Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

”Vad ska jag begära i lön?”

2017-02-14

Vision Direkt får just nu många frågor om lön. Det kan vara allt från lönestatistik, lönesamtal och helt enkelt, vad ska jag begära i lön? Här ger Rådgivaren Rebecca Swärd svar på flera av frågorna kring lön.

Lön är alltid ett intressant ämne och just nu märker Vision Direkt av extra många frågor kring lön. Vision.se passade då på att prata med rådgivaren Rebecca Swärd för räta ut några frågetecken om lön.

– Det är många som ringer in och vill veta hur lönestatistiken ser ut inom yrket. Det kan vara medlemmar som söker nya jobb eller som vill förbereda sig inför lönesamtalet. Många vill veta om de ligger bra eller dåligt till i lön innan de går in i samtalet. Olyckligtvis tror även många att man kan rätta till en för lågt satt lön i lönesamtalet och det är inte riktigt så det fungerar, säger Rebecca.

Läs mer: Vision och din lön – använd Vision

Men vad säger ni till de medlemmar som ringer in och tänker att de kan rätta till lönen på lönesamtalet?

– Syftet med den årliga lönerevisionen är att din arbetsprestation under det gångna året ska värderas och generera en ökning som speglar din individuella insats på arbetsplatsen. Även ytterligare ansvar och kompetensutveckling ska vägas in. Då är det förstås viktigt att lönen från början ligger på en bra nivå utifrån arbetets innehåll, din utbildning och dina tidigare erfarenheter.

Det finns många som upplever att de ligger för lågt i lön och att de inte har fått mer i lön när de har tagit på sig mer ansvar under tidigare år. Då blir det lätt så att man ser lönerevisionen som ett tillfälle att rätta till lönen. I den frågan coachar Vision Direkt gärna dessa medlemmar att ta upp det som en särskild diskussion med chefen och vid behov ta stöd av det lokala facket. Ett tips är att alltid ha lönen i åtanke när du får nya arbetsuppgifter eller ytterligare ansvarsområden. Ta upp diskussionen om lön med din chef direkt så att ni kan komma överens om huruvida din lön ska förhandlas om i samband med det utökade ansvaret eller om det ska tas med i bedömningen i den årliga lönerevisionen.

– Det är viktigt att du får veta varför du har den lön du har samt vad du kan göra för att påverka din lön framöver och lönesamtalet är ett utmärkt tillfälle att diskutera detta. Men tanken är som sagt inte att lönesamtalet ska användas för att korrigera en lön som sedan fler år tillbaka ligger för lågt, säger Rebecca.

Läs mer: Vad påverkar lönen?

Lönesamtalet:

"Vad ska jag och min chef prata om under samtalet?"
"Ska man prata om siffror eller prestationen?"
"Vad kan jag begära för lön i lönerevisionen?"

– Dessa är några av de frågor som vi får kring lönesamtalet. Lönesamtalet är en avstämning där du och din chef ska ha en dialog om din individuella prestation det senaste året. Här ska ni summera hur det gått sedan utvecklingssamtalet. Har du nått de mål som du satt upp tillsammans med din chef? Jag tycker att det är viktigt att man vågar tala klarspråk under samtalet, både vad det gäller vad man presterat men också vad man förväntar sig i lön, säger Rebecca och fortsätter:

– Många arbetsgivare delar upp detta i ett lönesamtal där man pratar om prestationen och ett efterföljande resultatsamtal där chefen presenterar den nya lönen. Det kan helt enkelt se olika ut mellan olika arbetsgivare men oavsett hur processen ser ut på arbetsplatsen ska du ha möjlighet att påverka din lön och kunna få en motivering till varför lönen blev som den blev.

Om man inte är nöjd med den lön man har fått, vad ska man göra då?

– Eftersom det finns olika kollektivavtal inom Visions område finns det också olika bestämmelser kring hur man går vidare när medarbetare och chef är oense om lönen. Vi brukar säga att man ska höra av sig till Vision lokalt eller, om det inte finns någon lokal klubb eller avdelning, till Vision Direkt om man inte är nöjd. Då kan man få svar på vad som finns att göra.

Kan man göra något?

– Om medlemmen inte fått någon motivering till den nya lönen kan vi alltid begära det. Om du som medlem fått en mycket låg ökning eller ingen ökning alls kan vi i vissa fall begära förhandling eller ett så kallat förstärkt lönesamtal, men det beror som sagt på vilket kollektivavtal du omfattas av. Ofta finns bestämmelser om att du och din chef, om så krävs, tillsammans ska göra upp en individuell handlingsplan för din löneutveckling. Din chef har förstås ett ansvar att kontinuerligt ge dig återkoppling om du inte lever upp till de krav som ställs på dig i ditt arbete. En mycket låg eller obefintlig ökning ska inte komma som en chock.

Det viktigaste om du inte är nöjd med din nya lön är att du tar en kontakt med Vision genast och inte väntar till nästa år. Om du inte vet var du kan vända dig går det jättebra att börja med att ringa Vision Direkt.

Något annat som ni brukar ta upp med medlemmar när de frågor om lön?

– Att man har rätt till en motivering till varför man har den lön man har och även vad man kan göra för att påverka sin lön, det tål att upprepas. Det är en grundläggande princip i alla våra löneavtal, säger Rebecca och fortsätter:

– Arbetsgivaren ska förstås följa löneavtalet med allt vad det innebär. Om du som medlem upplever att löneprocessen fungerar mindre bra eller inte alls är det viktigt att du signalerar det till lokala ombud eller Vision Direkt om lokal klubb eller avdelning saknas. För att löneprocessen ständigt ska förbättras är det viktigt att en ordentlig utvärdering görs varje år och här har du som medlem en viktig roll.

Ifrågasätter individuell lönesättning

– Det är även vissa som ifrågasätter att vi har individuell lönesättning. Enligt Visions medlemsundersökningar tycker de flesta att det är bra men de finns också medlemmar som menar att det är orättvist. Jag brukar säga att Vision tycker att det är viktigt, både för medlemmarna och för verksamheterna där de jobbar att det finns en sund lönespridning. På så sätt kan man som medlem och anställd växa i sitt arbete och påverka sin lön samtidigt som verksamheten gynnas. Individuell lönesättning förutsätter förstås att det finns tydliga lönekriterier, att utvecklings- och lönesamtal hålls som de ska samt att chefen får rätt förutsättningar och mandat att sätta en rättvis lön. Brinner man för sitt jobb och bidrar till att verksamheten blir bättre ska det märkas på lönen, avslutar Rebecca.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

602 nya medlemmar under december

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar