Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Allt du behöver veta inför ditt sommarjobb

2019-04-23

Att få ett sommarjobb är fantastiskt roligt men det finns också saker som du behöver ha koll på. Robin Stjernfelt, rådgivare på Vision Direkt, ger tips på vad du bör tänka på inför, under och efter sommarjobbet.

Fyra snabba råd från Robin

  • Se till att du får ett anställningsbevis, det är A och O.
  • Se till att löneförhandla.
  • Fråga arbetsgivaren om de har kollektivavtal.
  • Försök att få ett intyg efter sommarjobbet och börja jobba på ditt CV.

Vad får ni för frågor inför sommarjobbet?

– Vi får in mycket lönefrågor. Det är många socionomer som är inne på sitt sista år som student och ska jobba som behandlingsassistent eller biståndsbedömare, även som enhetschefer. De ringer in och undrar hur lönestatistiken ser ut. Men sedan får vi många frågor rörande anställningsvillkor, vad man har för rättigheter och skyldigheter. När det gäller de kortare vikariaten så har man inte rätt att ta ut semester utan då har man en semesterlön som ligger på den ordinarie lönen, berättar Robin och fortsätter:

– Sedan är det ungdomar som ringer in och berättar att de har fått jobb på ett café och undrar vad de ska begära för lön. Där har vi inte någon bra statistik, men däremot så kan vi ge dem andra råd som att de ska ha ett anställningsbevis. Det är även några som jobbar på ett jobb som är väderberoende, exempelvis när man säljer glass och skulle det regna så är det inte tillåtet att skicka hem den anställde. Oftast är det de yngsta som står längst ifrån arbetsmarknaden som kan råka ut för sådant.

Är det något speciellt man ska tänka på när man söker sommarjobb?

– Man ska alltid se till att löneförhandla. Många av de som ringer in brukar säga att de inte har någon jobberfarenhet, men man kanske har varit tränare för ett fotbollslag och då har man ledaregenskaper som man kan värdesätta.

När man sedan har fått ett sommarjobb, vad ska man tänka på då?

– När man söker ett jobb är det alltid bra att fråga arbetsgivaren om de har kollektivavtal. Man kan också vända sig till oss och fråga när det gäller vår bransch. Om arbetsgivaren har kollektivavtal då vet man att man får rättigheter som avtalet och lagen ger. Det kan vara semesterlön, ersättning för obekväm arbetstid och övertidsersättning samt att arbetstiderna är reglerade, säger Robin.

– Sedan tycker jag att det är viktigt att när man slutar sommarjobbet ser till att man får ett intyg eller vitsord. Kan någon kollega eller chef vara referensperson i framtiden? Man har inte rätt att få ett arbetsbetyg efter en sådan kort anställning men det är viktigt att tidigt börja jobba med sitt CV.

Finns det en minimilön som man inte ska gå under?

– I vissa kollektivavtal finns det reglerat men i de stora avtalen som vi har på kommuner, landsting och svenska kyrkan så finns det inget reglerat. Det gör att det är ännu viktigare att man ringer hit till oss och frågar hur löneläget ser ut.

Vad har man för skyldigheter som sommarjobbare?

– Man är skyldig att göra det som ligger inom ramarna på sin anställning.

Anställningsavtalet, vad är det viktigaste som måste finnas med där?

– Arbetsgivarens namn ska stå med, även organisationsnumret och adress till arbetsgivaren. Sedan ska arbetstagarens uppgifter även stå med och vilken anställningstid som gäller. Det ska även stå vilken tjänstgöringsgrad som gäller och vilken lön man ska ha. Alla uppgifter om arbetet ska stå med i ett anställningsavtal. Ibland kan det vara så att man inte får ett anställningsavtal men man har ett muntligt löfte och då gäller det löftet. Men då kan det bli svårt att bevisa att man har fått anställningen, avslutar Robin.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar