Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Präster får nytt avtal angående arbetstidsregler

2017-11-30

Vision och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har  kommit överens om särskilda bestämmelser för reglering av prästers arbetstid. Avtalet träder i kraft den 1 januari 2018 och innehåller enklare och mer flexibla arbetstidsregler som mer överensstämmer med reglerna för andra yrkesgrupper i kyrkan.

Reglerna ger individen större inflytande och underlättar gränsdragningen mellan arbete och fritid. Överenskommelsen omfattar också nya bestämmelser avseende kyrkoherdevikariat.

– Det här är ett bra avtal där individen får mer att säga till om när det gäller arbetstiden. Vi vill att människor ska arbeta lite mindre och att större hänsyn tas till den anställdes egna intressen och förutsättningar. Vi tycker att vi genom detta avtal har skapat bättre möjligheter till ett mänskligare arbetsliv, säger Karl Lundberg, tillförordnad förhandlingschef på Vision.

Genom avtalet, som organiserar ett stort antal präster i Svenska kyrkan, finns nu kollektivavtal som täcker hela verksamheten i Svenska kyrkan. Avtalet förväntas skapa större flexibilitet och ökat medarbetarinflytande. Arbetstiden ska följas upp regelbundet av arbetsgivarna för att säkerställa att arbetets krav och resurser är i balans.

Nyheter i avtalet:

Reglerad arbetstid:

 • De centrala parternas utgångspunkt är att en beräkningsperiod på 1 år är tillämplig, efter överenskommelse mellan arbetsgivare och arbetstagare. Arbetstiden är då 1 996 timmar per år för präst som har arbetsskyldighet på lätthelgdagar.
 • Om arbetsgivare och arbetstagare inte kommer överens om årsarbetstid, är beräkningsperioden lägst 16 veckor och högst 6 månader, med en arbetstid på i genomsnitt 38 timmar och 15 minuter i veckan för präst som har arbetsskyldighet på lätthelgdagar.
 • Präst som inte har arbetsskyldighet på lätthelgdagar har en arbetstid på 40 timmar per vecka eller ett årsarbetstidsmått som framräknas årligen enligt gällande praxis.
 • Arbetsgivare och arbetstagare ska stämma av arbetstiden regelbundet.
 • Reglerna om övertidsersättning och ersättning för obekväm arbetstid är i princip oförändrade. När arbetsgivaren förlägger arbete på obekväm arbetstid eller beordrar övertidsarbete, betalas ersättning ut. Vid långa beräkningsperioder får dock arbetstagaren större möjlighet att styra sin egen arbetstid och arbetstiden stäms regelbundet av, vilket minskar behovet av övertid. Den som arbetar längre en dag ska i första hand arbeta kortare en annan dag, eller ta ut hela lediga dagar för återhämtning.
 • Reglerna om beredskap är oförändrade.
 • Reglerna om förskjuten arbetstid gäller vid beräkningsperiod på 16 veckor, men inte vid längre beräkningsperioder
 • Arbetstagare som tidigare har haft 15 fridagar får en timbank med lediga timmar som fördelas ut över fyra år. Det fungerar enligt följande: Personen får 30 h/år under 2018 och 2019 och 15 h/år under 2020 och 2021. Timmarna ska tas ut respektive år, antingen som lediga timmar eller som hela dagar. Därutöver förkortas arbetstiden till 38 h, 15 min/vecka. 

 Oreglerad arbetstid:

 • Liksom tidigare har domprost och kyrkoherde alltid oreglerad arbetstid, och det är möjligt att komma överens om oreglerad arbetstid för komminister. Den oreglerade arbetstiden ska i genomsnitt motsvara bestämmelserna för präst med reglerad arbetstid, men arbetstagaren har själv ansvar för arbetets förläggning och för att hen får behövlig ledighet och återhämtning. Arbetstidslagen gäller inte.

Kyrkoherdevikariat:

 • Den tidigare konstruktionen för kyrkoherdevikariat har tagits bort. Istället ska arbetsgivare och komminister komma överens om den ersättning som är lämplig för det aktuella vikariatet.

Hela avtalet publiceras här inom kort

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

600 nya medlemmar under december

Vi erbjuder

 • Personlig rådgivning

 • Schysta medlemsförmåner

 • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar