Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

 • Pressbild.

  Pressbild.

Tio sämsta länderna att jobba i

2017-06-13

På tisdagen släppte världsfacket ITUC:s en lista över de sämsta länderna att jobba i enligt Global Rights Index. Mord, fängelse, hot och våld drabbar arbetstagarna och fackligt aktiva i dessa länder.

Världsfacket ITUC har nu släppt en lista över de sämsta länderna att jobba i. På den listan hittar man bland annat Qatar som fortsätter att "chocka resten av världen genom behandlingen av migrantarbetare inför fotbolls-VM 2022, menar ITUC. I Turkiet har fler än 100 000 offentliganställda förlorat sina jobb och rätten att demonstrera har dragits in. Man kallar fackföreningar och deras medlemmar för samhällets fiender.

– Det är såklart en bedrövlig realitet att indexet behövs, men det är bra och viktigt att det finns. Tyvärr visar ju indexet att utvecklingen går åt fel håll: det blir farligare att vara fackligt att aktiv och att det blir farligt i fler länder. Det betyder att vårt arbete i Fair-frågor och för fackliga rättigheter blir extra viktigt. Både att vi ger vårt stöd till de som drabbas och att vi gör vad vi kan för att trycka på olika makthavare för att ändra på detta, säger Mikael Ruukel, internationell sekreterare på Vision, och fortsätter:

– Bakom bristande fackliga rättigheter finns nästan alltid en politisk vilja. Detta kan antingen ta sig uttryck i konkreta åtgärder men minst lika ofta i brist på konkreta åtgärder, alltså i att regeringar och myndigheter inte gör tillräckligt för att skydda fackliga företrädare. Även om det inte är enkelt, så är det alltså något som går att påverka.

Några exempel på hur läget under det senaste året har försämrats:

 • Antalet länder där arbetstagare dödats på grund av att de är med i facket har stigit från tio till elva.
 • I allt fler länder utsätts arbetstagare för våld: från 52 år 2016 till 59 år 2017.
 • I 50 länder kränks arbetstagares mänskliga rättigheter, som åsikts- och yttrandefriheten och rätten att gå med i facket.

– Vi vet att ju mer de fackliga rättigheterna respekteras av stater och arbetsgivare, desto mer rättvist och jämlikt i samhället, säger Sharan Burrow, generalsekreterare för världsfacket ITUC, som är världens största fackliga organ med 181 miljoner medlemmar i 163 länder, i ett pressmeddelande.

Dessa länder är enligt Global Rights Index de värsta:

 • Qatar
 • Förenade Arabemiraten
 • Egypten
 • Turkiet
 • Kazakstan
 • Bangladesh
 • Filippinerna
 • Sydkorea
 • Guatemala
 • Colombia

Vad gör Vision för att hjälpa arbetstagarna i dessa länder och vad gör Vision för att hjälpa fackliga kollegor i dessa länder?

– Vision är aktivt på flera olika sätt. Dels verkar vi genom TCO i FN-organet ILO för att ta fram nödvändiga konventioner och regler samt att se till att dessa följs. Genom TCO är vi också medlemmar i världsfacket ITUC. Själva och ibland tillsammans med de andra offentligfacken i Sverige så har vi samarbeten med fack i flera av länderna på tio-i-botten-listan. Vi har utvecklingsprojekt tillsammans med fackförbund i Egypten och Turkiet som förhoppningsvis bidrar till att stärka facken och bygga upp deras kapacitet att värna sina och medlemmarnas rättigheter. Via solidaritetsfonden har vi de senaste åren stöttat bland annat fack i Guatemala, Filippinerna och Turkiet. Vi ingår i samma globala fack som flera fack från de här länderna, så vi gör vad vi kan för att stötta dem även därigenom, säger Mikael Ruukel.

Magnus Andersson, även han internationell sekreterare i Vision, har hand om flera av Visions internationella projekt och han berättar lite mer om vilka projekt som Vision har.

– Vision har projekt i Egypten och Tunisien där vi arbetar för självständiga och demokratiska fackförbund i offentlig sektor. En del av projektet handlar om att skapa en digital plattform där fackförbund och medlemmar kan hjälpa varandra i kampen för fackliga rättigheter och tillsammans påverka den egyptiska regeringen. I Turkiet stöttar vi fackförbund att organisera sig och arbeta för bättre villkor (förhandla fram kollektivavtal) inom offentlig sektor, berättar Magnus Andersson.

Finns det planer på ordna fler projekt till de andra länderna?

– Inte i dagsläget. Projektverksamhet beslutas i samråd med PSI, det globala facket för offentliganställda, och baseras på deras bedömning av hur situationen är för fackförbund i den offentliga sektorn i just det landet. Många andra svenska förbund har projekt i övriga länder och stöttar till exempel byggarbetare i Qatar. Så stöd finns!

Läs mer: Fair Union

Hur mycket stöd behöver de länder som vi har projekt i?

– De behöver mycket stöd och det får de genom att Union to Union tagit beslut om att förlänga projektperioden från tre till fem år. Så de kommande fem åren (2018-22) kommer projektverksamheten få mer tid och resurser till att stödja fackförbunden i respektive land.

Varför får just dessa länder stöd?

– Många av länderna får stöd genom att PSI och Vision tagit ett gemensamt beslut om solidariska åtgärder men det finns också länder där Vision samarbetat sedan tidigt 1990-tal, till exempel i Turkiet och Chile, och valt att stötta genom projektverksamhet, avslutar Magnus Andersson.

Detta är fjärde året som ITUC presenterar sitt rättighetsindex.

Här kan ni läsa mer.

 

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

199 nya medlemmar under december

Vi erbjuder

 • Personlig rådgivning

 • Schysta medlemsförmåner

 • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar