Utbildning en nyckel i arbetsmiljöarbetet
2018-04-09
Chefer som arbetar nära verksamheten och i mindre arbetslag är några av ingredienserna i Emmaboda kommuns framgångsrecept. Det märks inte minst på de låga sjuktalen, som år efter år toppar listan över Sveriges lägsta. Kommunalrådet Ann-Marie Fagerström berättar om några betydelsefulla insatser som visat organisationen i rätt riktning.
Medan många börjat arbeta med arbetsmiljöfrågor först på senare år har strategiska insatser varit praxis i Emmaboda så länge kommunalrådet Ann-Marie Fagerström kan minnas. Sedan 80-talet har de arbetat med något som kallas Emmabodamodellen.
– Det innebär bland annat att varje chef inte ska ha ansvar för fler än 30 medarbetare. Även om vi arbetat med frågorna länge så har föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö visat att vi är på rätt spår, berättar Ann-Marie.
2016 toppade Emmaboda listan över kommunerna med lägst sjuktal. Framgångsfaktorerna är många.

Ann-Marie Fagerström
– Främst vill jag lyfta fram lojaliteten från personalen. Det är i slutändan de som gör det stora jobbet och som varje dag bidrar till att vi i kommunen har en så bra arbetsmiljö. De stöttar och hjälper varandra i det dagliga arbetet. Sedan har vår satsning på verksamhetsnära chefer betytt väldigt mycket, berättar Ann-Marie.
Verksamhetsnära chefer
Att cheferna arbetar nära verksamheten betyder att cheferna sitter på plats där personalen finns, istället för samlade på en central plats.
– Alla medarbetare har rätt att synas och bli hörda. Det finns det större möjlighet till när cheferna finns nära den dagliga verksamheten. Här betraktar vi också heltid som en rättighet och deltid som en möjlighet. Att själv få välja sin arbetstid är något som bidrar till att fler känner en möjlighet att påverka sin arbetssituation.
Gemensam utbildning i arbetsmiljöfrågor
Från politikens håll berättar Ann-Marie att man i Emmaboda har tagit fram en återkommande arbetsmiljöutbildning. Den genomgår alla kommunens chefer, tillsammans med politikerna som är ytterst ansvariga i frågan. Två gånger om året möter dessutom politikerna de fackliga organisationerna för att diskutera vilka förändringar som behöver göras.
– Införandet av friskvårdstimme och friskvårdsbidrag är ett exempel på en insats som mynnade ut ur ett möte med facken, säger Ann-Marie.
– Bara för några veckor sedan träffade jag ett arbetslag som gemensamt går ut på en promenad på lunchen. Dels ger det tid till rörelse och dessutom stärker det gemenskapen.
Föreskrifter ger långsiktighet i arbetet
Som tidigare fackligt engagerad brinner Ann-Marie för allas rätt till välbefinnande på arbetet. Trots det poängterar hon att satsningar på arbetsmiljö aldrig får hänga på en enskild person, utan ska finnas på pränt. Därför är det så bra att föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö agerar vägvisare.
– Våra arbetsmiljöutbildningar och samarbetet med de fackliga organisationerna är två exempel på aktiviteter som får inte upphöra bara för att olika personer inom politiken byts ut. En god arbetsmiljö får aldrig bli beroende av vem som sitter på vilken position. Tydliga beslut i frågorna är bärande för att vi ska bli en långsiktighet i arbetet, avslutar Ann-Marie.
Skribent
Sofie Lundmark