Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

"Oacceptabelt välja bort personal på grund av bakgrund"

2017-05-30

En granskning av Sveriges radio Västernorrland visar att det i alla kommuner i länet finns en möjlighet för vårdtagare inom den kommunala hemtjänsten att välja bort personal med utländsk bakgrund.

I flera kommuner skapar man även dokument där personal med utländsk bakgrund förbjuds att arbeta med vissa vårdtagare. Det visar Sveriges radios inslag. 

För att genomföra granskningen har en reporter ringt upp enhetschefer i Västernorrlands kommuner. Reportern utgav sig för att ha en förälder i behov av hemtjänst, men som ville slippa det man kallade för "utländsk personal". Det visade sig att möjligheten finns, mer eller mindre, i alla kommuner. Flera av personerna som reportern pratat med inom hemtjänsten menar att det inte handlar om språk, utan handlar om att man har "fel" hudfärg eller bär slöja.

Visions förbundsordförande Veronica Magnusson reagerar starkt på uppgifterna:

– Detta är naturligtvis helt oacceptabelt. För Vision är likabehandling en utgångspunkt på varje arbetsplats. All personal följer samma lagar och regler, oavsett härkomst eller religion. Det måste vara väldigt tydligt från politiker att brukaren inte har rätt att välja vem som vårdar dem. I grunden handlar det om att kunna vara den man är på jobbet i så stor utsträckning som möjligt. Ingen får diskrimineras utifrån etnisk tillhörighet, religion, ålder, kön, könsidentitet eller könsuttryck, funktionsnedsättning eller sexuell läggning.

– Sedan 1 januari år har arbetet mot diskriminering förstärkts genom förändringar i diskrimineringslagen. Enligt lagen ska arbetsgivaren arbeta med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter oavsett diskrimineringsgrund. Det är endast genom ett systematiskt och genomgripande arbete med attityder och värderingar som tankar om allas lika värde får genomslag i praktiskt handling. säger Veronica Magnusson.

Vision menar att arbetsgivarens regelverk måste vara tydligt så att chefer och handläggare, som ofta är Visions medlemmar, kan fatta rättsäkra beslut i denna fråga och vara tydliga i kontakten med brukare.

Om du som är chef inom hemtjänsten upplever påtryckningar från vårdtagare eller en otydlighet från ledningen, tveka inte kontakta Vision. Som chefsmedlem kan du få stöd av våra ombudsmän för chefer och Chef Direkt.

Läs mer:

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

254 nya medlemmar under december

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar