Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Nu förenklas handläggningen av äldreomsorg

2018-07-01

Från och med i dag, den 1 juli 2018, blir det enklare för kommuner att erbjuda viss äldreomsorg utan föreliggande utredning. Visions socialpolitiska strateg Kristina Folkesson berättar vad den nya socialtjänstlagen innebär och hur ändringen kan komma att påverka Visions medlemmar.

Många kommuner har länge eftersökt ett lagförslag som innebär enklare handläggning av ansökan för hemtjänst. Det blir i dag verklighet när socialtjänstlagen uppdateras. Lagändringen ger Sveriges 290 kommuner rättighet att bevilja viss hemtjänst och äldreomsorg utan behovsprövning. Det innebär bland annat att äldre får större utrymme för delaktighet och självbestämmande i sin vardag.

Redan i dag är det många kommuner som erbjuder äldreomsorg utan beslut eller utredning, trots att arbetssättet tidigare saknat lagstöd. När ett flexiblare arbetssätt nu blir lagligt men frivilligt, blir arbetsprocessen också rättssäker.

– Det kommunala självstyret behöver få råda och uppenbarligen har det tidigare förbudet inte fungerat. Över hundra kommuner har redan arbetat på det här sättet i flera år eftersom de anser att en flexiblare hantering fungerar bättre, säger Kristina Folkesson, Visions socialpolitiska strateg.

Stor möjlighet att påverka

Kristina menar att det finns goda förutsättningar för att lagändringen kommer att falla i god jord om det organiseras rätt hos kommunerna. En effekt är att det kan komma att frigöra mer tid till det kvalificerade arbetet hos biståndshandläggarna, eftersom tidskrävande beslut och utredningar i dag är en stor del av många handläggares vardag.

– För att arbetet ska fungera behöver alla kommuner lyssna på medarbetarna inom äldreomsorgen. Det är de som är experterna på hur deras verksamhet fungerar och vad som behöver göras, säger Kristina.

Vision har många medlemmar inom äldreomsorgen, inte minst chefer. Eftersom cheferna ofta har det yttersta ansvaret för att säkra kvalitén i arbetet är det viktigt att såväl chefer som medarbetare och biståndshandläggare får göra sina röster hörda.

– Att ta tillvara experternas kompetens och kunskap är helt avgörande för hur väl förslaget kommer att fungera. En risk är att det kommer att bli många beslut som fattas över biståndshandläggarnas huvud. Jag har stor respekt för att det kan finnas oro i den här förändringen, säger Kristina och avslutar:

– Överlag är detta ett gyllene tillfälle för alla medarbetare inom äldreomsorgen att vara med och påverka hur förslaget ska tas emot i respektive kommun. Många sitter på värdefull kunskap som jag hoppas ska komma fram. Att gå via Vision är ett sätt att vara med och påverka.

Skribent

Sofie Lundmark

Nyheter

Till arkivet

200 nya medlemmar under december

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar