×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Tjänstepensionens dag – så kan du planera för framtiden

2018-09-27

Idag, den 27 september, är det tjänstepensionens dag. Tjänstepension spelar en viktig roll den dagen du ska dra dig tillbaka från arbetslivet på ålderns höst. Men hur fungerar det egentligen, och vad är viktigt att tänka på? Visions pensionsexpert Sari Wonsell berättar om hur du kan använda dagen till att se över ditt pensionssparande.

Tjänstepensionen är ett sparande till din framtida lön den dagen du ska sluta arbeta. Målet är att du vid pension inte ska behöva gå ner allt för mycket i inkomst jämfört med den lön du har fått under arbetslivet. Därför är det viktigt att börja planera för pensionen i god tid, menar Visions pensionsexpert Sari Wonsell.
– Fundera över hur du vill att din pensionsnivå ska ser ut när du blir pensionär. Gör regelbundet egna prognoser och sätt ett individuellt mål. Kanske vill du kunna behålla
kostnadskrävande utgifter såsom bil, båt eller fritidshus, säger Sari.

Tjänstepensionen betalas in av din arbetsgivare. Var pengarna placeras regleras i kollektivavtalet mellan fackförbundet och arbetsgivaren.
– Det viktigaste du behöver göra, oavsett ålder, är att säkerställa att du arbetar hos en arbetsgivare som är kollektivavtalsansluten. Det är en förutsättning för att du ska få ta del av tjänstepension, säger Sari.

Pensionens olika delar

Pensionspengarna kommer från olika håll. Utöver tjänstepensionen tar du också del av den allmänna pensionen som staten betalar ut. För de flesta som går i pension idag utgör genomsnittet för allmän pension och tjänstepension tillsammans ungefär 60 procent – resten kommer från eget sparande. Även om pensionen ibland kan kännas avlägsen så växer pensionskapitalet ju tidigare du börjar.
– Att komma igång med ett sparande så snart som möjligt kan vara avgörande i framtiden. Jag brukar tipsa om att lägga undan minst 100 kronor i månaden till eget pensionssparande redan under första jobbet i karriären. Pensionen är viktig i framtiden oavsett hur länge du har kvar i yrkeslivet, säger Sari.

Kartlägg din pension

En bra sak att tänka på är att du förvaltar en stor del av dina pensionspengar själv.
– En del av den allmänna pensionen kan du själv styra, det kallas premiepension eller PPM. Tjänstepensionen förvaltar du också, men gör du inga aktiva val så finns vissa förutbestämda fonder beroende på vilket kollektivavtal som gäller dig. Alla fonder har olika efterlevandeskydd och det bästa är att du anpassar dina val efter din livssituation, förklarar Sari.

Det första du kan göra för att få koll på läget är att ta en titt i ditt orange kuvert som kommer hem i brevlådan. Du kan också logga in på dina sidor hos pensionsmyndigheten.se eller gå in på minpension.se för att se var och hur dina pensionspengar är placerade.
– Ett tips är att bygga upp en pärm där du sparar information från alla olika arbetsgivare du har haft genom åren. Rita olika penningpåsar på ett papper och skriv ner varifrån du kommer att få dina pengar vid pensionen. Markera om respektive påse har ett efterlevandeskydd eller inte, då blir det tydligare och mer konkret. Och kom ihåg att tjänstepension är en av de mest värdefulla förmåner vi har i arbetslivet, säger Sari.

 

Skribent

Sofie Lundmark

Nyheter

Vision och Ångestpodden i nytt samarbete om oroliga tider

Vision inleder ett nytt samarbete med Ångestpodden och lyfter rådgivning i oroliga tider. Corona har skapat mer oro i samhället, man är orolig för arbetsmarknaden och omställningarna men vill också veta mer om sina rättigheter. Därför tar Vision och Ångestpodden ansvar för rådgivning och upplysning om fackliga rättigheter och trygghet på arbetsmarknaden.  igår kl 11:30

Samtal med regeringen om situationen inom äldreomsorgen

Vision har tidigare rapporterat om den ansträngda situationen för äldreomsorgens chefer – som står mitt i stormens öga just nu. Efter att ha fått gehör på det öppna brev som Vision skrivit till regeringen och SKR har Veronica Magnusson idag träffat socialminister Lena Hallengren.  för 3 dagar sedan

Stressfria dagen!

Idag den 28 maj är det den stressfria dagen! Här kommer några tips på hur du undviker stressen i sommar.  i förrgår kl 08:18

Nu finns Vision student på Instagram!

På förbundsmötet 2016 fattades beslut om Visions nya medlemskommunikation med fokus på medlemsdialog och att finnas där våra medlemmar finns. Vi kan se att Instagram är en växande kanal, i synnerhet bland våra studentmedlemmar. Därför har vi nu startat ett Instagramkonto - följ oss på @Visionstudent!  för 3 dagar sedan

Till arkivet

Saris bästa tips för tjänstepension

  • Säkerställ att din arbetsgivare har kollektivavtal och betalar in till din tjänstepension. Om du är osäker vad som gäller på din arbetsplats kan du fråga din arbetsgivare.
  • I dina årliga besked och på minpension.se kan du se hur dina pensionspengar är placerade och vilka avgifter du betalar.
  • Anpassa efterlevandeskyddet utifrån din livssituation och dina behov.
  • Se tjänstepensionens dag som ett tillfälle att se över din pension. Genom att ta kontroll ökar tryggheten.

Oroliga tider är vår grej.

Just nu är vi inne i en tuff period med mycket oro både för ekonomi och smittspridning. Det väcker såklart många frågor. Vår rådgivning är kostnadsfri för dig som är medlem och vi hjälper gärna till med råd och stöd kring alla frågor som har med ditt jobb att göra. 

Vision Direkt

Välkommen till Vision

Värna dina rättigheter. Försäkra din inkomst. Gå med i fack och a-kassan.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb