Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Stor brist på socionomer i Skåne

2017-01-23

Bristen på socionomer förvärras i Skånes kommuner. Carina Bellborn, regionombudsman på Vision i Malmö, berättar om hur situationen ser ut i Skåne.

I en intervju med P4 Kristianstad berättar Carina Bellborn, regionombudsman på Vision i Malmö, om att bristen på socionomer förvärras och att kommunerna i Skåne höjer lönerna men de överglänses av de växande bemanningsbolagen i konkurrensen om personal.

– Man lönekrigar om socionomer. Det blir ett bekymmer eftersom det blir svårt att behålla de socionomer man har. Ett annat problem för kommunerna är de socionomer som väljer att börja på bemanningsföretag i stället. Det blir betydligt dyrare och arbetsuppgifterna utförs i stället av inhyrd personal som inte ingår i den ordinarie dagliga driften, säger Carina Bellborn till P4 Kristianstad.

Just nu skriker Skånes kommuner efter socionomutbildad personal och i Arbetsförmedlingens platsbank finns det över 100 lediga tjänster i länet, med krav på socionomutbildning, att söka.

– Vision kan se att detta är ett fenomen som pågår över hela landet. Pengar går till att täcka vakanser som hyrs in av konsulter i stället för att satsa på befintlig personals löneutveckling och arbetsmiljö. De kommuner som i dag kämpar med att locka till sig socialsekreterare behöver prioritera arbetsvillkoren och nå en organisation som inte är sårbar. Det gäller för lokalpolitiker, ledning, chefer och medarbetare att nå en gemensam handlingsplan för hur deras socialtjänst behöver utvecklas. Det är viktigt att socialsekreterare upplever tillit från organisationen och får rätt delegation för att kunna arbeta förebyggande, säger Dalia Eid, socialsekreterare och sitter i Visions förbundsstyrelse.

I Malmö stad har man tagit fram en handlingsplan för att förbättra arbetsmiljön för socialsekreterarna. Man lyfter fram nio åtgärder i handlingsplanen, bland annat att förtäta i chefsleden för att minska sjukfrånvaron, mer administrativt stöd och renodlade uppdrag för socialsekreterarna.

– Utmaningen framöver är att prioritera bland åtgärderna. Jag tycker att det är viktigt att öka det nära ledarskapet, för det är en av nycklarna till att minska sjukfrånvaron och få en bättre arbetsmiljö. Men det är också viktigt att renodla rollerna – att socialsekreterarna ska arbeta med det de är utbildade till, säger Annelie Larsson, direktör för Sociala resursförvaltningen i ett pressmeddelande.

Handlingsplanen har tagits fram av alla fem stadsområdesförvaltningarnas avdelningar för individ- och familjeomsorg samt Sociala resursförvaltningen, i samarbete med Vision och Akademikerförbundet SSR. Den är ett resultat av den enkät om socialsekreterarnas arbetsmiljö som gjordes i somras.

– Resultatet av det här ser vi inte förrän om ett år när vi gör nästa enkätmätning. Men vi tror stenhårt på den här handlingsplanen, säger Peter Nilsson, ordförande i Visions Malmöavdelning.

Här kan ni läsa mer om handlingsplanen.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

269 nya medlemmar under december

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar