Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Ny myndighet för arbetsmiljö

2017-09-20

En ny nationell arbetsmiljömyndighet kan snart inrättas i Sverige. En remissinstans har nappat på regerings idé om nytt nationellt arbetsmiljöcentrum som samlar, analyserar och paketerar ny arbetsmiljöforskning.

Under våren 2017 lade regeringens utredare Maria Stanfors fram ett förslag till en ny nationell arbetsmiljömyndighet, Arbetsmiljöcentrum, AMC. Den nya myndigheten ska delvis ersätta Arbetslivsinstitutet som lades ner för tio år sedan.

– Vision har under flera år signalerat att det finns ett stort behov att på något vis kompensera förlusten av svenska Arbetslivsinstitutet, 2007, som var ett nationellt forskningsinstitut och kunskapscentrum för arbetslivsfrågor där det bedrevs forskning som hade direkt relevans för att stödja arbetsmarknadens parter och Arbetsmiljöverket i en hälsosam utveckling i arbetslivet, säger Carola Löfstrand, ombudsman med ansvar för arbetsmiljöfrågor på Vision.

Enligt det förslag som finns så ska Arbetsmiljöcentrum samla in och sprida kunskap om arbetsmiljö men även bidra till kunskapsutveckling inom arbetsmiljöområdet. Den ska även utvärdera och analysera arbetsmiljöpolitiken och dess effekter. Den kommer även att ha en särskild tyngdpunkt på arbetsmiljön i kvinnodominerade branscher och arbetsplatser.

Förslaget har legat ute på remiss och Dagens Nyheter har gjort en genomgång som visar att alla remissinstanser är positiva till förslaget och den allmänna uppfattningen är att det ska vara en fristående myndighet.

Det finns dock frågor om hur det nya arbetsmiljöcentrumet ska finansieras och kritik riktas också mot inriktningen på de kvinnodominerade branscherna.

– Sedan 2007 har arbetslivsforskningen i första hand bekostats av arbetsmarknadens parter genom AFA Försäkring, med fokus på forskning som har koppling till anledningar till sjukfrånvaro, medan långsiktig arbetslivsforskning av vilka förändringar i arbetslivet medför för effekter har varit betydligt mindre. Exempelvis digitaliseringens effekter av arbetslivet och hälsan har i Sverige beforskas mindre än i andra länder där det finns en större andel statsfinansierad arbetslivsforskning än i Sverige, berättar Carola Löfstrand och fortsätter:

– Samtidigt pågår en hel del forskning runt om i landet, som i dag riskerar att stanna på det forskningssäten och inte kommuniceras ut så det når parterna, och vars resultat inte samordnas med annan arbetslivsforskning inom Sverige oavsett forskningsinstitution och vilka forskningsfinansierär det gäller. Dessutom behöver vi som arbetsmarkandens parter veta om forskningen är generaliseringsbar och vilka förutsättningar som gör den tillämpningsbar i verksamheterna, och den bedömningen behövs en neutral utvärderande part. Det är de två sista behoven som den nya myndigheten för utvärdering av arbetslivsforskning kan bidra med, vilket Vision varmt välkomnar. Sedan återstår behovet av en mer utvecklad arbetslivsforskning inom flera discipliner som arbetsmedicin, men kanske än mer inom samhällsvetenskap och beteendevetenskap, data-människa interaktion etc, avslutar Carola Löfstrand.

Diskrimineringsombudsmannen. DO, anser att det är för snävt och vill att även andra diskrimineringsgrunder bör ingå, som etnisk tillhörighet, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

Det gamla Arbetslivsinstitutet bedrev egen forskning men utredningen förslår att AMC inte ska göra det. Det är något Läkarförbundet invänder mot.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Så minskar du risken för kognitiv överbelastning vid distansarbete

Arbetsdagen börjar och du tar plats vid ditt köksbord som blivit din nya arbetsplats. Du går igenom mejlen under morgonens första digitala möte samtidigt som olika chattkanaler pockar frenetiskt på din uppmärksamhet. Det borras inne hos grannen och både katt och sambo rör sig i bakgrunden. Känner du igen dig? Du är inte ensam. Den kognitiva påfrestningen på hjärnan ökar när vi jobbar mer digitalt. Så här kan du göra för att minska störningar i hemmakontoret.  2021-04-28

Så skapar du en mer jämställd arbetsplats

Vision jobbar aktivt för ett schyst arbetsliv med nolltolerans mot diskriminering och kränkande särbehandling. Vi vill skapa en arbetsplats där alla känner sig välkomna och inkluderande. Här är 5 tips för hur du kan vara med och bidra till en mer jämställd arbetsplats.  2021-03-08

Uppmärksamma trakasserier – extra viktigt vid distansarbete

Förebyggande insatser är avgörande för att motverka sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Utsattheten har inte minskat till följd av coronapandemin då många jobbar på distans, däremot har det blivit svårare att upptäcka. Så här kan du som chef agera.  2021-03-01

6 tips till motivation i hemmakontoret

Julen är över och de flesta har nu återvänt till jobbet efter en härlig ledighet. Men att börja jobba igen när hemmet är den nya arbetsplatsen är en speciell situation som lätt kan leda till brist på motivation. Så här kan du göra för att peppa dig själv inför jobbstarten i hemmakontoret!  2021-01-14

Till arkivet

199 nya medlemmar under december

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar