Deltagare i projektets ungdomskommitté samt Visions internationella sekreterare Magnus Andersson
Arbetsvillkoren förbättras i Honduras med Visions projekt
2018-10-04
Sedan förra året driver Vision ett internationellt projekt som syftar till att stärka fackförbundens status i Honduras. Den internationella sekreteraren Magnus Andersson berättar hur och varför.
Att vara en Fair union innebär att Vision strävar efter schysta villkor så långt det går. Tillsammans med det globala fackförbundet Public Service International (PSI) stöttar Vision fackförbund runt om i världen att stå på egna ben och jobba för bättre arbetsvillkor. På Vision arbetar Magnus Andersson med att administrera och stödja ett pågående projekt i Honduras.
Berätta, hur är läget i Honduras?
– Honduras är ett land där regeringen, polis, media och militär öppet kritiserar och motarbetar fackförbundens arbete. Regeringen kontrollerar ungefär 95 procent av all media vilket gör det svårt att göra sig hörd. De fackligt aktiva medlemmarna är få, mellan 1000 och 5000 medlemmar i respektive förbund. De kämpar dagligen för att skydda arbetstagarnas villkor och samtidigt organisera fler medlemmar på arbetsplatserna.
På vilket sätt bidrar Vision för att förbättra situationen i landet?
– Via PSI där Vision är medlemmar har vi fått frågan om att hjälpa sex systerförbund i Honduras genom att arrangera möten, utbildningar och kampanjer på plats. Jag själv besökte Honduras i september, bland annat för att delta i en workshop för ungdomar kring hur man kan använda sociala medier för att sprida en positiv bild av fackföreningsrörelsen.
Vad är syftet med projektet i Honduras?
– Vår förhoppning är att de sex fackförbunden som medverkar i projektet ska jobba tillsammans för att stärka sin status och roll i samhället. Honduras är fattigt och många har inte fasta anställningar. Just nu är fackförbunden dessutom starkt dominerade av äldre män, och ett av målen är att lyfta unga och kvinnor i de fackliga strukturerna för att få fler att engagera sig. Det är där jag tror att vi kommer att se den snabbaste förändringen.
Vad har projektet hittills lett till?
– Sedan projektet startade förra året har det bland annat tillkommit en kvinnokommitté och en ungdomskommitté. I ungdomsgruppen finns 16 engagerade, hälften killar och hälften tjejer, det är otroligt positivt. Ett annat bra exempel är att två av de sex förbunden i projektet har börjat samarbeta för att förhandla upp lönerna inom vårdsektorn. Att fler förbund börjar samarbeta är ett viktigt steg på vägen för att stärka fackens roll i Honduras.
Varför är det viktigt att fackförbund i välståndsländer engagerar sig? – Fackföreningsrörelsen måste vara lika global som arbetsmarknaden och vi kan inte nöja oss med att ha bra arbetsvillkor här i Sverige. I många länder tvingas invånarna ha fler än ett jobb för att klara av att betala hyran. I Honduras har de oftast två eller tre jobb för att försörja sig. Att stärka de lokala facken kan motverka det, och där kan vi i Vision vara med och göra skillnad genom finansiellt stöd och kapacitetsutveckling.
Skribent Sofie Lundmark