Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

En utmaning att hitta chefer till offentliga sektorn

2018-09-21

Enligt en ny undersökning gjord av Blocket Jobb i samarbete med Kantar Sifo är offentligt anställda mer negativa till att bli chefer än privatanställda.

1000 personer blev via Sifopanelen tillfrågade "om de skulle vilja bli chef ifall de fick chansen". Av de offentligt anställda svarar 41 procent  "Nej, aldrig " på frågan mot 30 procent av de privatanställda. Av de privatanställda som svarade var 21 procent redan chefer mot 7 procent av de som arbetade i den offentliga sektorn.

Det visade sig dock att de som kan tänka sig att bli chefer har samma drivkrafter - oberoende av sektor. Undersökningen visar att de tror att man kan använda sitt teams kompetens bättre och vill utveckla andra. 

Vad kan då skillnaden bero på?

– En anledning kan vara de olika motivationsfaktorerna bakom valet att jobba inom offentlig respektive privat sektor. Till exempel kan man anta att många inom offentlig sektor jobbar för samhällsnyttan och att de vill göra något bra för människan, samtidigt som många privatanställda i regel är mer intresserade av att göra lönekarriär, svarar Elin Mattsson, presskontakt på Blocket.

Forskningsprojektet "Chefio" där forskare undersökte och utvecklade förutsättningarna för att vara chef i offentlig sektor i Västsverige visade bl.a. att fler ansåg att deras villkor var ohållbara; att de hade för knappa resurser i förhållande till kraven som ställdes och tyngst var det för kvinnliga chefer.

I det privata näringslivet är andelen knappt 40 procent av de anställda kvinnor i jämförelse med den offentliga sektorn siffran istället är närmre 70 procent av de anställda.

Men behovet av nya chefer är stort i offentliga sektorn. Till år 2026 räknar man med att behöva rekrytera omkring 28 000 chefer enligt suntarbetsliv.se. Särskilt svårt är det att rekrytera till första linjens chefer, de som är närmast verksamheten. 

Idag finns det omkring 53 000 chefer i kommun- och landstingssektorn och den typiska chefen arbetar inom vård och omsorg, är en kvinna med svensk bakgrund och med en medelålder på 52 år.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

Fakta

I den nya rapporten Sveriges viktigaste chefsjobb från Sveriges kommuner och landsting, listas 15 viktiga punkter för att lyckas med rekrytering, bl a:

  • goda organisatoriska förutsättningar
  • nätverk för chefer
  • talangjakt 
  • professionellt stöd i personal- och ekonomifrågor

269 nya medlemmar under december

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar