×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

warning icon

Vill du testa vår betasida?

Vi har tagit fram en ny startsida på vår webbplats och du kan vara med att testa den. Vi vill gärna att du berättar vad du tycker. Testa den nya startsidan

Utbildning en nyckel i arbetsmiljöarbetet

2018-04-09

Chefer som arbetar nära verksamheten och i mindre arbetslag är några av ingredienserna i Emmaboda kommuns framgångsrecept. Det märks inte minst på de låga sjuktalen, som år efter år toppar listan över Sveriges lägsta. Kommunalrådet Ann-Marie Fagerström berättar om några betydelsefulla insatser som visat organisationen i rätt riktning.

Medan många börjat arbeta med arbetsmiljöfrågor först på senare år har strategiska insatser varit praxis i Emmaboda så länge kommunalrådet Ann-Marie Fagerström kan minnas. Sedan 80-talet har de arbetat med något som kallas Emmabodamodellen.

– Det innebär bland annat att varje chef inte ska ha ansvar för fler än 30 medarbetare. Även om vi arbetat med frågorna länge så har föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö visat att vi är på rätt spår, berättar Ann-Marie.

2016 toppade Emmaboda listan över kommunerna med lägst sjuktal. Framgångsfaktorerna är många.

Ann-Marie Fagerström

– Främst vill jag lyfta fram lojaliteten från personalen. Det är i slutändan de som gör det stora jobbet och som varje dag bidrar till att vi i kommunen har en så bra arbetsmiljö. De stöttar och hjälper varandra i det dagliga arbetet. Sedan har vår satsning på verksamhetsnära chefer betytt väldigt mycket, berättar Ann-Marie.

Verksamhetsnära chefer

Att cheferna arbetar nära verksamheten betyder att cheferna sitter på plats där personalen finns, istället för samlade på en central plats.

– Alla medarbetare har rätt att synas och bli hörda. Det finns det större möjlighet till när cheferna finns nära den dagliga verksamheten. Här betraktar vi också heltid som en rättighet och deltid som en möjlighet. Att själv få välja sin arbetstid är något som bidrar till att fler känner en möjlighet att påverka sin arbetssituation.

Gemensam utbildning i arbetsmiljöfrågor

Från politikens håll berättar Ann-Marie att man i Emmaboda har tagit fram en återkommande arbetsmiljöutbildning. Den genomgår alla kommunens chefer, tillsammans med politikerna som är ytterst ansvariga i frågan. Två gånger om året möter dessutom politikerna de fackliga organisationerna för att diskutera vilka förändringar som behöver göras.

– Införandet av friskvårdstimme och friskvårdsbidrag är ett exempel på en insats som mynnade ut ur ett möte med facken, säger Ann-Marie.
– Bara för några veckor sedan träffade jag ett arbetslag som gemensamt går ut på en promenad på lunchen. Dels ger det tid till rörelse och dessutom stärker det gemenskapen.

Föreskrifter ger  långsiktighet i arbetet 

Som tidigare fackligt engagerad brinner Ann-Marie för allas rätt till välbefinnande på arbetet. Trots det poängterar hon att satsningar på arbetsmiljö aldrig får hänga på en enskild person, utan ska finnas på pränt. Därför är det så bra att föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö agerar vägvisare.

– Våra arbetsmiljöutbildningar och samarbetet med de fackliga organisationerna är två exempel på aktiviteter som får inte upphöra bara för att olika personer inom politiken byts ut. En god arbetsmiljö får aldrig bli beroende av vem som sitter på vilken position. Tydliga beslut i frågorna är bärande för att vi ska bli en långsiktighet i arbetet, avslutar Ann-Marie.

Skribent

Sofie Lundmark

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Faktorer som minskar smittan på äldreboenden

Ett närvarande ledarskap i kombination med förnyade arbetssätt och tät kommunikation har varit framgångsfaktorer i kampen mot coronavirus på landets äldreboenden. Det visar en inspektion som IVO har gjort.  2020-06-11

Testa: Har du koll på din jargong?

Orden vi använder spelar roll. Så vad är egentligen okej att säga på jobbet? Hur skapar vi en arbetsplats som är fri från onödiga jargonger och diskriminering? Gör testet och få koll på din jargong!  2020-06-09

Skyddsutrustning för medarbetare inom kontaktyrken

En stor del av Visions medlemmar arbetar inom kontaktyrken där fysisk närhet till exempelvis brukare, klienter och elever förekommer på daglig basis. Med anledning av coronapandemin har röster höjts om krav på skyddsutrustning inom dessa yrken. - Visions hållning är tydlig; arbetsgivaren är skyldig att skydda sin personal, menar Sara Gustavsson Roxell, socialpolitisk strateg.  2020-06-05

Den stressfria dagen

Idag den 28 maj är det den stressfria dagen! Här kommer några tips på hur du undviker stressen i sommar.  2020-05-28

Till arkivet

Oroliga tider är vår grej.

Just nu är vi inne i en tuff period med mycket oro både för ekonomi och smittspridning. Det väcker såklart många frågor. Vår rådgivning är kostnadsfri för dig som är medlem och vi hjälper gärna till med råd och stöd kring alla frågor som har med ditt jobb att göra. 

Vision Direkt

Välkommen till Vision

Värna dina rättigheter. Försäkra din inkomst. Gå med i fack och a-kassan.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb