Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Färre medarbetare per chef behövs för minskade sjuktal

2016-09-13

En ny studie visar att chefer inom vård, omsorg och socialt arbete har betydligt fler underställda medarbetare än chefer i övriga branscher. Detta påverkar verksamheten negativt och ökar ohälsotalen. ”Nu har vi svart på vitt att förutsättningarna att vara bra ledare är betydligt sämre i kvinnodominerade branscher”, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Rapporten "Chefer i välfärdens tjänst- en forskningsrapport om hur personalgruppens storlek påverkar kvalitet och hälsa" slår fast att chefer inom välfärden, företrädesvis kvinnodominerad social verksamhet, är den bransch på arbetsmarknaden där chefer har ansvar för flest medarbetare. Det handlar om i genomsnitt 30 medarbetare per chef, mer än dubbelt så många som i många andra branscher.

– Nu har vi svart på vitt att förutsättningarna att vara bra ledare är betydligt sämre i kvinnodominerade branscher. Antalet direkt underställda per chef är en av de faktorer som har störst påverkan på både chefers och medarbetares arbetssituation, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Det är ekonomie doktor Klara Regnö, forskare vid Göteborgs universitet och Mälardalens högskola, som har undersökt chefers villkor på uppdrag av Vision. Hon har kartlagt 15 olika branscher.

När det gäller chefer som har ett stort antal underställda ökar de administrativa, strategiska och personalorienterade arbetsuppgifterna. Kontrollen över arbetet och arbetstillfredsställelsen minskar samtidigt som stressen och överbelastningen ökar.

Läs hela rapporten här.

För medarbetarna medför stora personalgrupper minskad interaktion med chefen, medarbetarna känner sig mindre sedda och tenderar att bli mer missnöjda med chefen. Det leder också till högre personalomsättning och mer problem i arbetsgruppen.

– Den här rapporten visar att många verksamheter inom välfärden är organiserade på ett sätt som är ökar risken för ohälsa och försämrar kvaliteten. Slutsatsen som kan dras är att såväl arbetsgivare som medarbetare och chefer skulle tjäna på att minska antalet medarbetare per chef, säger Veronica Magnusson och fortsätter:

– Ledarskapet är en av nycklarna till att vända trenden och minska sjuktalen inom välfärdens yrken. Och för att vara en bra chef måste man ha förutsättningar att leda. Det handlar om att ha ett rimligt antal medarbetare och att ha tillgång till ett utvecklat chefsstöd.

Antalet medarbetare per chefer i fem av de 15 kartlagda branscherna:

Vård, omsorg och sociala tjänster 30

Utbildning 27

Byggverksamhet 14

Fastighetsverksamhet 10

Information och kommunikation 7

Nyheter

Till arkivet

270 nya medlemmar under december

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar