Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • Maria Tapper Andersson. Foto: Privat bild.

    Maria Tapper Andersson. Foto: Privat bild.

Fackligt engagemang förbättrade arbetsmiljön på IFO

2017-09-21

En inspirationsdag för ett hållbart arbetsliv förbättrade arbetsmiljön för de anställda på individ- och familjeomsorgen i Vänersborg.

Visions Socialchefsrapport 2017 visar att det har blivit lättare att rekrytera och mer än hälften av landets socialchefer uppger att behovet av inhyrd personal kommer att upphöra innan årsskiftet.

Läs mer här: Socialchefer: Lättare att rekrytera personal till socialtjänsten

I början av februari samlades IFO i Vänersborg för att ha en inspirationsdag för ett hållbart arbetsliv. Det blev en lyckad dag, som har varit en av pusselbitarna till att det nu inte finns några vakanser eller konsulter på IFO.

– I nuläget har vi inte några vakanser eller konsulter inne inom vårt ordinarie "IFO", förutom en del vikariat men det är ju sådant som man aldrig kommer ifrån i en verksamhet med unga kvinnor. Men det ser lite annat ut kring arbetet med nyanlända, just nu är den stora utmaningen vårt arbete med ensamkommande barn, där det pågår en nedläggning av boende och neddragning av personal. För den personal som arbetar inom den sektionen är det givetvis tufft men som sagt inom övriga delar på IFO känns det gott och hoppfullt, säger Maria Tapper Andersson, IFO-chef i Vänersborg kommun.

Inspirationsdagens initiativtagare var två förtroendevalda i Vision, Emilie Lundin och Caroline Beckman.

– Till ledningen sålde vi in idén med att det finns ett gemensamt intresse hos arbetsgivare och medarbetare att skapa engagemang för förändring. Det är inte facket mot arbetsgivaren. Båda vill ha medarbetare som trivs och mår bra, sa Caroline Beckman, till Social Qrage.

Läs hela artikeln här: DE FICK FART PÅ ENGAGEMANGET

– Jag tycker att det var en mycket bra dag och fint initiativ från de fackliga företrädarna från Vision. Kristina Folkesson, (socialpolitisk strateg på Vision reds.anm), pratade kring "Arbetsvillkor i socialtjänsten – en lägesrapport" och det var väldigt intressant. Ronja Morals Nilsson, (Regionombudsman i Vision reds.anm) höll ihop dagen och gjorde detta på ett mycket bra sätt. Hon var engagerad och träffade några företrädare för IFO redan före dagen och fångade upp våra tankar och detta kändes också jättebra, berättar Maria Tapper Andersson.

Hur viktigt är det med att samarbeta och ha en bra relation till facket?

– Samarbete med de fackliga företrädarna är väldigt viktigt och jag tycker att det känns så positivt att vi har gjort det här tillsammans, för att med enade krafter få till en god arbetsmiljö på IFO. Vi har under de senaste åren haft ständiga diskussioner på den lokala samverkansgruppen kring arbetsmiljön och vad vi behöver göra för att få en stabilitet i arbetsgrupperna. Hur vi ska göra för att bli en attraktiv arbetsgivare och ha en låg personalomsättning? Det har varit en fråga som återkommit, säger Maria Tapper Andersson.

Varför behövdes den här dagen?

– Det som var bra med vår "Visionsdag" var att all personal samlades och vi gemensamt tittade på och diskuterade vad en god arbetsmiljö är för mig. Det blev också tydligt att vi alla, medarbetare, fackliga och arbetsgivaren vill samma sak. Vi är eniga om målet att det ska bli bättre.

Vad kom ni fram till, som ni sedan beslutade om?

– De fackliga företrädarna gjorde ett gediget arbete med att sammanställa allt som kom fram under de olika gruppdiskussionerna och de avslutade med att göra en sammanfattning och åtta punkter som var de önskemål som var återkommande och betonades särskilt. Denna skriftliga redogörelse lyftes sedan på den lokala samverkansgruppen och det beslutades att ledningsgruppen skulle fördjupa sig i de åtta punkterna och återkomma med vad som var möjligt att kanske förändra eller arbeta vidare mot. En återkoppling har skett till den lokala samverkansgruppen efter ledningsgruppens arbete och vad vi kom fram till, säger Maria Tapper Andersson.

Läs även: Socialchefer på rätt väg

Friskvårdstimme var något som stod högt upp på önskelistan från inspirationsdagen och man har beslutat att det finns en timma Kropp- och själ att ta ut när som helst under veckan. Läggs den i början eller slutet av dagen kan den ge en timmes kortare arbetspass. Tanken med Kropp- och själstimme är någon form av aktivitet för ett bättre mående, som exempelvis promenad, simma eller någon annan aktivitet. Meningen är inte förkortad arbetstid. Man tittar även på möjligheter att förkorta arbetstiden och hur möjligheten till karriär på arbetsplatsen kan förbättras.

– Vi har fått ut något vi är väldigt nöjda med, och med vi menar jag både Vision och arbetsgivaren. Vi tror verkligen att Vänersborgs kommun i och med dessa förändringar har bidragit till att bli en ännu mer attraktiv arbetsgivare, sa Emelie Lundin, ordförande i Visions Vänersborgsavdelning, till Tidningen Vision.

Händer det något mer i framtiden?

– När det gäller framtiden så tror jag att diskussioner om en god arbetsmiljö måste vi hela tiden hålla levande och vi måste ha en ständig dialog med personalen och de fackliga företrädarna, avslutar Maria Tapper Larsson.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

254 nya medlemmar under december

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar