Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Så har ledningen engagerat sig för en bättre arbetsmiljö

2018-04-18

Den dagliga arbetsmiljön engagerar såväl medarbetare och skyddsombud som chefer och politiker. VA Syd och Emmaboda kommun är två arbetsplatser som kan se effekten av att arbeta med Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA). Personalcheferna berättar om några konkreta insatser.

Sittande skyddsronder 

På VA SYD har föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö verkat som en plattform och ett stöd för att konkret ta sig an utmaningarna för en bättre arbetsmiljö. Förra året påbörjades ett omfattande arbete där 15 olika heldagssittningar med respektive avdelning genomfördes, i syfte att gå igenom vad OSA-föreskrifterna innebär och vilka utmaningar som finns på respektive avdelning. Under dessa dagar deltog HR, chefer och skyddsombud.

– Som utgångspunkt hade vi bland annat våra medarbetarundersökningar, medarbetarsamtal, sjukskrivningsantalen och vilka ämnen man pratar om runt fikabordet. Helt enkelt all den information vi har om hur personalen upplever sin arbetsmiljö, förklarar HR-konsulten Therese Andersson.

Utifrån samtalen identifierades en rad olika risker, vilket resulterat i en handlingsplan för respektive avdelning, samt en organisationsövergripande åtgärdslista. En av dessa åtgärder har varit att höja chefernas kompetens inom olika områden.

– Nyligen arrangerade vi en föreläsning om kränkande särbehandling för alla våra chefer. Den handlade om vad det innebär för en person att bli utsatt, varför det är svårt att flagga för det på egen hand och varför chefens lyhördhet och det förebyggande arbetet är så viktigt.

När VA SYD drog igång satsningen på arbetsmiljön förra året så gjorde man det storskaligt.

– Ett tips till andra organisationer är att jobba med arbetsmiljöfrågorna stegvis och att hela tiden involvera medarbetarnas perspektiv. Sedan gäller det för både chefer och HR att hjälpas åt att lyssna och fånga upp tankar och synpunkter. Om man har förtroende på den egna arbetsplatsen och kan prata även om jobbiga saker på ett tryggt sätt så är det en stor styrka, avslutar Therese.

Långsiktighet med Emmabodamodellen

När det gäller långsiktiga satsningar på ett hållbart arbetsliv lyfts Emmaboda kommun ofta upp som ett föredöme. Den så kallade Emmabodamodellen innebär bland annat att varje chef har ansvar för max 30 medarbetare och att cheferna sitter nära organisationen. Personalchefen Elisabeth Dahl berättar om en annan viktig faktor som skiljer Emmaboda från många andra kommuner:
– Regelbundet genomför vi arbetsmiljöutbildningar för kommunens chefer, skyddsombud, medarbetare och politiker. Istället för material från exempelvis Arbetsmiljöverket så tar våra utbildningsinsatser avstamp i den egna organisationens utmaningar.

Denna typ av skräddarsydda utbildningar har Emmaboda satsat på i många. Det har bland annat bidragit till en nära dialog med politikerna som bär det yttersta ansvaret för arbetsmiljön.

– Att politikerna finns med på våra utbildningar ger oss möjligheten att agera snabbt när vi ser att det behövs. Så egentligen har vi inte behövt göra så mycket annorlunda än tidigare, men skillnaden sedan OSA-föreskrifterna kom är att vi nu har börjat lägga större fokus på social arbetsmiljö, berättar Elisabeth.

Att ha medarbetaren i fokus innebär i Emmaboda att man bland annat har ett väl fungerande samarbete med Företagshälsovården. För de som behöver stöd finns inget reglerat timtak, varje insats får ta den tid den behöver. 

– Behöver våra medarbetare hjälp så ser vi det som vår uppgift att erbjuda det. Genom att vi har verksamhetsnära chefer och små arbetsgrupper har vi förutsättningar att sätta in tidiga insatser och fånga upp medarbetare innan de blir sjukskrivna. Att som medarbetare bli sedd av sin närmaste chef tycker vi är så otroligt viktigt, avslutar Elisabeth.

Skribent

Sofie Lundmark

 

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Så minskar du risken för kognitiv överbelastning vid distansarbete

Arbetsdagen börjar och du tar plats vid ditt köksbord som blivit din nya arbetsplats. Du går igenom mejlen under morgonens första digitala möte samtidigt som olika chattkanaler pockar frenetiskt på din uppmärksamhet. Det borras inne hos grannen och både katt och sambo rör sig i bakgrunden. Känner du igen dig? Du är inte ensam. Den kognitiva påfrestningen på hjärnan ökar när vi jobbar mer digitalt. Så här kan du göra för att minska störningar i hemmakontoret.  2021-04-28

Så gynnas kvinnliga ledare av distansledarskapet

Pandemin har på olika sätt satt företag och organisationer i gungning och chefer och ledare har onekligen haft pressen på sig att vara än tydligare i sitt ledarskap. Den grupp som bevisligen fått se effekten av kravet på tydligt ledarskap på distans är kvinnliga chefer och ledare enligt Wes Insights undersökning.  2021-04-28

Ett ledarskap i förändring till följd av coronakrisen

Coronapandemin har på många sätt reformerat vårt sätt att arbeta, inte minst när det gäller ledarskap. Hur kommunikationen mellan ledare och medarbetare förändrats till följd av pandemin är ämnet för årets vinnande uppsats av Visions ledarskapsstipendium, som i år tilldelas Julia Dahl och Ottilia Rääf Nilsson.  2021-04-09

Så skapar du en mer jämställd arbetsplats

Vision jobbar aktivt för ett schyst arbetsliv med nolltolerans mot diskriminering och kränkande särbehandling. Vi vill skapa en arbetsplats där alla känner sig välkomna och inkluderande. Här är 5 tips för hur du kan vara med och bidra till en mer jämställd arbetsplats.  2021-03-08

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar