Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • Deltagare i projektets ungdomskommitté samt Visions internationella sekreterare Magnus Andersson

    Deltagare i projektets ungdomskommitté samt Visions internationella sekreterare Magnus Andersson

Arbetsvillkoren förbättras i Honduras med Visions projekt

2018-10-04

Sedan förra året driver Vision ett internationellt projekt som syftar till att stärka fackförbundens status i Honduras. Den internationella sekreteraren Magnus Andersson berättar hur och varför.

Att vara en Fair union innebär att Vision strävar efter schysta villkor så långt det går. Tillsammans med det globala fackförbundet Public Service International (PSI) stöttar Vision fackförbund runt om i världen att stå på egna ben och jobba för bättre arbetsvillkor. På Vision arbetar Magnus Andersson med att administrera och stödja ett pågående projekt i Honduras.

Berätta, hur är läget i Honduras?

– Honduras är ett land där regeringen, polis, media och militär öppet kritiserar och motarbetar fackförbundens arbete. Regeringen kontrollerar ungefär 95 procent av all media vilket gör det svårt att göra sig hörd. De fackligt aktiva medlemmarna är få, mellan 1000 och 5000 medlemmar i respektive förbund. De kämpar dagligen för att skydda arbetstagarnas villkor och samtidigt organisera fler medlemmar på arbetsplatserna.  

På vilket sätt bidrar Vision för att förbättra situationen i landet?

– Via PSI där Vision är medlemmar har vi fått frågan om att hjälpa sex systerförbund i Honduras genom att arrangera möten, utbildningar och kampanjer på plats. Jag själv besökte Honduras i september, bland annat för att delta i en workshop för ungdomar kring hur man kan använda sociala medier för att sprida en positiv bild av fackföreningsrörelsen.

Vad är syftet med projektet i Honduras?

– Vår förhoppning är att de sex fackförbunden som medverkar i projektet ska jobba tillsammans för att stärka sin status och roll i samhället. Honduras är fattigt och många har inte fasta anställningar. Just nu är fackförbunden dessutom starkt dominerade av äldre män, och ett av målen är att lyfta unga och kvinnor i de fackliga strukturerna för att få fler att engagera sig. Det är där jag tror att vi kommer att se den snabbaste förändringen.

Vad har projektet hittills lett till?

– Sedan projektet startade förra året har det bland annat tillkommit en kvinnokommitté och en ungdomskommitté. I ungdomsgruppen finns 16 engagerade, hälften killar och hälften tjejer, det är otroligt positivt. Ett annat bra exempel är att två av de sex förbunden i projektet har börjat samarbeta för att förhandla upp lönerna inom vårdsektorn. Att fler förbund börjar samarbeta är ett viktigt steg på vägen för att stärka fackens roll i Honduras.

Varför är det viktigt att fackförbund i välståndsländer engagerar sig?
– Fackföreningsrörelsen måste vara lika global som arbetsmarknaden och vi kan inte nöja oss med att ha bra arbetsvillkor här i Sverige. I många länder tvingas invånarna ha fler än ett jobb för att klara av att betala hyran. I Honduras har de oftast två eller tre jobb för att försörja sig. Att stärka de lokala facken kan motverka det, och där kan vi i Vision vara med och göra skillnad genom finansiellt stöd och kapacitetsutveckling.

Skribent Sofie Lundmark

Nyheter

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar