Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • Foto: Mark Bollhorst PHOTOGRAPHER

    Foto: Mark Bollhorst PHOTOGRAPHER

Vision lyfte vikten av IT-skyddsronder

2018-07-13

Vision var på en tvådagarskonferens i Berlin där man diskuterade hur facken kan jobba med kollektivavtal och partsdialog för att skapa bästa möjliga förutsättningar när arbetsplatser digitaliserar och automatiseras.

Den ägde rum i Berlin och arrangerades av tyska facket Verdi tillsammans med europafacket EPSU och den tyska tankesmedjan Friedrich Ebert Stiftung. Där samlades runt 65 fackliga företrädare för offentligförbund från hela Europa för att prata om hur vi kan jobba för att dra nytta av alla fördelar med digitalisering och automatisering, men minska nackdelarna.

– Både i Sverige och runtom i Europa anordnas många konferenser som handlar om arbetsliv och digitalisering, men de är oftast på ett övergripande och med nästan lite filosofiskt perspektiv. Det som var speciellt med den här konferensen var ambitionen att ha ett väldigt konkret och praktiskt fokus, berättar Mikael Ruukel, internationell sekreterare på Vision.

Varför var Vision där?

– Både för att själva lära oss och skaffa kunskaper om erfarenheter från andra delar av Europa, men också för att dela med oss av våra arbetssätt och också för att försöka påverka synen. På en del håll har facken fortfarande en syn som innebär att digitalisering nästan enbart är något negativt: ökad stress, försämringar, en fara för arbetstillfällen, och så vidare, men det behöver ju inte nödvändigtvis vara så – framförallt så är det innehållet i arbetet som ändras och det är då viktigt att fundera över hur vi bäst ser till att medlemmarna har möjlighet att få möjlighet att följa med i den utvecklingen.

Vad pratade Vision om?

– Det var väldigt många olika aspekter av digitalisering som togs upp. Själv ledde jag en diskussion som handlade om att de anställda på många sätt blir lättare att övervaka via mejl, GPS med mera och hur vi på kan skydda medlemmarnas integritet. Här har vi lite olika synsätt runtom i Europa, men det mest konkreta som vi kom fram till var att ta initiativ till någon form av handbok om hur de nya GDPR-reglerna kan användas på arbetsplatserna. Detta är ju ett verktyg som alla EU-länder har gemensamt och då är det ju bara onödigt att vi alla sitter i våra olika länder och själva funderar över den saken, säger Mikael Ruukel och fortsätter:

– På ett annat seminarium presenterade vi vårt arbete med "IT-skyddsronder" och digital arbetsmiljö som Vision gör tillsammans med bland annat Sveriges Kommuner och Landsting och SuntArbetsliv. Vi ville lyfta detta just som ett konkret exempel på hur vi inte alltid behöver uppfinna hjulet på nytt, utan använda arbetsmetoder som redan finns, alltså systematiskt arbetsmiljöarbete, men att det kanske behöver skruvas och uppdateras lite ibland.

Hur togs det emot?

– Det blev väl mottaget. För många verkar det ha varit ett nytt synsätt, både att själva IT-systemen i sig spelar så stor roll och även att integrera detta i arbetsmiljöarbetet, avslutar Mikael Ruukel.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

254 nya medlemmar under december

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar