Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Unga och amerikaner störs inte av mejl på fritiden

2017-05-30

Den nya tekniken gör det möjligt att ha ett mer flexibelt arbetsliv. Men det är bra att kunna sätta gränser för arbetet, att till exempel inte läsa jobbmejlen på fritiden eftersom det kan leda till stress. Nu visar två undersökningar att inte alla blir störda av mejlen på fritiden.

I flera yrken är det vanligt att man får hjälp av tekniken för att få ett mer flexibelt arbetsliv. Det viktiga är inte var jobbet görs, utan att det görs. Småbarnsföräldrar behöver "vobba" (jobba samtidigt som man är hemma för vård av barn). Att kunna gå ifrån tidigare och jobba en stund hemifrån kan lösa mycket av vardagens logistik. Det betyder till exempel att den som vill jobba heltid i stället för deltid kan göra det.

Men med ett friare arbetsliv med mer eget ansvar följer även förväntningar och krav på att vara tillgänglig utanför ordinarie arbetstid. Samtidigt som det finns stora fördelar med tekniken och flexibiliteten, behöver vi se och förebygga de negativa effekter som ibland uppstår. Den som inte trivs med sitt jobb just nu, kan få en känsla av ofrihet när en efterlängtad ledighet kommer och man förväntas vara tillgänglig på telefon och mejl. De mindre positiva effekterna är inte lika märkbara direkt.

Här kan du få råd för ett flexibelt arbetsliv: Det flexibla arbetslivet och tillgänglighet

Men det är inte alla som stressas av att kunna läsa jobbmejlen på fritiden. I undersökningen Ungdomsfokus 2017 visade det sig att 50 procent av svenskar mellan 16 och 29 år inte stressas av att kunna läsa jobbmejlen i mobilen på fritiden, skriver Kvalitetsmagasinet.se. 64 procent av de unga tycker att det är lättare att kombinera arbetsliv och privatliv men 23 procent av gruppen tycker att jobbmejl på fritiden ökar stressen.

En undersökning har även gjorts i USA, av Gallup, som visar att det är 50 procent av amerikanerna som läser jobbmejlen utanför arbetstid. Det är 15 procent av dem som tycker att det inverkar negativt på deras välbefinnande, medan 17 procent tycker att det är en positiv effekt. 21 procent av dem som läser mejlen utanför arbetstiden tycker att det är mycket viktigt att göra det för att kunna lyckas i arbetslivet, skriver Kvalitetsmagasinet.se.

Gallup resonerar och drar slutsatsen att mejl på fritiden i dag inte upplevs som något påfrestande för de flesta amerikaner. Det kan vara så att det är någon som är en del av jobbet eller så trivs många med jobbet att det känns bra att hålla kontakt även på fritiden. Gallup menar även att mängden mejl är så begränsas så att den inte upplevs som störande.

Kvalitetsmagasinet skriver även att resultaten är motsträviga då tidigare undersökningar från Gallup visar att amerikaner tycker att möjligheten att arbeta utanför vanliga arbetstider är något positivt, men samtidigt visade de att de som läser mejlen på fritiden också är de som upplever mest stress.

En slutsats är att arbetslivet förändras så snabbt och att det gör det svårt att förutsäga hur synen på mejl på fritiden utvecklas, skriver Kvalitetsmagasinet.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

267 nya medlemmar under december

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar