När integrationsfrågor diskuteras lyfts ofta Valdemarsvik fram som ett lyckat exempel. Framgångsfaktorerna är många, bland annat handlar det om långsiktiga och gränsöverskridande samarbeten. Här har kommunen, Länsstyrelsen, idrottsföreningar, Svenska kyrkan, Sionförsamlingen, kulturföreningar och näringslivet tillsammans tagit ansvar för att välkomna flyktingar genom olika insatser.
– Lyckad integration bygger på kreativa lösningar och en vilja att hjälpa till, säger Djamal Hamaili, integrationssamordnare.
Grön integration
Kreativa integrationsidéer finns det gott om i Valdemarsvik. Ett exempel är satsningen Grön Integration och projektet Flykting söker bonde, som syftar till att sysselsätta fler flyktingar i gröna näringar. Här har kommunen tillsammans med Lantbrukarnas Riksförbund och Arbetsförmedlingen utvecklat ett program som innehåller utbildning på lantbruksgymnasium i kombination med praktik på lantgård.
Läs även: Krokom har vänt trenden
– Bakgrunden till projektet är att många av kommunens lantbrukare har ett stort behov av arbetskraft, samtidigt som flera nyanlända svenskar har erfarenhet av att jobba med lantbruk i sina hemländer. Genom att kombinera utbildning och praktik ökar flyktingarnas motivation för att lära sig språket och komma närmare arbetsmarknaden, säger Djamal.
Väcker körkortsintresse
Lantbruksgårdar ligger oftast avlägset, dit kollektivtrafiken många gånger är bristfällig. Därför har kommunen startat en förberedande körkortsutbildning i samarbete med Länsstyrelsen, Arbetsförmedlingen och Sveriges Trafikskolors Riksförbund. Kursen består av grundläggande teori, sedan får deltagarna själva söka sig till valfri körskola för att ta sitt körkort.
– Under de två terminer som vi hittills arrangerat kursen har det varit fullsatt. Målgruppen är nyanlända och infödda kommuninvånare utan arbete. Fler kvinnor än män har intresserat sig för kursen vilket är en viktig jämställdhetsfråga, menar Djamal.
Lyfter kommunens fördelar
Att Valdemarsvik i dag är en sådan framgångssaga inom integration har inte alltid varit självklart. När Djamal började jobba med frågan i kommunen år 2006 var det många flyktingar som inte insåg fördelarna med att bo en liten kommun.
– Vi hade en stor utmaning i att locka till oss ny befolkning eftersom vi ligger långt ifrån storstäderna. Därför började vi marknadsföra närheten till naturen, gemenskapen och tillgängligheten genom möten och ett antal filmer.
Läs mer: Utveckling och positiva förändringar i spåren av flyktingmottagandet
Insatserna har visat fina resultat. Mellan 2006 och 2014 välkomnade Valdemarsvik 245 flyktingar till kommunen. Mellan år 2015 och 2017 har antalet fördubblats.
– Majoriteten av dessa flyttade hit av egen vilja, berättar Djamal, som själv kom till Sverige från för 20 år sedan. Då fanns inte den typ av organiserade insatser som han i dag arbetar med.
– Med min erfarenhet har det varit lättare att förstå flyktingarnas situation, det är också lättare för dem att förstå mig. Att sträcka ut en hand och peppa dem till att klara det maratonlopp som ligger framför dem kan räcka väldigt långt, avslutar Djamal Hamaili.