Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Vision bryter tabun

2017-11-02

Visions och flera andra fackförbunds resolution ”jämlikhet för personer som menstruerar – åtgärder för att göra utbildning, arbetsliv och samhällsliv lika tillgängligt för alla” gick i genom på offentliganställdas världskongress (PSI) i Genève.

I samband med ett seminarium som Union to Union anordnade i mars 2017 om ämnet "Mens, makt och arbete" så tog Vision initiativet till en resolution "jämlikhet för personer som menstruerar – åtgärder för att göra utbildning, arbetsliv och samhällsliv lika tillgängligt för alla". Övriga svenska förbund slöt upp bakom resolutionen. Nu driver bland annat Vision att den globala fackliga federationen för offentliga tjänster (PSI) att besluta om att undersöka hur menstruation påverkar människors hälsa och möjligheter i arbetslivet, det innebär att förbunden ska utreda vilka problem som finns inom den offentliga sektorn världen över. Det kan handla om alltifrån förändringar i regler och arbetsorganisation, till ett djupare arbete med att sprida kunskap för att förändra attityder och strukturer. Ingen ska behöva nedvärderas, kränkas eller riskera sin hälsa för att den menstruerar. Bakom förslaget står Vision och övriga nordiska fack som med förslaget vill bryta tabun kring mens.

På torsdagen togs ett beslut efter att Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, pratade på den 30:e världskongressen i Genève.

Hon sa bland annat:

– Som ung flicka vågade jag knappt tala med mina närmaste om menstruation. Nu står jag här och talar inför hela världen och alla er hundratals fackliga kollegor. Det som var skamligt igår behöver inte vara skamligt idag. Att förbättra arbetslivet för alla är vårt gemensamma mål och här har vi stora möjligheter att snabbt göra skillnad. Vänner, den nordiska valkretsen ber om bifall till resolution nummer 9.

Resolutionen gick i genom och så här säger Veronica Magnusson efter beslutet:

– Jag är stolt att vi kunde lyfta en fråga som så många berörs av, men som få tidigare talat om öppet om. Vi kan verkligen bidra till att bryta tabun och möjliggöra för fler att delta fullt ut i arbetslivet. Gensvaret från kongressen var fantastiskt. Känner stort stöd och tror nu att många kommer tänka annorlunda och göra mer.

Läs hela talet:

Oro, skam, genans och rädsla är ord som unga runt om i världen använder för att beskriva menstruation. Men tiden då menstruerande personer drabbas av skam och sämre förutsättningar måste vara förbi. För när skammen kombineras med fattigdom sker det systematiska brott mot rätten till värdighet, rätten att inte utsättas för diskriminering, rätten till utbildning och rätten till hälsa och privatliv – därför är mensfrågan också en fråga om mänskliga rättigheter. Särskilt utsatta är personer med funktionsnedsättning eller transpersoner.

Vi måste ändra attityder: Menstruerande personer skambeläggs och anses i vissa sammanhang som "orena". Detta är ett stort problem framförallt för unga flickor. Bristen på skoltoaletter som är rena, har vatten, papperskorgar och lås är en gigantisk tröskel för den som har mens och något som saknas i 30 - 50 % av världens skolor. Barnen får då stanna hemma, missar flera skoldagar i månaden, hamnar efter och hoppar av skolan i förtid. Vi kan inte acceptera denna nedåtgående spiral av fattigdom och ojämställdhet.

Och i arbetslivet hindras och begränsas vi. I textilindistrin i Sydostasien finns exempel på hur anställda utsätts för hälsorisker när de arbetar i så pressade produktionskedjor att de under en hel dag inte får möjlighet till ett endatoalettbesök. Men där finns också exempel på att lokala fackföreningar framgångsrikt arbetat för förbättringar.

Den framgången måste fortsätta. Vi vill att vi hittar åtgärderna som förbättrar situationen för oss medlemmarna i PSI-förbunden. Och PSI-förbundens medlemmar har ofta också en unik roll i sina yrken. Det är till exempel vi som kan planera offentliga byggnader med toaletter och trygg avskildhet. Våra medlemmar i hälsovård, utbildning och socialt arbete kan sprida kunskap och motverka förtryckande attityder i samhället.

Som ung flicka vågade jag knappt tala med mina närmaste om menstruation. Nu står jag här och talar inför hela världen och alla er hundratals fackliga kollegor. Det som var skamligt igår behöver inte vara skamligt idag. Att förbättra arbetslivet för alla är vårt gemensamma mål och här har vi stora möjligheter att snabbt göra skillnad. Vänner, den nordiska valkretsen ber om bifall till resolution nummer 9.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

254 nya medlemmar under december

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar