Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • Alla deltagare. Privat bild.

    Alla deltagare. Privat bild.

Vision diskuterade ungdomsarbetslöshet och ungdomars förväntningar på facket

2017-10-06

Ungdomsarbetslöshet, trygga anställningar och ungdomars förväntningar på facket var några av de frågor som diskuterades under ett tvådagarsmöte i EPSU:s ”Youth Network”. Vision hade tre representanter på plats.

EPSU (European Public Service Union – den europeiska centralorganisationen för fack i offentlig och offentligfinansierad sektor) har nystartat sitt "Youth Network" med ett tvådagarsmöte i Berlin 8-9 september. Nätverket har inte varit så aktivt de senaste åren och Vision har inte deltagit på några år, men i och med nystarten så deltar Vision. På mötet diskuterades bland annat vilken inriktning nätverket ska ha, hur man ska arbeta och vilka frågor som ska prioriteras. Mötet hade 55 deltagare från 36 fackförbund i 25 länder. Från Sverige deltog Vision och Kommunal.

– Vi vill vara med i nystarten både för att det är en viktig arena och viktiga frågor. Vi kan nog lära oss mycket och samtidigt har vi mycket bra att dela med oss av, både när det gäller arbete kring medlemsrekrytering och vilken bild vi som fackförbund vill förmedla av oss själva. Vi kan nog även bidra med perspektiv om vad som är viktigt när det gäller det första steget in på arbetsmarknaden. Nätverket handlar ju dels om detta – kunskapsutbyte – men förhoppningsvis blir det även en positiv kraft när det gäller att opinionsbilda, berättar Mikael Ruukel, internationell sekreterare på Vision.

Frågor som man kom fram till ska prioriteras är dels ungdomsarbetslöshet/trygga anställningar och medlemsrekrytering/ungdomars bild och förväntningar på facket.

Från Vision deltog Lisa Franck, Ilir Bara och Carl Wyckman.

– Jag tycker att det var ett bra och viktigt utbyte av erfarenheter och tankar, det är lätt att fastna i sin egen bubbla. Vi diskuterade bland annat vad EPSU:s ungdomsnätverk ska ha för funktion och hur vi ska organisera oss. Utöver det diskuterade vi även vanligt förekommande frågor kring unga i arbetslivet, så som ofasta jobb och osäkerhet i anställningar samt hur vi som fackförbund engagerar och rekryterar unga som medlemmar i våra organisationer – en utmaning som många av fackförbunden upplever men med väldigt olika bakomliggande orsaker, berättar Lisa Franck och fortsätter:

– Den största insikten är att vi bland länderna i Europa har väldigt olika förutsättningar vad gäller ekonomi, organisering och rättigheter och att vi i Sverige är väldigt långt fram i många frågor till exempel anställningsskydd, kollektivavtal, jämställdhet och även yttrandefrihet. Saker som för oss ofta känns som en självklarhet och som åtminstone jag många gånger tar för givet. Jag tror att nätverket och det erfarenhetsutbytet som gjorts och fortsätter att göras stärker alla deltagare både när det gäller inspiration, ögonöppnare och nya tankesätt.

– Från Bulgarien i syd till Sverige i norr, öst till väst, såg vi en tydlig tendens till att antalet ungdomar minskar i fackförbunden. Vi behöver engagera, motivera och visa vad facket kan göra för individen, säger Ilir Bara.

Varför var det viktigt att Vision deltog på detta möte och i detta nätverk?

– Jag tror att det är viktigt att Vision är representerade för att visa att det faktiskt går att påverka och dessutom bli en viktig och ofta uppskattad part i debatter och förhandlingar som berör arbetslivet och våra medlemmar. Visa att vi står upp och blir respekterade och accepterade för att vi tar ställning i viktiga frågor. Jag upplevde att det i många länder finns en viss frustration över svårigheterna att dels få göra sin röst hörd och i nästa steg faktiskt få sin röst hörd och då tror jag att det är bra att vi i Vision kan berätta om framgångar och dela med oss av hur vi skapar opinion och arbetar för bättre förutsättningar för våra medlemmar. Detta bidrar till att flytta fokus från problemen och utmaningarna till hur vi arbetar för att lösa dem och just det tror jag är väldigt viktigt, säger Lisa Franck.

– Vision, tillsammans med andra svenska och nordiska fackförbund ligger långt fram i utvecklingen. Sverige är ett föregångsland i fackliga frågor. Vi ligger långt före i frågor som jämställdhet, jämlikhet och åldersdiskriminering. Frågor som övriga Europa bör ta större del av och alltid påminnas om ansvaret över mänskliga rättigheter, säger Ilir Bara och fortsätter:

– Att träffa så många olika personer, från så många länder med samma mål, drömmar och visioner var otroligt inspirerande. Jag såg stora kontraster och klara nyanser mellan hur det är att vara bosatt i ett Sverige med högkonjunktur och att ha en överkvalificerad utbildning till ett underbetalt jobb i Grekland, avslutar Ilir Bara.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

199 nya medlemmar under december

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar