Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Chefsspaning: Så kan hjärnforskning göra dig till en bättre ledare

2018-06-11

Många chefer och ledare ruvar på bra tips på hur man bäst motiverar sina medarbetare. Men har du koll på varför det är så viktigt? Ledarskapsexperten Malin Trossing berättar om hur kunskaper om hjärnans funktioner kan bidra till ett bättre ledarskap.

Efter flera år som ledare på bland annat Ericsson, Saab och Svenska Spel, började Malin Trossing läsa om hjärnan och dess funktioner. Det var först då hon förstod varför gemenskap och motivation är så viktigt på en arbetsplats.

Känslor mer produktiva än mål
För att sprida kunskapen om hur hjärnforskning kan appliceras på ledarskap gav Malin för två år sedan ut boken Våga leda med hjärnan: hjärnforskningen ger nya perspektiv på ledarskap. Hon berättar om ett klassiskt exempel, som handlar om hur företag går till väga när de sätter upp mätbara mål.
– Många organisationer säger att de ska öka en viss procent i omsättning innan ett särskilt datum. Men faktum är att den medvetna delen av hjärnan bara styr fem procent av vårt agerande, resterande 95 procent av våra handlingar initieras på omedveten nivå. Det innebär att det sällan är särskilt produktivt att säga att man ska uppnå ett visst mål, det är betydligt mer effektivt att jobba med känslor och bilder.

Att visualisera en målbild är en taktik som de flesta idrottsmän använder, menar Malin.
– De säger inte till sig själva att de ska vinna VM, de föreställer sig känslan av att ha klarat av utmaningen. Att se bilden framför sig är vad som skapar motivation och får de flesta att gå igång.

Återhämtning viktigt för hjärnan
Den undermedvetna delen av hjärnan är så kraftfull att den ofta hjälper oss att tänka logiskt. Men vi måste ge hjärnan tid för återhämtning för att den funktionen ska fungera.
– När vi blir stressade ökar kroppens nivåer av kortisol, även kallat stresshormon. Då går blodet från hjärnan och ut i musklerna, vilket innebär att vår förmåga att tänka logiskt stängs ner. Det gör att vi blir mindre benägna att prova nya saker och träffa nya människor, säger Malin.

Utmaningen i dagens arbetsliv är att låta kortisolnivåerna sjunka för att ge hjärnan utrymme att återhämta sig.
– Om jag som ledare förväntar mig att mina medarbetare ska vara tillgängliga hela tiden så kommer de aldrig att bli av med kortisolet. Det leder till att folk blir utbrända och mår dåligt, och vad har det för värde arbetslivet? Vi vill ju att människor ska jobba smartare, inte mer. När fler ledare förstår vikten av att leda med utgångspunkt i hjärnforskningen så kommer vi att komma långt.

Att leda med hjärnan – Malins bästa tips:

  • Att skapa ett lugn och minska oron på arbetsplatsen är det mest effektiva för att minska stress på arbetsplatsen.
  • Medarbetare blir mer motiverade när de känner att de får vara med och påverka sin arbetssituation.
  • Underskatta inte behovet av att ha en bra stämning i gruppen.
  • Avsätt tid för träning och motion, det är ett effektivt sätt att frigöra stresshormoner. Därför upplever vi ofta att vi tänker mer klarsynt när vi fått röra på oss.

Nyheter

Så gynnas kvinnliga ledare av distansledarskapet

Pandemin har på olika sätt satt företag och organisationer i gungning och chefer och ledare har onekligen haft pressen på sig att vara än tydligare i sitt ledarskap. Den grupp som bevisligen fått se effekten av kravet på tydligt ledarskap på distans är kvinnliga chefer och ledare enligt Wes Insights undersökning.  2021-04-28

Ett ledarskap i förändring till följd av coronakrisen

Coronapandemin har på många sätt reformerat vårt sätt att arbeta, inte minst när det gäller ledarskap. Hur kommunikationen mellan ledare och medarbetare förändrats till följd av pandemin är ämnet för årets vinnande uppsats av Visions ledarskapsstipendium, som i år tilldelas Julia Dahl och Ottilia Rääf Nilsson.  2021-04-09

Uppmärksamma trakasserier – extra viktigt vid distansarbete

Förebyggande insatser är avgörande för att motverka sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Utsattheten har inte minskat till följd av coronapandemin då många jobbar på distans, däremot har det blivit svårare att upptäcka. Så här kan du som chef agera.  2021-03-01

Snäva budgetramar hotar rättssäkerheten inom socialtjänsten

Visions socialchefsrapport vittnar bland annat om näthat, kränkningar och hur snäva budgetramar hotar rättssäkerheten inom socialtjänsten. - Resultat från undersökningen och de signaler vi får från chefsmedlemmar är att resurserna inte räcker till, i varje fall inte på det sätt de används idag, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.  2020-09-17

Till arkivet

672 nya medlemmar under december

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar