Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Hur kan jag påverka för att få fler semesterdagar?

2018-09-18

Här kommer ett tips på hur du kan få fler semesterdagar till nästa år.

Att ha semester är ofta riktigt skönt. Sol, bad, och välbehövd återhämtning. I bland springer dagarna iväg och du vill bara ha mer av det goda. Vill du ha fler dagar så är det inte omöjligt!

En möjlighet är något som kallas för semesterväxling. Enligt semesterlagen har du rätt till 25 semesterdagar per år. Men enligt kollektivavtalet som gäller på din arbetsplats kan du ha rätt till fler semesterdagar. De flesta av Visions kollektivavtal ger fler än 25 dagar. Semesterväxling innebär att du byter bort semestertillägget mot fler dagar. Tillägget utgörs av en summa extra pengar du får från arbetsgivaren under semestern. Tanken är att pengarna ska täcka ökade utgifter när du är ledig.

– Möjligheten till semesterväxling finns inte på alla arbetsplatser. För att kunna växla pengar mot fler semesterdagar kan fack och arbetsgivare teckna ett lokalt kollektivavtal om semesterväxling. Detta görs genom en intresseförhandling. Därefter kan du ta upp frågan med din chef. De som har till exempel 25 semesterdagar får fem extra dagar, de som har 31 dagar eller fler får sex dagar, säger Bodil Brutemark, rådgivare på Vision Direkt, och fortsätter:

– En annan möjlighet att få fler semesterdagar är att vid lönerevisionen försöka att byta din löneökning mot några extra dagars semester. Detta är inte lika vanligt men det förekommer. På så sätt får du fler dagar men får istället avstå löneökning det året. Men tänk på att en lägre bruttolön påverkar saker som pension och försäkringar.

Men vad är en intresseförhandling och hur kan man få Vision att göra en sådan på ens arbetsplats?

– En intresseförhandling är en förhandling som Visions medlemmar på arbetsplatsen tar initiativ till. Det är ett sätt att påverka arbetsvillkoren så att medlemmarna får ut mer av sitt arbetsliv. Oftast handlar det om frågor där både arbetsgivaren och medarbetarna vinner något på överenskommelsen. Det kan handla om fler semesterdagar, friskvårdsbidrag, kompetensutveckling, rätt till heltid med möjlighet till deltid och mycket annat, berättar Bodil Brutemark och fortsätter:

– Börja med att prata ihop er på arbetsplatsen om vad det är ni skulle vilja förbättra och på vilket sätt. Be Vision att kalla till medlemsmöte, för att samla så mycket stöd för förslaget som möjligt. Kolla sedan upp vad som står i lagar och avtal, och om det finns exempel på att frågan drivits framgångsrikt någon annanstans. Det är en förtroendevald som behöver göra en så kallad förhandlingsframställan och sköta förhandlingen med arbetsgivaren. Den tar med sig era önskemål och argument. Om det finns en Visionsavdelning eller -klubb på er arbetsplats tar ni kontakt med styrelsen för avdelningen eller klubben, för att få hjälp att driva era intressefrågor. Om det ännu inte finns en avdelning eller klubb kan ni få hjälp av Visions regionala center, avslutar Bodil Brutemark.

Du kan läsa mer om semesterregler på Visions här.

Om du vill veta mer får du gärna ringa till Vision Direkt på 0771 44 00 00. Öppet vardagar 08-20.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

601 nya medlemmar under december

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar