101 förslag för socialtjänsten
2017-08-29
Vision presenterar i dag 101 förslag för socialtjänsten. Insatser som medarbetarna själva lyfter fram som de viktigaste för att förbättra sin arbetssituation.
Höga sjukskrivningstal, medarbetare som lämnar sina jobb och svårigheter att rekrytera ny personal. Så ser verkligheten ut i många av landets socialtjänster, och tuffast är situationen i den sociala barn-och ungdomsvården.
För snart tre år sedan tillsatte regeringen Cecilia Grefve som samordnare för den sociala barn- och ungdomsvården. Uppdraget var att driva på utvecklingen så att barn och unga får den hjälp och det stöd som de behöver. Att skapa rätt förutsättningar så att medarbetarna kan göra sitt jobb är en viktig del i detta arbete.
Vision kan konstatera att samordnarens samarbete med 50 kommuner har varit framgångsrikt. Varje kommun har tagit fram en unik handlingsplan med åtgärder för just deras sociala verksamheter. Det är åtgärder som medarbetarna själva lyfter fram som de viktigaste för att förbättra sin arbetssituation.
Ur dessa planer presenterar Vision i dag 101 goda exempel som syftar till att hejda en hög personalomsättning – och på så sätt höja kvaliteten i verksamheten.
I Malmö samlas i dag medarbetare, chefer och politiker för att diskutera hur Skånes kommuner kan behålla och rekrytera ny personal till arbetet med barn och unga. Det är en av fem regionala spridningskonferenser som Cecilia Grefve anordnar.
Malmö stad har till exempel infört ett instrument för att mäta arbetstyngden bland socialsekreterare och biståndshandläggare, så att arbetsuppgifterna inte skapar en ohälsosam arbetsbelastning. Man ger även chefer tid för sitt ledarskap genom att sätta ett tak om max 16 medarbetare per chef.
Andra kommuner jobbar med introduktion för nyanställda, en rimlig arbetsbelastning samt att förstärka det administrativa stödet. Det handlar också om insatser som ska bidra till en bättre löneutveckling och skapa fler karriärvägar för medarbetare som vill vidareutbilda sig inom yrket.
Den nationella samordnarens arbete och dagens konferens har fokus på utsatta barn och unga. Men situationen inom den sociala barn- och ungdomsvården är inte unik – utmaningarna är desamma i socialtjänstens övriga verksamheter. De är allt svårare att rekrytera personal till arbete med försörjningsstöd, LSS och äldreomsorg. Därför bör kommunernas planerade insatser komma alla socialtjänstens verksamheter till del.
Vision ser också ett tydligt behov av att Barn, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér förlänger och breddar samordnarens uppdrag så att hela socialtjänsten får stöd i att komma igång med förbättringsarbetet. Det är nödvändigt för ett mänskligt arbetsliv och en socialtjänst där barn och unga får den hjälp och det stöd de behöver.