtjänsten för att få hjälp och stöd. 

3. Det faller inom det lagliga utrymmet för socialtjänsten att bryta sekretessen vid misstanke om terror- och krigsbrott

När det gäller den här frågan, att lämna uppgifter till polisen specifikt när det gäller misstänkta terror- och krigsbrott, faller det inom det lagliga utrymmet för socialtjänsten att bryta sekretessen och lämna dessa uppgifter till polisen. De ansvariga kommunpolitikerna har alltså rätt att utfärda sådana riktlinjer till personalen. 

4. Det vore lämpligt att se över kommunens riktlinjer även när det gäller andra brott

Det kan bli ett etiskt dilemma när det gäller att just misstankar kring en viss typ av brott ska lämnas till polisen och inte andra. Det vore därmed lämpligt att i sammanhanget se över kommunens riktlinjer i stort när det gäller uppgiftslämning till polisen kring brott.

5. Det måste finnas rutiner som minskar risken att anställda utsätts för hot och våld

Personalen inom socialtjänsten har hög utsatthet av hot och våld. Vår ståndpunkt är att ingen enskild anställd ska stå med sitt namn på en polisanmälan. Det måste finnas tydliga rutiner på arbetsplatsen för det.

Beslutet i Staffanstorp  

Staffanstorps kommunfullmäktiges beslut om att alla nämnder och styrelser i kommunen ska utarbeta direktiv som förhindrar att kommunens ekonomiska eller personella resurser tas i anspråk för bistånd, insats eller annat till återvändande IS-terrorister eller andra som deltagit i eller stött terrorism har nu vunnit laga kraft.

Beslutet medför flera dilemman om det genomförs; för det första att personalen inom socialtjänsten kommer hamna i kläm mellan att följa lagstiftningen som styr socialtjänstens arbete eller följa kommunala riktlinjer om de strider mot lagstiftningen och för det andra att det inte är socialtjänstens uppgift att utreda om en person begått krigs- eller terrorbrott eller deltagit i eller stött terrorism. Som facklig organisation är vårt fokus att våra medlemmar ska ha bra förutsättningar att med sin professionella kompetens utföra sitt arbete och då kan kommunala beslut eller riktlinjer som strider mot gällande rätt inte accepteras! Som stöd för chefer och medarbetare inom socialtjänsten kommer Vision att hålla ett webbinarium på detta ämne den 18  juni. Läs mer och anmäl dig 

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar