Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

”Glöm inte de strukturella löneskillnaderna, SKL”

2016-09-29

Visions förbundsordförande Veronica Magnusson skriver i dag en replik på SKL:s debattartikel om jämställdhetsarbetet i kommuner, landsting och regioner. Debattartikeln och repliken är publicerad på Dagens Samhälle.

Det är sant att löneskillnadernamellan män och kvinnor är relativt små i kommuner, landsting och regioner. Men det finns ett större problem som handlar om löneskillnaderna mellan den kvinnodominerade välfärden och övriga delar av arbetsmarknaden. Detta jämställdhetsproblem kan inte SKL blunda för, skriver Visions förbundsordförande Veronica Magnusson.

SKL:s Lena Micko och Anders Knape skriver i en debattartikel (den 27 september) att Sveriges kommuner har de mest jämställda lönerna. Det stämmer om man ser till lönerna hos varje arbetsgivare. Men tittar man på lönerna i förhållande till övriga arbetsmarknaden blir verkligheten en annan.

Läs debattartikeln här: Kommunerna måste trappa upp jämställdhetsarbetet

I flera yrken skiljer det tusentals kronor i lön varje månad beroende på om arbetet utförs i den kvinnodominerade välfärden eller i en mansdominerad sektor. Sverige har en av Europas mest könssegregerade arbetsmarknader. Jobben värderas olika och med det följer skillnader i lön, som i slutänden drabbar hela branscher och sektorer. Under en livstid handlar det om miljontals kronor som en medarbetare går miste om.

Det är definitivt inte okej.

Vision håller med SKL om att det är lokalt som vi kan utjämna löneskillnaderna, genom en fungerande individuell lönesättning och en god lönespridning. Det kräver att varje medarbetare får lön efter sina prestationer, sin kunskap och sitt ansvar på jobbet.

På många håll i landet har Vision en bra dialog med arbetsgivare som har insett att löner och villkor är en viktig del för att få behålla och rekrytera de bästa medarbetarna.

I andra kommuner måste politikerna stiga fram och ta sitt ansvar som arbetsgivare. Det handlar om att bedriva en ansvarsfull lönebildning, där medarbetarna i kvinnodominerade yrken, branscher och sektorer prioriteras lönemässigt.

Men också arbetsmarknadens parter måste tillsammans våga tänka nytt. Det är dags att börja föra en dialog om möjliga finansieringslösningar för att få bort de strukturella löneskillnaderna.

Sjukskrivningar till följd av stress har ökat lavinartat bland välfärdens medarbetare de senaste åren. Värst drabbade är kvinnor som jobbar med människor, till exempel socialsekreterare, kuratorer och diakoner.

Bakom sjukskrivningstalen finns en obalans mellan krav och resurser. Våra medlemmar har länge upplevt en negativ spiral i form av nedskärningar samtidigt som arbetsbelastningen har ökat.

För att bryta den spiralen krävs olika åtgärder. Viktigast är att investera i stabila personalgrupper för att säkra kontinuiteten bland personalen. Nyanställda ska garanteras introduktion, och det behöver anställas fler administratörer för att övriga yrkesgrupper ska kunna fokusera på det som de är bäst på.

Vision har tillsammans med SKL enats om att ett rimligt antal medarbetare är viktigt för arbetsmiljön och för medarbetarnas hälsa. I dag ser vi att förutsättningarna för ett närvarande ledarskap brister för många chefer i välfärden.

En rapport som forskaren Klara Regnö har gjort visar att chefer inom vård, omsorg och socialt arbete – oftast kvinnor –har ansvar för flest medarbetare på arbetsmarknaden. Trots att dessa verksamheter lämpar sig dåligt för stora personalgrupper. Därför behöver nu våra lokala arbetsgivare se över chefernas villkor och fastställa vad som är ett rimligt antal medarbetare per chef utifrån verksamhetens behov.

Läs om rapporten här: Ny rapport: "Chefer i välfärdens tjänst"

Det är bra att SKL vill lägga in en högre växel i jämställdhetsarbetet. Men glöm inte bort de strukturella löneskillnaderna, stressen och chefernas förutsättningar.

Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision

Här hittar ni repliken på Dagens Samhälle:Glöm inte de strukturella löneskillnaderna, SKL

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

255 nya medlemmar under december

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar