Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Ny rapport: ”Chefer i välfärdens tjänst”

2016-09-14

En ny studie visar att chefer inom vård, omsorg och socialt arbete har betydligt fler underställda medarbetare än chefer i övriga branscher. Vad det betyder, berättar forskaren Klara Regnö mer om här i artikeln.

Rapporten "Chefer i välfärdens tjänst- en forskningsrapport om hur personalgruppens storlek påverkar kvalitet och hälsa" slår fast att chefer inom välfärden, företrädesvis kvinnodominerad social verksamhet, har ansvar för flest medarbetare på hela arbetsmarknaden. Det handlar om i genomsnitt 30 medarbetare per chef, mer än dubbelt så många som i många andra branscher.

För några år sedan publicerade forskaren Klara Regnö en avhandling om chefer inom vård och omsorg. Ett av resultaten från den avhandlingen var att cheferna hade mycket stora ansvarsområden. Arbetsuppgifterna för enhetschef motsvarade i många fall de som en VD i den privata sektorn har. Nu har hon tagit ett ytterligare steg i den forskningen.

– Efter avhandlingen så var jag intresserad av att titta närmare på arbetsvillkoren för chefer på olika delar av arbetsmarknaden. I mitt uppdrag för Vision började jag att undersöka vad det finns för forskning som jämför förutsättningarna för chefer. Vi konstaterade att det inte finns så mycket forskning, så då tittade jag i stället på vad som var möjligt att ta fram, berättar Klara Regnö.

En av de uppgifter som gick att ta fram med hjälp av SCB:s statistikdatabaser var hur många underställda medarbetare som chefer har i snitt på olika delar av arbetsmarknaden. Inom forskningen kallas det här för kontrollspann.

– Jag har undersökt hur stora medarbetargrupper chefer i snitt ansvarar för i olika branscher. Resultaten visar att det finns väldigt stora skillnader och att vård och omsorg är den bransch där cheferna har det absolut största genomsnittliga personalansvaret.

Läs vad Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, säger om rapporten: Chefer har för många medarbetare

Vad menas då med kontrollspann? Det finns både breda och smala kontrollspann och enkelt förklarat så är det hur många underställda medarbetare man har. Är det ett brett kontrollspann så har man många underställda och har man ett smalt kontrollspann så har man få underställda.

– Jag har också undersökt vad forskningen säger om lämpliga kontrollspann, när det är möjligt att ha många underställda och när det inte är lämplig. Jag fann inget stöd i forskningen för att vård- och omsorgsverksamheter skulle vara särskilt lämpade för stora personalgrupper, tvärtom. Det är många olika faktorer som påverkar hur många underställda som en chef kan ha. Det beror på vad medarbetarna har för arbetsuppgifter, hur organisationen och verksamheten ser ut. Exempelvis, om en chef har få arbetsuppgifter förutom att leda medarbetarna och om verksamheten är stabil och "tuffar på" så kan chefen ha flera underställda. Om verksamheten tvärtom är komplex och föränderlig passar bättre det med färre underställda medarbetare, berättar Klara Regnö.

Utifrån en rad olika kriterier så visar det sig att chefer inom vård och omsorg ska ha få underställda.

– Verksamheterna inom vård och omsorg uppfyller många av kriterierna för när det är lämpligt att ha färre underställda. Cheferna och medarbetarna har många olika och komplexa arbetsuppgifter, verksamheten är föränderlig och geografiskt spridd och då är det inte lämpligt att ha många underställa enligt forskningen.

Vad hoppas du att din forskning ska bidra med?

– Som forskare är jag intresserad av hur samhället ser ut och fungerar. Det är angeläget att förstå mekanismen bakom de högra sjukskrivningstalen. En del av de resultat som jag har kommit fram till visar att många underställda bidrar till en hög arbetsbelastning och stress vilket lägre arbetstillfredsställelse vilket kan leda till sjukskrivning. Rapporten visar också på ett tydligt könsmönster. De branscher där det finns flest underställda medarbetare är kvinnodominerade. Genom att påvisa hur samhället på olika sätt organiseras efter kön, så blir det också möjligt för oss att ställa frågan om det är rimligt, om vi vill ha det så här, avslutar Klara Regnö.

Sugen på att veta mer? Här kan du läsa hela rapporten!

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

293 nya medlemmar under december

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar