Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Här är de tio sämsta länderna att jobba i

2018-06-07

Allt fler fackligt aktiva mördas, hotas och misshandlas. Det visar en rapport från ITUC. Fler länder begränsar yttrandefriheten och Mellanöstern och Nordafrika rankas fortsatt som de farligaste regionerna enligt rapporten.

I år är det femte året som världsfacket ITUC:s globala rättighetsindex rankar var i världen mänskliga rättigheter i arbetslivet sämst skyddas i lagen och i praktiken.

Några exempel på hur läget under det senaste året har försämrats:

 • Antalet länder där arbetstagare utsätts för fysiskt våld har ökat från 59 till 65.
 • År 2017 hade 50 länder ingen, eller begränsad yttrandefrihet. I år är siffran uppe i 54.
 • Antalet länder där arbetstagare godtyckligt grips och anhålls har stigit från 44 till 59.

-Det är dystra, men tyvärr inte förvånande siffror. De ligger i linje med vad vi hör från fackliga kollegor runt om i världen och i linje med en global utveckling där demokrati och rättigheter allt oftare ifrågasätts. Inte minst kan vi ju konstatera att världens tre mest inflytelserika länder, USA, Ryssland och Kina, samtliga visar på en utveckling bort från demokrati och mänskliga rättigheter, vilket ju förstärker den här trenden, säger Mikael Ruukel, internationell sekreterare på Vision, och fortsätter

-För att nå förbättring är det viktigt att de inhemska facken stärks för att själva kunna bli en faktor för förändring.

Det globala rättighetsindexet rankar länder utifrån 97 kriterier där totalt 142 länder placeras på en skala mellan 1 och 5+ där 5+ är sämst. Bland länderna som tilldelats 5 hittar man bland annat Colombia där 19 fackligt aktiva dödats under det senaste året.

Tarek Moustafa Abdelfattah Kaeib är ordförande i den oberoende fackföreningen Real Estate Taxes employee’s trade union och arbetar för egyptiska arbetares rättigheter och frihet. I en intervju med Union to Union vittnar han om hur det demokratiska utrymmet krympt.

-Den allra största svårigheten är att min familj lever under press och att mina döttrar attackeras på universitetet och i skolan för att media beskriver mig som en utländsk agent som vill förstöra landet. Jag är en människa som kämpar mot förtryck och frustration, som strävar mot frihet och social rättvisa.

Kan vi se några förbättringar?

-En försiktigt positiv tendens är att vi kan se förbättringar i Swaziland, numera eSwatini, vilka har gått från 5 till 4. Läget betraktas fortfarande som allvarligt men statusen har ändrats. Vision har länge haft ett samarbete med swaziska fack som har syftat till att stärka deras fackliga kraft och rättigheter, säger Mikael Ruukel.

Varför är det viktigt för Vision att vara verksam i dessa länder?

-MENA-regionen (Mellanöstern och Nordafrika) är den region i världen som är farligast att vara arbetstagare och fackligt aktiv i. Vision har två projekt i regionen som syftar till att stötta fackförbund i den offentliga sektorn att organisera och rekrytera för att bli starkare och stå upp för fackliga och mänskliga rättigheter, säger Magnus Andersson, även han internationell sekreterare på Vision.

Vad gör Vision för att hjälpa arbetstagarna i dessa länder?

-Vision är med i ett projekt som involverar Algeriet, Tunisien och Libanon där vi hjälper fackförbund stå upp för flyktingar och migranters rättigheter på arbetsmarknaden och de förbund vars medlemmar kämpar för att ge flyktingar en dräglig tillvaro i flyktinglägren. Genom besök under våren har vi sett att flyktingar lever till stor del i ren misär, utan tillgång till vatten eller offentliga tjänster som t ex sjukvård vilket visar att flyktinglägren inte tömmer välfärden på resurser. Genom att stötta fackförbunden, både finansiellt och genom utbildning, ger vi dem en chans att växa sig starkare och bli en röst för flyktingar och migranters situation i MENA-regionen, berättar Magnus Andersson.

Tillsammans kan vi stärka de mänskliga rättigheterna på arbetsplatser världen över. Fria fackföreningar är en viktig kraft för att utveckla demokratin, fördela världens resurser mer jämlikt och skapa schysta arbetsvillkor. Därför är rätten att bilda och ansluta sig till fackföreningar en del av både de globala målen för hållbar utveckling (Agenda 2030) och FN:s deklaration för mänskliga rättigheter, skriver Union to Union, en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening där LO, TCO och Saco är medlemmar.

 

Världens tio värsta länder enligt Global Rights Index

 • Algeriet
 • Bangladesh
 • Colombia
 • Egypten
 • Filippinerna
 • Guatemala
 • Kambodja
 • Kazakstan
 • Saudiarabien
 • Turkiet

 

Länkar till mer läsning

Läs hela rapporten här hos Union to Union 

Läs Concords rapport Tag plats! Civilsamhällets demokratiska utrymme och rätten till organisering här.

Tarek Moustafa Abdelfattah Kaeibs intervju med Sveriges radio

Läs mer om Visions arbete Fair Union

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

199 nya medlemmar under december

Vi erbjuder

 • Personlig rådgivning

 • Schysta medlemsförmåner

 • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar