×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Karina Mattiason.

    Karina Mattiason.

Så kom Karina tillbaka från sjukskrivningen

2017-02-02

Stressen gör oss sjuka och sjukfrånvaron kostar miljarder. Därför inledde Vision i början på året landets största dialog för ett mänskligare arbetsliv. En som har varit sjukskriven för stress är Karina Mattiason. I dag kan hon inte alls jobba i den takt som hon gjorde förut.

En dag kunde Karina Mattiason inte öppna bildörren. Hon hade precis varit och handlat massa saker till en barnverksamhet, som fanns inom kyrkan där hon jobbade och skulle kliva ut ur bilen, men det gick inte.

– Det var en fruktansvärd upplevelse. Att inte ens kunna öppna bildörren och ta mig ut. Jag visste inte hur jag skulle göra, säger Karina.

2004 arbetade Karina inom kyrkan. Ett fantastiskt roligt jobb, berättar hon.

– Jag är en person som tycker att väldigt mycket är roligt och har svårt att begränsa allt som jag vill göra. Till sist blev det för mycket och min kropp sa stopp, och det hände när jag satt där i bilen och skulle kliva ut.

Läs mer: Vision startar landets största dialog för mänskligare arbetsliv

Hon hade tidigare fått signaler från kroppen men inte lyssnat på dem.

– Jag hade svårt att få ihop min tid, jag glömde bort saker och hade hög puls hela tiden. Jag stressade med allt på jobbet eftersom jag tyckte att allt var så roligt.

Sedan blev det en lång väg tillbaka för att kunna börja arbeta igen.

– Jag blev multisjuk och fick ont i hela kroppen. Jag hade panikångest och klarade inte av några intryck. Men efter fyra år började jag arbetsträna. Fyra år är en väldigt lång tid, men jag tror att jag behövde det och under dessa fyra år hade jag ett mål: att min sjukskrivning inte skulle gå ut över min son. Jag tvingade mig upp varje morgon och såg till att han kom till förskolan. Jag tror att det var ett bra mål för det gjorde så att jag höll mig på banan, säger Karina.

Hur gjorde du sedan för att komma tillbaka till arbetslivet?

– Jag började gå på sjukgymnastik sedan började jag söka egna vägar efter något som kunde hjälpa mig. Jag mediterade mycket och gick hos en terapeut som satte nålar i mig. Allt det här hjälpte mig och meditera gör jag fortfarande varje dag för att kunna jobba hundra procent.

Hur har det varit att komma tillbaka till arbetslivet?

– Jag har ramlat på vägen, sedan jobbat lite mer, sedan ramlade jag igen. Man letar sig upp till en viss procent och jobbar där, sedan vill man tänja på gränserna igen och prova att jobba lite mer men sen ramlar man dit igen. Men som tur är så har jag aldrig varit så dålig som jag var 2004.

Är du stressad? Gör Stresskollen

I dag arbetar hon inte kvar inom kyrkan utan jobbar som handläggare på bygg och miljö i Bräcke.

– Först fick jag hjälp av Arbetsförmedlingen och började arbeta i en butik på 25 procent och efter ett tag kunde jag jobba upp till 75 procent. Sedan blev jag sångpedagog, omskolade mig och nu jobbar jag heltid på bygg och miljö i Bräcke.

Hur har vägen tillbaka varit?

– Det är en lång process med att få bukt på stressen. Man måste lyssna på signalerna som kommer eftersom man kommer inte tillbaka till där man var förut, om man åker på en sådan smäll som jag gjorde. Kroppen tar väldigt mycket stryk och det måste man hantera i dag. Det går att komma tillbaka från en sjukskrivning om man lyckas hitta lugnet i nuet och inte tänka för långt framåt. Det har varit nyckeln för mig.

Hur hanterar din arbetsgivare din tidigare sjukskrivning?

– I dag har jag en väldigt uppmärksam chef som hela tiden försöker begränsa mig och signalerar till mig om det blir för mycket. Chefen har hela min historia och är uppmärksam, men det gäller att ha en balansgång där. Jag ska ha en bra arbetsmiljö men jag ska inte begränsas och stanna av i min utveckling. Det är väldigt viktigt, säger Karina.

Vad betyder ett mänskligare arbetsliv för dig?

– Det gäller att det finns en struktur i organisationen där man har planerat in lite luft mellan de olika arbetsuppgifterna. Det är även viktigt att man kollegorna hjälper varandra och pratar med varandra. Om det är någon som har väldigt mycket att göra så måste man hjälpas åt. Jag tycker att de mjuka parametrarna är väldigt viktiga på en arbetsplats. Till sist så tycker jag att det är väldigt viktigt med närvarande chefer. Min chef har alltid tid för samtal och han lyssnar på mig, även fast han inte alltid kan förändra eftersom han är styrd av sin chef. Men han lyssnar och vi pratar för att hitta lösningar. Det är jätteviktigt, avslutar Karina.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Vobba – möjlighet eller tvång?

Tomt på kontoret? Välkommen till vabruari. I februari kommer runt 200 000 föräldrar att stanna hemma från jobbet med sjuka barn. Allt fler väljer eller känner sig tvungna att "vobba", men vad är det egentligen som gäller?  för 14 dagar sedan

Så lyckas du koppla bort jobbet i jul

Många har svårt att ta ledigt från jobbet under julen. Här kommer några tips från Angela Ahola, doktor i psykologi, om hur du kan koppla bort arbetet under julledigheten.  2019-12-16

Så får du en lugn jul

Efter en intensiv höst har det äntligen blivit dags för några dagars julledighet. Det innebär tid för den så viktiga återhämtningen. Men julen kan också vara en riktig stressfälla – här är de bästa knepen som kan få dig att varva ner.  2019-12-09

Eva-Lotta Nilsson, förhandlingschef på Vision

Vägen till friskare arbetsplatser går genom samverkan

Hög sjukfrånvaro är negativ för alla. Det innebär sämre livskvalitet för medarbetare och förlorade kompetenser och ökade kostnader för arbetsgivare. Nu finns en ny vägledning som ska underlätta arbetet i centrala samverkansgrupper och skyddskommittéer. Vägledningen innehåller bland annat framgångsfaktorer och förslag på en arbetsprocess för att hitta en väg till friskare arbetsplatser.  2019-10-04

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb