Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Så får du kontroll över din arbetsdag

2017-01-16

Var tionde minut blir kontorsanställda avbrutna i arbetet. Det visar olika undersökningar. Dessa avbrott skapar stress, tar energi och påverkar hjärnan, men det finns sätt att ta kontroll över din arbetsdag och lyckas få mer gjort på mindre tid.

En arbetsdag kan innehålla flera olika distraktioner som stjäl värdefull arbetstid. Det kan vara att mobiltelefonen ringer hela tiden, kollegor ställer frågor eller så fylls mejlboxen på i en hög takt.

Olika undersökningar visar att anställda inom tjänstesektorn kan arbeta med en uppgift i höst elva minuter innan de blir störda av något. Det skriver DN.se som har intervjuat Alexander Rozental, legitimerad psykolog och doktorand vid Stockholms universitet.

– Avbrotten gör att vi måste omorganisera och sedan återgå till det vi höll på med. Det kostar tid och energi för hjärnan att flytta fokus och vi har inte hur många resurser som helst för att hantera sådant, säger han till tidningen.

Läs även: Vision startar landets största dialog för mänskligare arbetsliv

Vår simultankapacitet är inte så bra som vi tror; det visar hjärnforskningen och faktum är att vi bara kan hålla två saker i huvudet samtidigt. En fransk studie visar att om vi får en tredje uppgift blir det fel och hjärnan slår bakut.

Enligt Alexander Rozental så tar det en kvart att återfå koncentrationen efter varje avbrott.

– Om tempot är högt och man ständigt blir avbruten blir det mindre tid över för återhämtning och det är inte bra för oss i långa loppet. Vi är inte gjorda för att hantera långvarig stress, säger Alexander Rozental.

Hur ser din arbetssituation ut? Gör Stresskollen

Vad ska man då göra för att kunna arbeta mer fokuserat? Jo, se över din arbetsmiljö. Det finns några enkla åtgärder man kan göra för att kunna fokusera på en uppgift. Första och främst kan du stänga ner mejlen och sätta mobilen på ljudlöst. Forskning visar att personer som själva väljer när och hur man kan nå dem presterar bättre och mår bättre psykiskt, skriver DN.se.

– Mejl är ett värdefullt verktyg men även en av våra värsta källor till stress, säger Alexander Rozental.

Om man sitter i ett öppet kontorslandskap kan man ha på sig hörselkåpor eller försöka på ett annat sätt se till att man inte blir störd. Arbetsgivare kan exempelvis införa distraktionsfria miljöer och flexibla arbetstider.

Ett annat problem som gör att det blir jobbigare att utföra en uppgift är att vi sitter för länge vid en arbetsuppgift. Enligt studier klarar vi att hålla koncentrationen mellan 30 och 120 minuter. Alexander Rozental menar att ju svårare arbetsuppgift, desto kortare tid kan man sitta och jobba med den.

– Man ser att kurvan går neråt efter ett tag och då blir det kämpigare att utföra arbetet, säger han till DN.se.

Därför är det viktigt att ta en paus då och då och göra något annat i några minuter, hämta kaffe exempelvis.

När man arbetar mer fokuserat så får vi mer gjort på mindre tid och då slipper man onödig övertid.

– När man sitter och jobbar ostört i 30-45 minuter och bara har det som är viktigt uppe på skärmen upptäcker man att man får mer gjort, säger Alexander Rozental.

Ta kontrollen över din arbetsdag

1. Stäng av mejlen Ha bara ordbehandlaren öppen när du arbetar och schemalägg när du ska kolla mejlen. Uppskattningsvis kollar vi mejlen 40-50 gånger per dag och det är lätt att vi börjar svara på mejl i stället för att ägna tid åt arbetsuppgifterna.

2. Stäng av din mobil Om du inte vill stänga av mobiltelefonen i perioder så börja med att stänga av alla notiser och sätta mobilen på ljudlöst medan du jobbar. Vänd även skärmen nedåt.

3. Gör en sak i taget Vår förmåga till koncentration och hur vi distraheras hör ihop. Har du många olika saker som behöver slutföras – gör en uppgift i taget i stället för att hålla flera bollar i luften samtidigt.

4. Se över din arbetsmiljö Skaffa rutiner. Genom att förknippa en viss aktivitet med en viss plats, som skrivbordet, blir det enklare att komma i gång igen om du blir avbruten. Jobbar du i ett öppet kontorslandskap – be arbetsgivaren införa distraktionsfria zoner.

5. Flexibla arbetstider Att arbeta efter sin egen dygnsrytm kan öka produktiviteten. Forskning har visat att det inte är någon skillnad mellan morgon- eller kvällsmänniskor om de får välja vilken tid på dygnet de utför en uppgift.

6. Begränsa tillgängligheten En förväntan om att alltid vara nåbar och uppkopplad kan skapa onödig stress. Sätt upp gemensamma regler på arbetsplatsen över vad som gäller.

Fakta: DN.se.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Så minskar du risken för kognitiv överbelastning vid distansarbete

Arbetsdagen börjar och du tar plats vid ditt köksbord som blivit din nya arbetsplats. Du går igenom mejlen under morgonens första digitala möte samtidigt som olika chattkanaler pockar frenetiskt på din uppmärksamhet. Det borras inne hos grannen och både katt och sambo rör sig i bakgrunden. Känner du igen dig? Du är inte ensam. Den kognitiva påfrestningen på hjärnan ökar när vi jobbar mer digitalt. Så här kan du göra för att minska störningar i hemmakontoret.  2021-04-28

Så skapar du en mer jämställd arbetsplats

Vision jobbar aktivt för ett schyst arbetsliv med nolltolerans mot diskriminering och kränkande särbehandling. Vi vill skapa en arbetsplats där alla känner sig välkomna och inkluderande. Här är 5 tips för hur du kan vara med och bidra till en mer jämställd arbetsplats.  2021-03-08

Uppmärksamma trakasserier – extra viktigt vid distansarbete

Förebyggande insatser är avgörande för att motverka sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Utsattheten har inte minskat till följd av coronapandemin då många jobbar på distans, däremot har det blivit svårare att upptäcka. Så här kan du som chef agera.  2021-03-01

6 tips till motivation i hemmakontoret

Julen är över och de flesta har nu återvänt till jobbet efter en härlig ledighet. Men att börja jobba igen när hemmet är den nya arbetsplatsen är en speciell situation som lätt kan leda till brist på motivation. Så här kan du göra för att peppa dig själv inför jobbstarten i hemmakontoret!  2021-01-14

Till arkivet

594 nya medlemmar under december

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar