Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • Djamal Hamaili

    Djamal Hamaili

I Valdemarsvik handlar integration om att sträcka ut en hand

2018-02-01

Att etablera flyktingar i samhället är som ett maratonlopp. Det är alltid individen själv som är motorn för att ta sig framåt, men för att lyckas krävs flera som bidrar med avgörande verktyg. Så beskriver Djamal Hamaili integrationsarbetet i Valdemarsviks kommun – där målet är att alla nyanlända ska bli självförsörjande.

Fakta

Namn: Djamal Hamaili.
Titel: Integrationssamordnare Valdemarsviks kommun.
Gör på fritiden: ”Både jag och min fru engagerar oss i den ideella organisationen Hoppets Stjärna/Star of Hope. Vårt arbete går ut på att i biståndsländer hjälpa fattiga barn att påverka sina liv och samhället de lever i. Konkret görs detta bland annat genom utbildning, hälsovård och näringsriktig mat.”

När integrationsfrågor diskuteras lyfts ofta Valdemarsvik fram som ett lyckat exempel. Framgångsfaktorerna är många, bland annat handlar det om långsiktiga och gränsöverskridande samarbeten. Här har kommunen, Länsstyrelsen, idrottsföreningar, Svenska kyrkan, Sionförsamlingen, kulturföreningar och näringslivet tillsammans tagit ansvar för att välkomna flyktingar genom olika insatser.

– Lyckad integration bygger på kreativa lösningar och en vilja att hjälpa till, säger Djamal Hamaili, integrationssamordnare.

Grön integration

Kreativa integrationsidéer finns det gott om i Valdemarsvik. Ett exempel är satsningen Grön Integration och projektet Flykting söker bonde, som syftar till att sysselsätta fler flyktingar i gröna näringar. Här har kommunen tillsammans med Lantbrukarnas Riksförbund och Arbetsförmedlingen utvecklat ett program som innehåller utbildning på lantbruksgymnasium i kombination med praktik på lantgård.

Läs även: Krokom har vänt trenden

– Bakgrunden till projektet är att många av kommunens lantbrukare har ett stort behov av arbetskraft, samtidigt som flera nyanlända svenskar har erfarenhet av att jobba med lantbruk i sina hemländer. Genom att kombinera utbildning och praktik ökar flyktingarnas motivation för att lära sig språket och komma närmare arbetsmarknaden, säger Djamal.

Väcker körkortsintresse

Lantbruksgårdar ligger oftast avlägset, dit kollektivtrafiken många gånger är bristfällig. Därför har kommunen startat en förberedande körkortsutbildning i samarbete med Länsstyrelsen, Arbetsförmedlingen och Sveriges Trafikskolors Riksförbund. Kursen består av grundläggande teori, sedan får deltagarna själva söka sig till valfri körskola för att ta sitt körkort.

– Under de två terminer som vi hittills arrangerat kursen har det varit fullsatt. Målgruppen är nyanlända och infödda kommuninvånare utan arbete. Fler kvinnor än män har intresserat sig för kursen vilket är en viktig jämställdhetsfråga, menar Djamal.

Lyfter kommunens fördelar

Att Valdemarsvik i dag är en sådan framgångssaga inom integration har inte alltid varit självklart. När Djamal började jobba med frågan i kommunen år 2006 var det många flyktingar som inte insåg fördelarna med att bo en liten kommun.

– Vi hade en stor utmaning i att locka till oss ny befolkning eftersom vi ligger långt ifrån storstäderna. Därför började vi marknadsföra närheten till naturen, gemenskapen och tillgängligheten genom möten och ett antal filmer.

Läs mer: Utveckling och positiva förändringar i spåren av flyktingmottagandet

Insatserna har visat fina resultat. Mellan 2006 och 2014 välkomnade Valdemarsvik 245 flyktingar till kommunen. Mellan år 2015 och 2017 har antalet fördubblats.

– Majoriteten av dessa flyttade hit av egen vilja, berättar Djamal, som själv kom till Sverige från för 20 år sedan. Då fanns inte den typ av organiserade insatser som han i dag arbetar med.

– Med min erfarenhet har det varit lättare att förstå flyktingarnas situation, det är också lättare för dem att förstå mig. Att sträcka ut en hand och peppa dem till att klara det maratonlopp som ligger framför dem kan räcka väldigt långt, avslutar Djamal Hamaili.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

600 nya medlemmar under december

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar